Jag har kommentarer till föreningens historia som annars inte är mycket att klaga på. Bra skrivet helt enkelt.
Armagedon bildades tidigt 80-tal (81 eller 82). Men det är inte bara en förening. Kring 86 förenade sig Armagedon med Ostento vigilium Borås (inte Ostento vigilium Bäckäng som var något annat).
Informellt anslöts Gaplas (game players association) omkring 1987-88.
LOKAL:
Första riktiga lokalen var i källarvånigen på Villa arla. Den lämnades 1988/89 då vi flyttaded till Katrinedal, våningen längst upp. Ett klart lyft för det var ingen som rymdes på de 35 kvadraten tidigare (jag har bild hemma om någon är intresserad).
Det första lokalbytet var delvis en följd av ökningen av medlemmar, men också en kombination av dåtidens föreningsbidrag och ett sätt att ragga fler medlemmar (se nedan). Och det var ett djävla liv på många innan den här flytten drevs igenom.
Flytten neråt , från våning fem? till våning 1 tyckte jag var ett nedköp, men en av fördelarna var att vi i varje fall kunde ha större fester, och det var ju ett av målen. 8)
För rollspelandet blev det däremot sämre.
Det här får mig att undra hur Robert Enekvists årsboksprojekt blev (från typ -95), om han fixade något material till den och huruvida vi skulle kunna använda det. Målet med årsboken var att dokumentera hela föreningens historia.
Och ang. föreningsanslutningar var väl curia nobilium (?) en av delarna i föreningens tidiga historia.
Citat från: "Clifford"
Och ang. föreningsanslutningar var väl curia nobilium (?) en av delarna i föreningens tidiga historia.
Jodå, Armagedon the great usurper har glufsat i sig en hel del småföreningar: Curia Nobilium, Claymore (tror jag) m fl.
Vad gällande Enekvist årsboksprojekt har vi en del på mac:en men hur mycket vet jag inte.
Citat från: "Brain"Jodå, Armagedon the great usurper har glufsat i sig en hel del småföreningar: Curia Nobilium, Claymore (tror jag) m fl.
Jo Claymore typ införlivades och de flesta flydde till Berget....
Glufsades och införlivades? Claymore? Bah! Claymore lades ner då Beppo påbörjade studier i Gbg. Sedan att medlemmarna hängde redan eller började hänga på geddon var ju ganska naturligt.
Andra föreningar kanske sålde sig, blev överkörda eller så... Det beror på vems version man lyssnar på. :wink:
Citat från: "emil"Glufsades och införlivades? Claymore? Bah! Claymore lades ner då Beppo påbörjade studier i Gbg. Sedan att medlemmarna hängde redan eller började hänga på geddon var ju ganska naturligt.
Andra föreningar kanske sålde sig, blev överkörda eller så... Det beror på vems version man lyssnar på. :wink:
Jaja du som e gammal å vis borde väl veta, jag skyller på ungdommens dåliga minne 8)
Beppo dumpade Claymore´s gamla protokoll i vårat skåp ngn gång i vintras. Kan vara kul och glutta igenom om dom nu inte slängts redan.
Enekvists årsbok är riktigt bra och finns på macen. Enda nackdelen är att den är vinklad ur den koboldgenerationens perspektiv. Vilket inte är så konstigt iofs. Sedan så har det ju hänt en hel del sedan dess.
Det finns ett rosa protokoll över geddons första möte från November 81/82, vilket räknas som föreningens "födelse".
Det går ju alltid prata med Linbergh om hur Geddon "slukade" Curia Nobilium... Han brukar inte alls lägga den bittra sidan till när ämnet förs på tal... :wink:
Vad det gäller Claymore (Trams, Sign of the Hammer och allt annat föreningen hetat... draken Diprik kan straffa dig annars...) blev den som Emil så klokt uttrycker det inte alls nedlagd... Snarare borttappad på en styrelseresa till Danmark... Kan just undra hur det gick till :?
Mmm. Historia!
Nejdå, bitter?! :wink:
Det bör poängteras i historia-sammanhanget att hösten 1987 väcktes tanken att skapa en spelförening av några studenter på Bäckäng.
Bakgrunden var att Ostento på Bäckäng var inte så värst aktiv med sina arrangemang och det var flera som hade tråkiga erfarenheter av attityden hos dem som var på dåvarande Armagedon och Villa Arla. Dessa erfarenheter tillsammans med en god portion engagemang och en tillåtande attityd skapade spelföreningen Curia Nobilium i slutet av 80-talet.
Curia värvade medlemmar främst kring sina arrangemang kring spelkvällarna och spelhelgerna på Bäckäng, tillsammans med Ostento vill jag minnas? Curia fick medlemmar i ålderskategorierna 1971-75 i huvudsak.
