Lokalen som helhet

Startat av Martin Larsson, juli 17, 2004, 23.17

Föregående ämne - Nästa ämne

Apanpapan

Va?!

Hur ska vi annars sprida den hjärndöda tv-kulturen? Films... jag menar jag blir upprörd när jag hört sånt här strunt. Folk kan ju börja tänka... 8)
¡Oook ook ooook oooook!  (¡Hasta la Victoria Siempre!)

Niklas

Frukta inte... i vårt förslag så finns det fortfarande kvar en tv-hörna.  Platsen där darttavlan hänger/hängde. Tyvärr så kan ju den stryka på foten för att vi ska ha plats med dioramor och liknande. Kanske går att lösa genom att ha tv och dvd på en vagn som folk kan få låna? Inte vet jag. Ingenting är iaf omöjligt

Clifford

CitatTror bestämmt att det redan kollats upp om vi kan minska lokalen, och att det fick ett nej från hyresvärden, är dock inte säker på det.

Ovanstående tror jag är ett missförstånd. Vi har aldrig begärt att få minska lokalen, däremot lyftes frågan för ett par år sen och vi fick ett erbjudande från hyresvärden om att ditcha kök, toaletter och dioramarum åt ett litet enmansföretag, som då skulle ha sin ingång där vår trapphusingång är. Förslaget som togs fram ledde ingen vart då hyresminskningen var försumbar, om jag minns rätt.

Detta kan läsas om i tidigare styrelseprotokoll.

Lindbergh

Hej!

Oerhört kul att se att det blir lite diskussion kring mer långsiktiga frågor och att det finns en vilja att ha kvar en förening för likasinnade.

Det finns dessvärre många tendenser i samhället som tyder på att det ideella engagemanget sviker och att det istället utkristalliseras en "maktelit" inom flera organisationer. Jag betvivlar att Armagedon är särdelses annorlunda i detta avseende.

Personligen tror jag att föreningen förr eller senare kommer att få ställas inför ett antal svåra beslut. Dessa beslut kommer antingen att fattas av medlemmar via årsmöte/medlemsmöte och åläggas styrelsen, alternativt att man delegerar till en styrelse att lösa det uppdraget och agera enligt huvudmäns intressen.

Den ena vägen och bedömda beslutet skulle kunna vara att kraftsamla kring ungdomsverksamheten och lägga en tyngdpunkt på bidragsberättigade medlemmar. Detta kommer förmodligen lägga en mer solid grund för verksamhetens ekonomi, men samtidigt vara ett måste för att bemästra ett ständigt ökande kostnadsläge. Detta skulle kunna medge att man är kvar i befintlig lokal.

Den andra vägen skulle kunna vara att övergå till en mer nischad verksamhet med ett mindre antal medlemar som får betala ett högre pris, detta då denna verksamhet förmodligen inte kan finansieras i samma utsträckning med de kommunala och statliga bidragen på grund av ålder. Detta skulle fömodligen innebära att en flytt blir till syvende och sist oundviklig.

I min mening har lokalen alltid varit och kommer att vara den viktigaste mötesplatsen för föreningen. Utifrån denna mötesplats gror sedan engagemanget vidare i form av sektioner, konvent, och andra värdeskapande processer såsom målande, spelande och terrängbyggande som exempel. Någon nämnde i forumet att det är kanske bättre att göra en mer radikal förändring än att korta ett rum för någon krona eller två, vilket jag bara kan hålla med om. Jag vet exempelvis att vi blev erbjudna för några år sedan en annan lokal några våningar upp, men det var några som tyckte att det skulle vara så jobbigt att ta hissen upp eller ta ut sig i trapporna. Det var då vi blev blåsta på hörnsoffan om jag inte missminner mig?

Vidare sprider sig spelandet av figurspel och dataspel och omsätter mycket pengar. EB games är ett exempel på anglosaxisk kapitalism, liksom GW. Med detta avser jag att det finns ekonomiska incitament för dessa företag att satsa på Sverige och med butiker. Om det finns det finns skäl för dessa att satsa, finns det då skäl för oss att tvivla att det finns spelare som är intresserade av klubbmästerskap, målningar och exempelvis warhammer forum?? Och att dessa är BB (bidragsberättigade medlemmar) som ökar intäkterna på sikt?