Detta resulterade i att föreningen växte och var vid detta tillfälle den största spelföreningen i Borås. Ett smärre problem var dock att man hade ingenstans att ta vägen för att fortsätta med sina aktiviteter. Vi var bland annat de första att introducera spelandet kring GWs Space Hulk och Warhammer 40.000, till skillnad från Armagedon. Med detta menar jag att det var fritt att komma och speltesta med oss som arrangörer.
På ett möte dök det plötsligt upp två svartklädda herrar från Armagedons dåvarande styrelse och lade fram ett förslag som gick ut på att Curia införlivigades i Armagedon (med sina medlemmar) och därmed fick Curias medlemmar fritt tillträde till lokalerna högst upp på Katrinedalsgatan. De styrelsemedlemmarna lät berätta att man faktiskt inte hade så mycket medlemmar och var högst oroade inför framtiden och föreningens Armegedons fortlevnad.
Detta skapade en mycket het debatt i Curias styrelse om vi skulle avvakta och ordna en lokal (jag vill minnas att Carlsson hade en på gång?) eller om vi skulle acceptera erbjudandet med 3 av 7 styrelseposter. Mötet varade i flera timmar och det slutade med att Curias styrelse röstade för en fusion med Armagedon. Fusionen ägde rum 1990 eller 1991 och Armagedon mer än fördubblade sitt medlemsantal över en natt.
L
Cool att läsa om historien för en som inte var med på den tiden men tydligen räknas till en av de gamla rävarna ändå :D
För egen del lyckades jag vara medlem i både Curia och i Geddon... Så för mig var fusionen inte så konstig... Vill dock minnas att det hände otroligt mycket med föreningen just efter slukningen av Curia. Positivt då alltså...
Dessutom har jag bilden av att många i Curia redan tidigare hade varit verksamma i Geddon på olika sätt...
3 av 7 styrelseplatser är dock ganska komiskt... :lol:
Ja, det var med facit i hand rätt kul, även om det första mötet efter fusionen inte var så roligt för oss tre som satt från Curia. :) I stort alla av våra förslag blev nedröstade (3 mot 4) med mer eller mindre begåvade argument. Förslaget med skoförbud som vi från Curia ville införa i början av nittiotalet...ja, argumenten var då att det var så många som hade kängor och om alla skulle ta av sig dem så skulle det lukta i lokalerna... :roll:
Å andra sidan, tittar vi på hur föreningen defacto har utvecklats från detta tillfälle, går det ju inte sticka under stol med att Curians idéer har det senaste decenniet tagit en mer framträdande roll? :wink:
I dag är det en aktiv spelförening som har ett okey ungdomsengagemang. Vidare är det rök- och skoförbud i lokalen som efterlevs och är accepterat av medlemmarna. Man har sedan några år tagit avstånd från mer eller mindre tvivelaktiga fester och lokalen av i dag är alltjämt navet kring föreningens huvudsyfte - spelandet :!:
Är övertygad om att fusionen blev till syvende och sist en "win-win" situation för de bägge föreningarna! Jag tycker att föreningen har utvecklats positivt de senaste åren och till det bättre i flera avseenden! :o
Nag nag nag, Lindbergh. Jag vill ju inte slita brallorna av dig inför alla ungdomar som är engagerade i föreningen. Men ditt inlägg verkar ha en liten underton av messiashybris. Eller är det bara bitterheten som Eken snackar om som lyser igenom? :wink: :wink:
Armagedon bildades 1982. Inte -81 som Wasling misstänkte att det kunde ha varit. 1983 gick jag med i föreningen. Jag värvades då på Fristadskolan där Armagedon under många år hade en väl fungerande och givande ungdomsverksamhet på skolans SIA-verksamhet (för er som inte kommer ihåg förkortningar från det tidiga 80-talets skolväsende så betyder SIA Skolans Inre Aktiviteter). Andra som värvades där är t ex Andreas Ekelund, Marcus Nilsson (Micros storebror som under den tiden var mer känd som Nisse) Myran m fl.
SIA-verksamheten på Fristadskolan innebar att föreningen hade tillgång till skolans kafeteria på fredagar efter skoltid. Det brukade vara ett par, tre aktiva rollspelsgrupper och en del brädspel. Jag minns inte exakt när vi slutade att ha SIA-verksamhet där ute men det skulle kunna ha varit runt -88 eller -89.
Att Armagedon skulle ha haft så få medlemmar under en period så att medlemsantalet mer än fördubblades när Curia Nobilium slukades låter för mig som en CN-skröna. Vidare så skulle det vara väldigt intressant att höra vilka de två MiB-snubbarna som dök upp på ert möte var (eftersom de uppenbarligen inte var sanktionerade av den övriga styrelsen)? Och hur det kommer sig att ni, som enligt dig var en större förening, slukades av "lilla" Armagedon och inte tvärtom? Och om det som Eken skriver stämmer (vilket också stämmer med hur jag minns det hela) så hade ju ändå de flesta av CNs medlemmar tillgång till Armagedons lokaler genom sitt dubbla medlemsskap. Nåväl.
1985 satt Armagedon i väldigt små lokaler på Villa Arla. Sjutton vet om det ens var 35 kvm!? Men vi hade fördelen att ha tillgång även till resten av huset (inkl kök och kopiator men det är en annan historia). I denna lilla, lilla lokal lyckades jag tillsammans med bl a Mats Olsson, Johan Rydin och Jan-Erik Kokko bygga det första dioramat till ett BSK. Jag minns tyvärr inte vad arrangemanget hette. Men jag kan än idag om jag så skulle bli väckt mitt i natten hitta den lämpligaste vägen genom terrängen för att undvika krypskyttar och bakhåll. Dioramat var ett futuristiskt stadsdiorama (fasen vet om det inte var just så arrangemanget hette?) och byggdes på spånskivan från ett halvt pingisbord av modell Stiga Sport. Den härligt skitiga ruinkänslan uppnåddes genom att vi hällde små skvättar av bensin (som vi slangat ur Kokkos moppe) över diverse frigolitförpackningar. Och dioramat (som vi bar upp till Bäckängskolan inför konventet) vägde hur mycket som helst. Back then fanns inte spel som WH40K så vi använde oss av andra figurer (Platoon 20) och egenförfattade regler. Det blev succé och upptakten till Armagedons (och BSKs) totala dominans på dioramafronten. Något som skulle vara i drygt tio år innan övriga konvent började inse tjusningen med dioramor och komma ikapp.
På hösten 1987 släppte Games Workshop något som hade omnämnts i The First Citadel Journal redan 1983 (ni skulle inte tro era ögon om ni såg annonsen). Warhammer 40,000 Rogue Trader! Jag och många med mig var sålda från start. Och det dröjde inte länge innan det på tidigare nämnda diorama utkämpades fruktansvärda stadsstrider mellan Marines, Imperial Guards, Eldars, Orks och Squats (för er som är unga i gamet så är det rymddvärgar). WH40K i sitt grundutförande var en märklig hybrid mellan roll- och figurspel och det var ganska lösa ramar. T ex kunde man med hjälp av reglerna fixa stats åt helt egenkomponerade fordon och varelser. Vilket naturligtvis flitigt användes till de mest märkliga svävare, walkers och bandfordon. Oftast baserade på sci-fi-byggsatser eller WW2-stridsvagnsmodeller. Rollspelsdelen i spelet sattes nog på störst prov av Nicklas Karlsson (Lill-Nicke) som spelade en form av rpg i Aliens-miljö under något år på Villa Arla!
Armagedon på den tiden var något av det som Clifford lade upp som alternativ 1 i omröstningen på en annan tråd (Armagedon; växa eller krympa). En skön förening där alla kände alla men som var fast i en pytteliten lokal i ett hus som ägdes och drevs av KFUM/KFUK. Och de var allt annat än glada i oss. Anledningen till att vi hade hamnat i det huset ö h t var helt enkelt att ett flertal av de aktiva grundarna av Armagedon också var KFUM-scouter (japp de var bara KFUM-scouter, på den tiden hade föreningen bara två kvinnliga medlemmar. John Bredals lillasyster och hans mamma). Listan över spelare som var alltid redo kan göras nästan lika lång som de första årens medlemsregister; John Bredal, Fredrik Rantakyrö, Håkan Jonsson, Magnus "Myran" Persson, Magnus Nyman, Christian Johansson, Joakim Lundwall m fl. Inte konstigt då att även Sveriges äldsta live, Koboldernas Dag, de första nio åren ägde rum i KFUMs scoutstuga i Ringabo utanför Fristad!
Naturligtvis hade de flesta scouterna en attityd som skrämde bort ungdomar som t ex Lindbergh. :wink: Men det var ändå många som hittade dit. Och som började spela t ex WH40K på Villa Arla redan samma vinter som spelet släpptes.
Vad avser Space Hulk (som släpptes 1989) så arrangerade jag på inrådan en spelkväll i detta på Bäckäng strax efter releasen (jag hade förmodligen det första exemplaret av Space Hulk med målade figurer i Borås, något som senare utökades med en samling Genestealers målade av ingen mindre än John Blanche). Vad jag minns så var det inte Armagedon som arrangerade den spelkvällen utan förmodligen CN eller Ostento Bäckäng. Jag minns det mycket väl eftersom det var den spelkvällen som fick Christian Johansson att hitta tillbaks till spelvärlden.