Jag tror att man måste skapa en plan som stäcker sig bortom budgetåret och att medlemmarna sätter VAD styrelsen skall arbeta med, inte HUR. Kanske det är så att det räcker med att halvera lokalen med ytan från kök till nuvarande styrelserum? Kanske ge upp tanken på att ha 10 kvm kök för pojkar som inte ens kan sätta på en diskmaskin? 8-10 kvm styrelserum då det räcker med hälften? Kan nuvarande hyresvärd erbjuda lokaler i samma byggnad med mindre yta och lägre pris? Behöver vi entréplan? Måste rökarna kunna gå ut eller måste de ta trapporna?

Oavaktat vad det än blir så är det viktigt att sätta ut kompassriktning och sätta segel...
:wink:
L
”I krig fungerar bara det enkla, men det enkla är svårt” Carl von Clausewitz, född 1780, död 1831
"Först väga, sedan våga" Helmuth von Moltke, f 1800, d 1891
"Es gibt keine verzweifelte lagen, es gibt nur verzweifelte menschen" Heinz Guderian f 1888 d 1954

Niklas

"Den andra vägen skulle kunna vara att övergå till en mer nischad verksamhet med ett mindre antal medlemar som får betala ett högre pris, detta då denna verksamhet förmodligen inte kan finansieras i samma utsträckning med de kommunala och statliga bidragen på grund av ålder. Detta skulle fömodligen innebära att en flytt blir till syvende och sist oundviklig. "

Fattar fortfarande inte varför vi har så låg medlemsavgift. Det dubbla hade inte heller varit för mycket.

emil

Det kommunala bidraget för varje medlemskort är emellan 50-100 sKr, beroende på vad vi tar. Tar vi 200 så får vi ändå bara 100 av dom.

Föreningen vill ju faktiskt ha yngre medlemmar också. Jag tror yngre medlemmar skulle sky en högre medlemsavgift än 100 sKr.

I hela budgeten så är knappast medlemsavgiften den bärande inkomsten, men många bäckar små som man säger. Det är i första hand bidrag/aktivitetsbidrag för 7-20-åringarna samt lokalbidrag, fungerande kiosk, konvent som bidrar med större intäktsdelen, men sedan kommer nog medlemsavgiften. :wink:

Clifford

100:- = optimal medlemsavgift. Tillräckligt låg för att mina småbröder har råd att betala, tillräckligt hög för att få maxade bidrag.

Ewers

Vi tittade som hastigast på huruvida lokalen är för dyr vid styrelsemötet i söndags och kom fram till att den faktiskt inte är det. Vi i årets styrelse ser inte att vi måste byta lokal/reducera lokalytan som läget är just nu (dvs inom överskådlig framtid) och kommer därför inte att prioritera arbetet med detta. Vi har dock små intressekrokar ute och skulle någon intressant möjlighet dyka upp kommer vi att värdera den då.

Nyrekrytering är alltid vilktigt och föreningen överlever inte utan nya medlemmar. Årets styrelse har ännu inte satsat hårt på nyvärvning men kommer att ta tag i detta efter städveckan. Vi har helt enkelt satsat energin på andra saker fram till nu.

Vad man som medlem måste tänka på när man läser i forumet är att det är med forumet som med Internet, allt som skrivs är inte sant och mycket som skrivs är högst personliga åsikter. Därför är det alltid bra att kontrollera de uppgifter man läser samt att ha en kritisk grundsyn.

/F   8)

emil

Citat från: "Ewers"Vi tittade som hastigast på huruvida lokalen är för dyr vid styrelsemötet i söndags och kom fram till att den faktiskt inte är det. Vi i årets styrelse ser inte att vi måste byta lokal/reducera lokalytan som läget är just nu (dvs inom överskådlig framtid)

Jaha... Så då förutsätter ni alltså att det kommer finnas intresserade medlemmar att driva ett konvent, att ragga 100+ medlemmar 7-20 år då, några år framöver?

Det är möjligt att jag är väl cynisk, alternativt att ni är väl naiva, men jag tror personligen inte det.

Ser hellre att föreningen är ek. oberoende av konvent och M.M.-medlemmar. Men det är min högst personliga åsikt, så ignorera den och kör vidare.

Lindbergh

Dessvärre finns det ett klimat och en attityd som är en "käpp i hjulet" för att komma någonvart ibland :(

Någon uttryckte sig att det skulle i bland vara kul att "få en klapp på axeln" och uppskattning för ett gott arbete, men ofta är den förhärskande attityden att inget duger och inget passar ala jantelag.