Armagedon har alltid haft ett okej ungdomsengagemang. Och huvudsyftet med föreningen har sedan starten alltid varit spelandet. De fester som Lindbergh ondgör sig över var en kul sidoaktivitet (som hade flera positiva effekter. T ex ökat medlemsantal med såväl spelande som icke-spelande medlemmar, kvinnliga medlemmar och en skön stämning kring föreningen). Inte föreningens huvudsakliga sysselsättning (vilket aldrig hade funkat eftersom vi bara hade två fester per år). Men det var jäkligt kul fester!
Det är skönt att se att även krogarna i Sverige äntligen har anammat Curia Nobiliums patenterade idéer med rökförbud. Jag hoppas att de även tar efter skoförbudet snart! :)
Kul läsning... Särskilt delen med SIA verksamheten. Lyckades faktiskt tjöta mig med i 6:e klass där trots att man egentligen skulle gå på högstadiet (de äldre kompisarna sa det i alla fall)...
Vad jag minns satte fritidsledarna stopp för aktiviteten. Den hade ju med rollspel att göra och var därför av ondo. Minns än idag hur en av fritidsledarna beskrev hur en som haft praktik på fritidsgården spelat rollspel och bara därför inte skött sitt arbete, sett trött ut och allmänt varit suspekt. Med hänvisning till dennes förfall var fritidsledarnas (och skolans) hållning att Rollspel och brädspel var mycket destruktivt. Således skulle detta inte få förekomma på skolan. Tur att fritidsledarna var så vidsynta :wink:
SIA verksamheten var annars en förträfflig idé och mycket uppskattad. Dessutom värvade den som Mob påpekar mycket unga medlemmar till föreningen. Köpte själv mitt första medlemskort genom SIA när jag var typ...12 eller nå´t. Sedan var det bara att spela Bloodbowl och köpa ostkakor till Mob...
Det är möjligt att min faster var en av de där onda fritidsledarna. Hon fick ngt ont i blicken i samband med ordet armagedon när luftades, hon tyckte inte om den typen av SIA-verksamhet som bedrevs. :lol:
Hmm, ja... när jag läser ditt inlägg MOB inser jag att vidare och fördjupande kommentarer kring attityder från min sida är överflödiga... :wink:
Beklagar att mitt inlägg uppfattas som messiashybris, jag känner mig lite besviken över att du uppfattar det så :( Jag är inte heller ute efter att ta cred för ert gedigna arbete med dioramor, figurspel och andra arrangemang. Dock vill jag poängtera att Curia arrangerade en hel del små aktiviteter där man var välkommen att delta, vi hade till och med ett litet föreningsblad som Björn T tecknade framsidan på. Till och med folk från Armagedon deltog på våra spelkvällar och John Blanche blev hedersmedlem i Curia... :wink:
Min poäng var att bemötande och attityd är a och o i kontexten kring föreningsarbete och att det är av vikt :!: Jag har också minnet av att det var många av oss som var dubbla medlemmar och jag vill minnas att det centrala i fusionen var att Armagedon hade en lokal, det hade inte Curia. Dock var det så att man ibland var tvungen att avbryta sitt spellederi pga att folk skulle förfesta i föreningslokalen. I dag kan man gå ner till lokalen och spela brädspel, rollspel eller dataspel i en rök- och alkoholfri miljö. Föräldrar skickar sina barn till lokalen och dessa är en del av föreningens ungdomsengagemang och fortsatta överlevnad. I dag är föreningens verksamhet mer rumsren uppenbarligen om jag tolkar ekis rätt :lol:
Jag tycker fortfarande att föreningen har utvecklats till det bättre och det skall bli oerhört spännande att följa föreningens arbete framgent. Mina värderingar är att festerna är inte förenliga med ett sunt ungdomsengagemang i mina ögon, inte heller att folk sover i lokalerna. Tycker för övrigt att styrelsen har gjort ett bra arbete i år kring denna fråga!
Som emil så påpassligt nämner det så ligger historien i betraktarens ögon och allt beror på vem man frågar. Kanske det finns en poäng att väcka till liv det arbete som Eneqvist sjösatte vad gäller årsboken? Kanske försöka titta i ett mer neutralt perspektiv och se vad det finns för fakta och protokoll? Har för mig att Nättorp var en av MiB som dök upp på mötet? :?
Det är dock bara att inse att det kommer att komma fler Trams, Claymore, Ostento och Curior de närmaste decennierna. Jag har inte följt tråden "växa eller krympa" som du nämner, men jag misstänker att det är den sedvanliga diskursen "vi skall vara en kompisförening" eller "vi skall ta över världen" som gör sig gällande? Den har vad jag kan minnas alltid förts, åtminstone de senaste 10-12 åren i föreningen. Är övertygad om att föreningen är i behov av då och då skakas om i sina grundvalar för att kunna överleva i 20 år till 8)
L
Lindbergh har avgjort rätt i att föreningen blivit mer rumsren. Jag menar.. originalicens till Windows på datorerna... :!: Tidigare var föreningen mer av ett hak för ett mindre antal personer som använde lokalen till vad man fann bäst... (fest, spel, sömn... eller allt på en gång).
Att föreningen blivit mer rumsren är en positiv utveckling. Men jag skulle för den sakens skull inte vilja vara utan tiden i den gamla Katrinedalslokalen... Där förfesterna haglade och man fick vada i skräp och turtlemix för att ta sig fram... Rumsrenheten gör att föreningen kan locka till sig yngre medlemmar UTAN att behöva oroa sig (i alla fall inte lika mycket) för vad föräldrarna skall säga om de kommer och kollar var kidsen gör och är.
Resonemanget kan tyckas tråkigt (och det är det kanske?). Men det tråkiga är nog nödvändigt om man ser det om önskvärt att dra till sig yngre medlemmar.
Angående curia/geddon debatten är jag egentligen inte så insatt. Fusionen innebar dock en ganska omfattande uppryckning av verksamheten som jag redan nämnt. Tydligaste exemplet är nog att turtlemixen fick ligga på särskilt anvisad plats och inte överallt :lol: (förutom då när diaboliska medlemmar behagar fylla oskyldiga kamraters väska, jacka, skor, kudde, täcke etc.. med det)
Sen kan dedt ju hända att någon"råkar" öppnar dörren till en toalett också o det är ju inte heller så roligt...
Sov gott, regn har väl aldrig skadat någon
eller vad säger du Ekis?
Turtlemix!! Vad skulle vi gjort utan turtlemix och ufo på den gamla 486:an??
vafan är turtlemix?
Turtlemix! Ha ha, jag hade nästan glömt bort det. Ett genidrag av Stefan Bede att ta med sig några tusen påsar suspekta snacks med väldigt kort datum.
Citat från: "Lindbergh"Hmm, ja... när jag läser ditt inlägg MOB inser jag att vidare och fördjupande kommentarer kring attityder från min sida är överflödiga... :wink:
Nu har du sån där attityd igen Lindbergh! :wink:
Messias-kopplingen var ett skämt. Inget annat! :D Jag såg det inte som att du försökte ta cred för saker du inte gjort. Curia Nobilium har naturligtvis haft en stor betydelse för spelandet i Borås. Och som sagt, den där spelkvällen på Bäckäng kan mycket väl ha varit i CNs namn. Jag minns tyvärr inte om det var det eller Ostento. Jag vet att föreningen hade en svajjig period i början av nittiotalet. Vet inte om du minns den gången när två MiB dök upp på Armagedons årsmöte med avsikt att försvåra föreningens arbete samt infiltrera styrelsen? Den gången var det inte en annan spelförening som kom på besök. Den gången var det Rockborgen!
Det där med sovförbud i lokalerna är en intressant fråga. Det har väl varit förbjudet i många år eller? Men likväl är det en del som fortfarande vägrar att gå hem och sova? Märkligt. Den första "gästen" på Hotel Armagedon (where you can check in but never check out!) torde väl ha varit Anti-K som under ett antal år verkligen bodde på Armagedon. Detta skedde redan på Villa Arla där vi som sagt hade två rum. Det yttre rummet kan väl ha varit sina modiga 5x5 meter. Och det inre rummet där skurhon fanns och Anti-K bodde var väl cirka 2x5 meter (Fan det blir ju 35 kvm! Kanske har Wasling rätt ändå?). När föreningen flyttade till Katrinedalsgatan flyttade Anti-K med. Kanske var det när Curia-folk kom med i styrelsen som han äntligen blev vräkt?
Citat från: "Ekelund"SIA verksamheten var annars en förträfflig idé och mycket uppskattad. Dessutom värvade den som Mob påpekar mycket unga medlemmar till föreningen.
Varför har inte styrelsen i föreningen tagit upp den frågan igen? Det är verkligen något som ger mycket nya medlemmar och en jäkla streetcred till föreningen.
Om inte spelarna kan komma till Berget så får Berget komma till spelarna! :wink:
Vaktmästaren på Fristadskolan gillade inte heller vår verksamhet. Men så var han ju också aktiv i Missionskyrkan. Minns att han höll ett brandtal där han ondgjorde sig över rollspelets inverkan på ungdomar. Hur de misskötte sina studier, sov dåligt på nätterna, hängde sig i sina ninjadräkter och bröt kontakten med sina familjer. Han skulle bara ha vetat hur bra vissa medlemmar sov i vår lokal! :lol:
Citat från: "Lindbergh"Mina värderingar är att festerna är inte förenliga med ett sunt ungdomsengagemang i mina ögon, inte heller att folk sover i lokalerna.