I min mening är jag övertygad om att det finns medlemmar som vill driva konvent, ragga medlemmar och dela reklam till EB games och spela i deras butik eller något. Fast, får man höra att det går aldrig, "det har vi gjort förr o det fungerade inte", kommer sannolikheten minska för att den personen fortsätter att engagera sig. I vissa fall har det gått så långt att folk har valt att inte ens vara på föreningen längre.

Andan i föreningen är viktig, hur styrelsen agerar och bemöter medlemmar och andra intressenter är viktigt. Mål och fokusområden är viktiga, delegering av uppdrag är viktigt för att uppmuntra och skapa delaktighet i en levande förening. Dock måste man i bland prioritera områden och helt enkelt välja bort vissa saker.

När årsmötet sedan väljer styrelse..tja, medlemmarna får den styrelse de förtjänar kanske? Kanske föreningens anda gör att vi får vårt öde som vi förtjänar? Halvera antalet medlemmar till 50 BB så får ni se vad som händer när ni lägger budgeten...

En viktig sak är att skapa ekonomisk hållbarhet, en budget som håller över tid och en medvetenhet om hur det ser ut - var får föreningen sina pengar ifrån? Fastnar styrelsen i ett operativt arbete med att betala räkningar, fylla  kiosken och gnälla på varandra kommer det oundvikligen sluta illa. Kan man lyfta blicken och påverka i det längre perspektivet kommer man med stor sannolikhet kunna arbeta i medvind...

Allt går...

L
”I krig fungerar bara det enkla, men det enkla är svårt” Carl von Clausewitz, född 1780, död 1831
"Först väga, sedan våga" Helmuth von Moltke, f 1800, d 1891
"Es gibt keine verzweifelte lagen, es gibt nur verzweifelte menschen" Heinz Guderian f 1888 d 1954

emil

Lindbergh, nej jag vill inte driva ett konvent, nej jag vill inte driva föreningen. Vill du? Om inte så fråga dig runt och skapa dig en verklighetsförankring.

Niklas

Som tur är så står nog inte föreningen och faller om en eldsjäl är mindre sugen på att hjälpa till. Finns nog alltid någon som är villig att kämpa på ändå. Om inte så kanske vi kan hyra folk från Manpower att driva det?  8)

Lindbergh

Hmm...beklagar att jag måste formulera mig så här, men...det handlar inte om dig. Det handlar inte om mig heller :wink:
”I krig fungerar bara det enkla, men det enkla är svårt” Carl von Clausewitz, född 1780, död 1831
"Först väga, sedan våga" Helmuth von Moltke, f 1800, d 1891
"Es gibt keine verzweifelte lagen, es gibt nur verzweifelte menschen" Heinz Guderian f 1888 d 1954

Clifford

*rantmode ON*
Jag vill driva konvent och förening, men jag kan inte pga den så kallade verkligheten. Verkligheten innefattar jobb, studier, kärlek, glädje och annat som betraktas som heresy i 40K. Verkligheten tar bort fokus från viktiga saker som bananflugor och bristfällig ventilation. Idag t.ex. ville jag verkligen jobba på Geddon, men när jag väl kom dit var jag så jävla trött av att ha jobbat sen tidig morgon att jag mest gick runt som en zombie.

MAO, det finns folk, men man måste vara ett par stycken. Ju bättre man är på att kommunicera, desto färre behövs det för att göra ett konvent t.ex.

Geddon klarar sig även om folk inte lyckas till 100% med sina åtaganden. Säg den styrelse som levt upp till alla sina åtaganden?

Huvudsaken är att varje liten sak spelar roll, så därför tror jag att ett litet konvent med bristfällig förberedelse är bättre än inget alls. En medioker reklamkampanj är bättre än ingen alls, osv. Historiskt sett lever Geddon av att medlemmarna sätter höga mål och når halvvägs.

Ok, hoppas ni hängde med.
*rantmode OFF*

emil

Citat från: "Lindbergh"Hmm...beklagar att jag måste formulera mig så här, men...det handlar inte om dig. Det handlar inte om mig heller :wink:

Det inbillar jag mig inte heller. Däremot är vi en del av det hela i föreningen, och därför är vi delvis ansvariga att se nyktert på saker och ting.

Om man nu inte själv kan tänka sig att arbeta ideellt med föreningen och konventet. Varför ska man då bygga upp en desillusionerad bild av att  andra skall, eller förväntas göra det. Speciellt med tanke på det ok av "krav" som konventet/medlemsantalet innebär tack vare den nuvarande lokalen. Men givetvis kan andra göra det som måste göras, men jag kan inte låta bli att tycka synd om dom.

Det var väl mer så jag menade...