Sunt ungdomsengagemang. Huh vilket läskigt uttryck! Rena Missionskyrkan. :twisted: Men jag delar din åsikt. Framförallt var väl de mer spontana förfesterna ett stort problem. En fest som är utannonserad flera månader i förväg är ju inte lika stökigt att hantera.
Citat från: "Lindbergh"Har för mig att Nättorp var en av MiB som dök upp på mötet? :?
Jag är inte det minsta förvånad. :) Nättorp försökte sig senare på att göra politisk karriär som broiler och påläggskalv i Centern. Inte för att han hade sina rötter i den rurala världen. Utan för att Centern var det parti där det var lättast att infiltrera och stiga i graderna. Kanske hade han spelat för mycket Kremlin? :D
Citat från: "Lindbergh"Är övertygad om att föreningen är i behov av då och då skakas om i sina grundvalar för att kunna överleva i 20 år till 8)
Obsalut!
Mjuhaha...ja, turtle-mix :lol: det var såå kul! *nostalgi-tripp*
Tror det är viktigt med historia-debatten, detta då föreningen i nuvarande form dessvärre inte kommer att klara sig utan nya, yngre medlemmar. Det gör att jag håller med ekis om att det kanske blir lite tråkigt - men nödvändigt om vi vill ha en förening i tjugo år till :!:
Det finns milstolpar i föreningens historia som är viktiga att ha med sig i sammanhanget, ni minns väl hur infekterad debatten var om datorerna :?: I dag är det en vanlig företeelse i föreningen, med tävlingar, arrangemang och annat...i världen utanför, tjaa...SVT har ungdomsprogram kring spel och recencerar spel som värsta nils-petter s , ZTV sänder från dreamhack och tar upp CS-tävlingar som om det vore kvartsfinaler i elitseriehockey :shock: men, men så är utvecklingen kanske :?
Att ha med sig föreningens historia är bra, då detta med sovandet i lokalen fortfarande dyker upp med jämna mellanrum som exempel! Att sedan styrelsemedlemmar valt att sova i lokalen under 2000-talet är i min mening totalt oaccpetabelt :!: Håller med om att det var kul förr och jag ångrar ingenting jag påstås gjort med turtle-mix :wink: , men jag tycker om föreningen bättre i dag och det är en viktig del i min vardag i vart fall :!:
...jag känner mig glad :) när jag läser att du delar min åsikt kring ungdomsengagemanget MOB, vill minnas dessutom att styrelsen stundom ondgjorde sig över ivar och ekis för länge sedan? Satt i lite perspektiv så kommer denna diskurs återkomma om och om igen, men i andra former självklart! Föreningens sociala ansvar är större än vad vi kanske låter oss tro?
Jag tror inte föreningen skulle överleva länge om man valde "klubben-för-inbördes-beundran" stilen och börja vika av från sitt ursprung. Genom att istället sätta fokus på spelandet, lokala arrangemang och att lyfta fram duktiga förmågor med en schysst attityd kan vi få en lokal förening som överlever oss själva :!: Det var kul att spelleda WH40K mellan MOB och ekis på bäckäng, då ekis orker rulade om ni minns :wink: ...är övertygad om att lokala små arrangemang som olika tävlingar, kampanjer och annat är viktiga för att dels locka till oss medlemmar, dels få medlemmarna att umgås och få nya kompisar...ställer mig ytterst tveksam till att ha en liten "kompisförening" utan för överlevnadens skull och med föreningens historia menar jag att det finns en betydande poäng i att ha en lagom stor nyrekrytering. I och med en lagom stor nyrekrytering och stödmedlemsskap kan man få en förening att överleva några år till, vilket kan vara kul!
Minns mycket väl hur några övervintrade rockare med knarkar-tofsar försökte infiltrera föreningen, det var i samma veva som vi diskuterade telefonkuren (som var en återkommande debatt, liksom kassaapparaten...) för femtielfte-gången :roll: vill jag minnas? Det var ett bra inlägg MOB, där har du ett exempel på hur viktigt det är att ha en levande debatt men med en fokus på vad vi håller på med :!: vad jag erfar har väl styrelsen dessutom garderat sig från "hostile-take-over" genom stadgeändringar på sistone :?:
Goddammit, tänk och haft folk från Rockborgen med styrelsemajoritet... :shock:
L
Det där med Rockborgen, det var väl för att en del geddoniter tidigare hade försökt göra en hostile takeover tidigare, på rockborgen alltså, som dom dök upp, eller? Åtminstonde inbillade dom sig väl det? Minnet är svagt där, och infon kommer i andra/tredje hand.
Jag håller med om att hela diskussionen om "sunt ungdomsarbete" är j-ligt medelålders (Alf Svensson får klet i brallan av sådana uttryck...). Är helt säker på att fristadsskolans fritidsledare samt nämnd vaktmästare (och Emils släkting?) använde samma begrepp... Förstår dock vad Lindbergh menar med det och håller med. Håler med om att föreningen måste utvecklas. Den måste kunna anpassa sig och vara ungdomarnas förening (vi gubbar klarar oss ändå... eller?).
Angående vad turtlemix är så svarar Sebbes sign utmärkt på frågan... om du mulitplicerar med typ 25 000 och sätter en shaskigt målad Shredder på påsen...
Medelålders eller inte så är utvecklingen från spontana kraxkalas på fredagar och lördagar nödvändig... men nån fest då och då kanske skulle liva upp...? Vad SIA anbelangar så var det åtminstonde kul och uppskattat då... det kanske går att sondera terrängen i liknande banor. Kan mycket väl tänka mig att yngre gamers skulle tycka det var skitfräckt att måla figurer med en geddonguru.
Ja ja... När infördes förresten 18 års gräns på kobold? Jag var med första gången när jag var typ 14 (det var det året jag trillade i Blogen!) Givetvis skall 18 års gränsen finnas kvar så att inga fler fjortisar trillar i, men jag är ändå nyfiken...
Förövrigt minns jag den omdebatterade spelkvällen och jag är ganska säker på att curia anordnade... och att jag om Linbergh så fint påpekar "Orkade" sönder Mobs Marines... givetvis helt utan tärningstur eller andra slumpmässiga faktorer...
Förövrigt hade Linbergh fått livstid om Överfall medelst Turtlemix varit straffbart... Inte en Silbersky hade klarat honom ur knipan... han hade förövrigt inte heller räddat Hedlund och hans dassöppnarvanor... och jag är inte alls bitter för att jag fick gå hem... inte alls. Jag är faktiskt inte ens tjurig över att det regnade den natten... (en vacker dag kommer hämnden Hedlund... *karsuddenfnitter*)
jag är jättebesviken över att jag inte var med på den tiden, det låter ju precis hur roligt som helst.
"Berätta en historia till, Ivar! Någonting gammalt om geddon!"
Det här är skitkul läsning faktiskt, keep op the good work :wink:
Citat från: "Ekelund"Vad SIA anbelangar så var det åtminstonde kul och uppskattat då... det kanske går att sondera terrängen i liknande banor. Kan mycket väl tänka mig att yngre gamers skulle tycka det var skitfräckt att måla figurer med en geddonguru.
Helt säkert. Det är också som sagt ett ypperligt sätt att skaffa fler intresserade medlemmar i de yngre skikten.
Citat från: "Ekelund"Ja ja... När infördes förresten 18 års gräns på kobold? Jag var med första gången när jag var typ 14 (det var det året jag trillade i Blogen!) Givetvis skall 18 års gränsen finnas kvar så att inga fler fjortisar trillar i, men jag är ändå nyfiken...
18-årsgräns på Koboldernas Dag!? Kanske skedde det runt Kobold 7 (1990). Men ärligt talat så minns jag av någon anledning inte det. :wink:
Citat från: "Ekelund"Förövrigt minns jag den omdebatterade spelkvällen och jag är ganska säker på att curia anordnade... och att jag om Linbergh så fint påpekar "Orkade" sönder Mobs Marines... givetvis helt utan tärningstur eller andra slumpmässiga faktorer...
Av någon outgrundlig anledning minns jag inte heller detta. Har det över huvud taget hänt? :P
Åldersgränsen infördes mycket senare än 90, snarare mellan 95-00.
Som sagt ännu ett steg i att föreningen mognat likt ett årgångsvin. :D
/F
Årgångsvin ja... Det var inte direkt vad som gällde på festerna förr. :-)
Minns speciellt sommarfesten "Urbans Jungel-Party". Kan det ha varit sommaren 1991? Festen fick sitt namn från den världsturné som Rolling Stones gjorde samma år (Urban Jungle Tour). Och en av de mest bisarra händelserna under kvällen var naturligtvis när en ung herre kräver att få komma in gratis. Hans motivering? Det var hans fest. Han hette nämligen Urban Ljung. Har för mig att Eken kände killen ifråga. Naturligtvis kom han in gratis!
UJP hade som vanligt otroligt högt ställda planer. Bl a så hade vi för avsikt att fixa en beach i ett hörn av lokalen (detta var i den gamla lokalen längst upp i huset). Vi skulle skaffa sand och Greger skulle bygga palmer i fullskala. Dessa planer gick naturligtvis i stöpet men festen hade likväl en hel del intressanta inslag.
I baren sålde vi som vanligt öl och hemmagjort årgångsvin (från samma år nätt och jämnt). Myran och Christian Johansson hade utvecklat en teknik att få klart en 2-veckors vinsats på bara fyra dagar! Bedriften krävde såväl turbojäst som jässtopp och klarmedel. Men vin blev det! I baren kunde man köpa klippkort för vin. Man fick fem muggar för 40:-. Klippkort är en fantastiskt underskattad pryl i barer. Det är praktiskt och gör att man redan tidigt på kvällen kan bestämma sig hur mycket man tänker "investera" i en rolig fest. Även ölen hade special-deals. En öl för 20:- eller 2 för 30:-. Nättorp och Dala tyckte det var ett fantastiskt erbjudande. Och istället för att köpa varannan runda så köpte de två var åt gången. Sedan drack de en och sprutade ut den andra över varandra på dansgolvet i det trekantiga rummet vid främre balkongen. Därefter upprepades proceduren.
Vi hade också en nyhet i baren. Till en början sålde den dåligt eftersom folk inte riktigt fattade poängen med det. Vi hade köpt in ett par flak med Sunkist 20cl fruktjuice-paket. Svante Oliv, som jobbade på lasarettet, fick i uppdrag att preparera paketen. Han hade fixat med sig kanyler med tunna nålar från jobbet och satt i barens bakre regioner och arbetade. Med ett litet stick i kanten av paketens sugrörsappliceringsfolie sög han ut två centiliter juice och fyllde på med dito centiliter starkvaror. Det tog en stund för Svante att komma fram till den ultimata doseringskvoten och han var tvungen att testa en hel del. Men när han var klar var han mycket glad.
Vi hade insläppet en våning ner. Där hissen stannade. Och för att ha lite bra koll på dörren däruppe i baren så hade vi installerat snabbtelefon. Det var Stefan Bede som fixade snabbtelefonen (han som ordnade så att föreningen snudd på drunknade i Turtlemix). Det var en mycket snygg snabbtelefon med sladd som gick ut genom fönstret och upp till nästa våning. Snabbtelefonen var av märket TMNT. Stefan hade fixat den på sitt jobb. Planen var att om t ex Polisen skulle dyka upp så skulle dörren kunna larma baren som i sin tur skulle kunna samla in tomflaskor och låsa dörrarna in till baren. Baren hade en dörr mot den bakre balkongen så man skulle lätt kunna fly därifrån till köket (som också hade en dörr mot den bakre balkongen) hade vi räknat ut.
När Polisen kom funkade inte snabbtelefonen. Men det gjorde Gunnar Johansson, som tillsammans med Per Idborg var DJ. Så när Gunnar, i DJ-båset som var placerat strax intill den främre balkongen, fick höra att man kunde se Polisen utanför (på gatan fem våningar ner alltså). Så gjorde han det som alla snabbtänkta DJs skulle gjort. Han spelade en låt med The Police. Kanske var det inte just det, utan snarare ryktet, som gjorde att vi i baren fattade vad som var på gång. Vi skickade snabbt ut Per Nilsson och Myran med varsin tomback för att samla in tomflaskor. Sedan låste vi baren.
Vid den här tiden så hade ölen och vinet i baren varit slut i drygt en halvtimme. Så när Polisen väl kom upp till lokalen så möttes de av en massa ungdomar som gick omkring och drack Sunkist. Inget märkvärdigt att rapportera helt enkelt och de gick strax därifrån.
Anledning att Polisen dök upp? En tjej som var på festen hade blivit ovän med sin kille och ringde till Polisen och sa att hon hade fått stryk. Det har var på den tiden då vanliga dödliga bara hade sett mobiltelefoner i märkliga sci-fi-filmer. Så tjejen hade uppenbarligen ringt från en telefonkiosk (på den tiden så fanns det speciella kurer, nästan som garderober i glas, där man för ett par kronor kunde ringa till folk).
På det stora hela var Urbans Jungel-Party en stor hit. Det var också en av de festerna som hade flest inbjudna kändisar. Mest p g a att Dala och Per Nilsson bjöd in Pontus och Amerikanerna när de spelade på Rockborgen. Att snubbarna inte dök upp berodde säkert mest på att de redan var uppbokade. Jag är övertygad om att de skulla ha skippat en hel del annat för att gå på vår fest. Utan att ångra sig!
Fan. Jag är offside. Varför bodde jag inte i Borås under min uppväxttid? ;)
Underbara återblickar :lol:
Citat från: "Robin"Fan. Jag är offside. Varför bodde jag inte i Borås under min uppväxttid? ;)
Underbara återblickar :lol:
Tja Robin, du svarade ju på din fråga själv :wink: