Western 1868 Tidningsartiklar

Startat av Ewers, mars 14, 2005, 12.38

Föregående ämne - Nästa ämne

Ewers

Weststone Weekly 680103
Indianer låg bakom häststölder
De häststölder som drabbat ett flertal av stadens invånare är nu uppklarade. På initiativ av stadens hästuppfödare Jorm Doley, som själv blivit bestulen på sin prisbelönta avelshingst, beslutade sig några av stadens mer handlingskraftiga män för att reda ut stölderna. Man kan tycka att detta var ett jobb för stadens sheriff men än en gång händer det föga från vår folkvaldes sida.
Ole Olsen var den som mr Doley vände sig till med sin förfrågan om hjälp i ärendet och snart var hans landskamrat Otto F. Steen inkopplad i mysteriet. Mr Steen har ju tidigare varit anställd av Weststone brick Company i egenskap av revolverman och är troligen van vid liknande situationer.
Då det säkert rörde sig om en liga rekryterades även Ryan O´Niel samt Douglas Davies till uppdraget och snart kunde de fyra bege sig ut i vildmarken följandes spår man funnit vid senaste stöldplatsen.
Redan samma natt har man kommit så nära tjuvarna att de känner sig tvingade att överfalla sina förföljare och en våldsam strid utbryter. Som tur är lyckas inte de fyra unga apachekrigarna skada sina förföljare innan de själva dödas.
Redan nästa dag är samtliga hästar tillbaka i sina rätta ägaren händer och ingen verkar vara mer tacksam för det än sheriff Lynch, vilket inte är så konstigt eftersom det var hans jobb som de fyra modiga männen utfört.
"Att ställa upp för staden på ett så uppoffrande och troget sätt skall naturligtvis belönas" sade borgmästare Stockton när jag bad honom om ett uttalande. I vilken form belöningen skulle ges sade han dock ingenting om.
Frank Timmits


Las Vegas Tribune 680103
Rivian Doyle gripen
Den ökände mördaren Rivian Doyle arresterades i fredags morse av Sheriff Ranreed efter det att prisjägare gripit mördaren på Hotell Basils home.
Som man kan misstänka gav inte Doyle upp utan strid varför det utkämpades en strid på liv och död i hotellets foajé. Enligt Frank Dwalling, en av hotellets gäster som väcktes av stridslarmet och blev ögonvittne till stora delar av striden, var det med förbluffande precision som prisjägarna till slut övermannade sitt byte. De hade täckt av alla utgångar, använde sig av avledande manövrar som var förbluffande effektiva samt var koordinerade på ett sätt som mr Dwalling endast sett vid enstaka tillfällen under kriget.
Vi har lyckats ta reda på några av namnen på prisjägarna men ännu inte lyckats få en intervju. Ledaren för prisjägarna verkar vara Cole Grey och i sin trupp av prisjägare ingår Helen Fairbanks och Philippe LeChevaliere. Minst en kvinna till verkar ingå i mr Greys trupp. En riktig skönhet, enligt de vittnen som vi talat med. Huruvida det dessutom ingår ytterligare en man i mr Greys trupp låter vi vara osagt då vittnesutsagorna i detta avseende är mycket motsägande.
Åklagare Landon, som skall leda åtalet mot Mr Doyle säger att det är ett vattentätt fall där utkomsten endast kan bli en, döden genom hägning. Då vi sett resultatet av mr Landons arbete förut, betvivlar vi inte ärligheten i hans uttalande. Frågan är om juryn och dommaren kommer ha samma övertygelse efter mr Landons inledande plädering?
Vi lovar att följa rättegången åt er kära läsare och rapportera allt väsentligt.
Portus Medved


Las Vegas Tribune 680106
Påstådda prisjägare var lejda mördare
I förra numret av vår tidskrift uppgavs den kände mördaren Rivian Doyle ha blivit arresterad av prisjägaren Cole Grey och hans medarbetare. Detta visade sig vara i alla avseenden fel, förutom de sk prisjägarnas identiteter. Efter en närmare granskning av vad som hänt och vilka som var inblandade upptäckte snart tidningens reporter att det inte kunde ligga till som herr Grey angivit vid arresteringen. Detta insåg även sheriff Irving tämligen tidigt varvid han arresterade de påstådda prisjägarna.
Den påstådde Rivian Doyle visade sig nämligen vara ingen mindre är domare Orvilles yngre broder Matthew Orville. Enligt det oskyldiga mordoffret själv hade han precis kommit tillbaka till staden efter en kortare affärsresa till San Jose när han anfölls på hotell Basil's Home. Detta trotts att han skrivit in sig under falskt namn eftersom han iaktagit en grupp ryttare som verkat förfölja honom under större delen av dagen. Då mr Orville är en högt värderad gäst på hotellet var det inget problem med incheckningen efter det att han förklarat sin situation. "Vi strävar alltid efter att tillgodose våra kunders önskningar, i synnerhet våra mer trogna gästers sådana" var hotellägare Frank Basils kommentar till inskrivningen i falskt namn.
De som utfört mordförsöket är enligt uppgift väldigt förtegna om sig själva efter det att deras plan med att dupera rättvisan i staden gått i kras. Enligt sheriff Irving vägrar de prata med någon annan än sin utsedde försvarsadvokat Jake Stephens. Det enda sheriff Irving kunnat delge oss är namnen på de arresterade. De heter Cole Grey, Philippe LeChevaliere, Donovan Swansson, Helen Fairbanks samt Claire Miro.
Vi har försökt tala med advokat Stephens men den enda kommentar han givit oss är att han representerar alla de gripna utom mr Swansson. Varför denne mr Swansson vägrat mr Stephens tjänster är okänt.
Vi frågade domare Orville om en kommentar till det inträffade och han medgav att han inte hade någonting till övers för de som utfört detta kallblodiga mordförsök på hans broder men sade i samma mening att ingen står över rättvisan och att alla skall få en opartisk rättegång. Han har därför ordnat så att en domare från Knoxville skall leda rättegången medan han själv tänker agera som åklagare.
Portus Medved


Weststone Weekly 680110
Slagsmål utanför Navaho Pearl
Tre män som ej är ifrån staden startade igår, torsdag, ett slagsmål med Otto F. Steen utanför Navaho Pearl. Snart var det fullt slagsmål på gatan mellan de tre männen och mr Steens sällskap, som bestod av Douglas Davies samt Josipe Maldivez. Enligt Mrs Baker, som äger restaurangen, rörde sig bråket om en flickas heder. Undertecknad har inte kunnat bekräfta någonting men undrar om det är så att mr Steens förflutna kommit ikapp honom?
Slagsmålet var snart över och då det fanns vittnen till att främlingarna startat bråket, kunde sheriff Lynch bura in främlingarna efter det att de blivit nedslagna av mr Steen  och hans vänner.
Roland Griffiths


Las Vegas Tribune 680110
Vicesheriff Graham mördad vid rymning
I lördags natt skedde en spektakulär och hänsynslös rymning från stadens häkte under vilket vicesheriff Graham mördades kallblodigt.
Som vi rapporterat tidigare satt de arresterade för mordförsöket på mr Matthew Orville i stadens häkte sedan måndagen den 3/1. Vad som hänt i ärendet sedan förra numret av vår granskande tidskrift är att mr Swanson givit ett tämligen tydligt och avslöjande vittnesmål mot de övriga häktade vilket i sin tur även rentvått honom själv. Därmed släpptes han fri efter häktesförhandlingarna den 7/1 och lämnade enligt uppgift omedelbart staden. Advokat Lambert som representerat mr Swanson sade att hans klient var helt oskyldig till anklagelserna och att detta framkom av de uppgifter han delgivit domare Knoxville.
Rymningen skedde sedan natten efter häktesförhandlingarna då medhjälpare utifrån med våld tagit sig in på sheriffkontoret och där med berått mod brutalt mördat vicesheriff Graham genom att hugga honom söner och samman med ett vasst tillhygge. Enligt doktor Dreyfus hade ett extensivt övervåld använts vid mordet vilket inte annat än visar vilka samvetslösa mördare dessa samhällets fiender är.
Efter rymningen misstänks samtliga i Coles mördargäng ha lämnat staden och tagit sig västerut. Ett uppbåd begav sig ut redan på söndags morgon men lyckades inte få upp något spår efter rymlingarna.
Det undertecknad då frågar sig är huruvida denne mr Swanson verkligen var oskyldig och hur sanningsenlig hans vittnesmål egentligen var? Var det kanske ett misstag att släppa denne man fri, ett misstag som kostade vicesheriff Graham sitt liv?
Graham lämnar efter sig sin fru Hurcia och dottern Alicia.
Portus Medved


Fort Union 680113
Apachehövding dödad i blodigt slag
Den ökända apachehövdingen Manangan har rapporterats blivit dödad i ett blodigt slag för en vecka sedan. Enligt Överstelöjtnant Down, den högt aktade chefen för samtlig militär personal i Fort Union, var Manangans död frukten av en operation som pågått en längre tid i området. Några detaljer i ärendet ville han inte ge oss och hänvisade till nödvändigheten av sekretess för framtida militära framgångars skull.
Dessvärre kan vi bara rapportera rykten som florerar bland soldaterna. Dessa säger dock att männen som utförde denna operation är agenter som arbetat för Övlt Down under kriget och som har stor erfarenhet av att operera bakom fiendens linjer. Några soldater jag talat med hävdade även att agenterna helt eller delvis består av indianer som valt att tjäna förenta staterna som goda samhällsmedborgare.
Vad som är sant eller ej kan jag i skrivande stund inte gå i god för men så mycket är klart, de män som lyckades döda denna livsfarliga apachehövding måste själva vara män med nerver av stål. Vilka de än är tackar vår tidning dem för hela New Mexicos räkning.


Las Vegas Tribune 680113
Rymlingar tog sig till Santa Fe
De män och kvinnor som rymde från stadens häkte efter att ha kallblodigt mördat vicesheriff Graham har synts till i Santa Fe. De observerades på ett pensionat torsdagen den 9/1 dvs redan dagen efter sin rymning. På samma pensionat var den från misstankar friade mr Swanson som modigt vittnade mot rymlingarna i fallet om mordförsöket mot mr Orville. Huruvida mr Swanson var i maskopi med de kallblodiga mördarna eller ej, har nu retts ut eftersom de försökte mörda även honom. Mr Swanson hittades brutalt misshandlad i en gränd bara några timmar efter det att mördarna varit på pensionatet. Det var ren tur samt viljestyrka som räddade mr Swanson till livet när han lämnats för att dö i en gränd. "Ett rent mirakel att stackarn överlevt en sådan misshandel" var doktor Carths kommentar.
Domare Orville har utlyst en belöning på 75$ för var och en av medlemmarna i Coles mördarliga. Vem den eller de som hjälpte dem att fly är har vi inga upplysningar om men ett rykte säger att det var en av den undersköna Claire Miros många älskare som hjälpte dem.
Portus Medved


Pueblo Post 680117
Barnamördare fick herrens straff
De kända tjuvarna och barnamördarna Armand Pavlov samt Jesus Salinas har fått sitt straff av den allsmäktige herren. En av hans predikare, ingen mindre än pastor James W. Reed som är känd sedan kriget som en gudsman som ingen annan är gud själv kan döda, var den som ledde dem som verkställde herrens dom för de fega fähundarna.
Det hela började när Pavlov och hans gäng stal boskap från Yorke-ranch under nyårsnatten. Detta skulle visa sig vara ett ödesdigert misstag för förbrytarna då Elias Yorke, son till den svårt sjuke Steven York, på nyårsdagen skickade pastor Reed med sina trogna vapenbröder efter tjuvarna.
I pastor Reeds följe red Lucian J Sanders, utbildad advokat och tillika mästerlig gevärsskytt; Rufus H Starbird, en nobel vilde som upplysts i herrens vishet samt Josef D. Akerman, tidigare lagman med blixtsnabba reflexer.
Efter det att den noble vilden Starbird spårat tjuvarna över den av vinterns vindpinade ödemarken fann förföljarna sin boskap i anslutning till byn Palpem. Då de insåg att tjuvarna säkert våldgästat byborna sände pastor Reed fram indianen för att spana och tyst som en skugga om natten gav sig han iväg för att finna att deras farhågor var sanna. Då Starbird hörde hur tjuvarna försökte förgripa sig på byns kvinnor kunde han inte hindra sina nobla instinkter utan lät vilde inom sig vakna och strax hade han med ett dödande slag tystat tjuvarnas vaktpost. Strax därefter kunde pastor Reed och de övriga omringa den stuga där tjuvarna fortfarande försökte genomföra sitt illvilliga värv.
Med hög och myndig stämma påkallade nu pastor Reed tjuvarnas uppmärksamhet och bjöd dem en möjlighet att ge upp. Istället för att ge upp öppnade barnamördarna dörren till stugan och kastade ut liket av ett nymördat gossebarn. Därefter öppnade de eld mot pastor Reed och hans män men strax fick de ångra sig när "fast shot" Akerman lät sin revolver tala. Det heta blyet från hans revolver hade träffat Jesus Salinas och han låg död på marken. Snart låg även Nathan Bender blödande på marken, även han träffad av "fast shot" Akermans kulor.
I ren desperation försökte nu den fege ynkryggen Pavlov att fly och sprang mot stallet. I ren ondhet försökte han samtidigt skjuta ner den redan misshandlade fru Lank men i sista sekund hann pastor Reed kasta sig emellan mördaren och offret. Istället för att mörda fru Lank hade Pavlov endast skadeskjutit pastor Reed i höger ben, ännu en gång hade herren visat att han ser efter de sina.
Att se sin andlige fader bli svårt skadad gjorde dock den noble vilden ursinnig och strax var han inbegripen i närstrid med Pavlov. Striden blev mycket kort och när den var över hade Starbird avlägsnat den arm som hållit i revolvern som skjutit pastor Reed. Ute på gården stod nu den noble vilden Starbird med bloddroppande tomahawk och "fast shot" Akerman med tömd revolver.
Nathan Bender hade nu vaknat till sanns och tänkte nu kallblodigt skjuta ner de två på gårdsplanen med sitt Henrygevär. Han tog sikte med stöd mot dörrkarmen men när skottet hördes var det inte från Benders gevär. Istället var det lagens hårda arm i form av L. J. Sandersen som likt en skyddande ängel räddat situationen från att få ett tråkigt slut. Med ett välriktat skott mellan ögonen hade prickskytten sänk den siste av Pavlovs hemska liga och därmed inte bara tagit tillbaka sin boskap utan dessutom räddat Palpem från sina våldgäster.
Ännu en gång har herrens vrede funnit de syndare vars synder ligger bortom vad som är mänskligt möjligt att förlåta. Det dröjer säkert länge innan någon funderar på att stjäla från Yorke-ranch igen.
Jason Woods.

Phoenix Herold 680117
Charles Brent skjuten i duell
Den relativt kände skalpjägaren Charles Brent har skjutits till döds i en revolverduell som utspelade sig i Damiens Place norr om Phoenix.
Upprinnelsen till duellen var mordet på Cody O'Higgins som utfördes av Brents hejdukar. Enligt vittnesmål sköt Juan Merrandez och Peter McDowell ner O'Higgins vid frukostbordet men blev i sin tur omedelbart dödade av Douglas Davies  och hans män. Varför O'Higgins mördades är okänt men troligen gjordes det på order av Charles Brent som enligt uppgift förlorat en större summa pengar till till honom kvällen innan.
Detta var alltså upprinnelsen till den duell som sedan utspelade sig endast någon minut senare då Douglas Davies och Otto Steen, båda hemmaboende i Weststone, krävde en förklaring på vad som hänt av Brent. Tydligen var Brent ovillig att förklara sig utan drog sina två revolvrar som han gjort så många gånger förr i liknande situationer. Vad han inte räknat med var att både Davies och Steen skulle vara både snabbare och mer pricksäkra än han själv. Snabbare än tanken själv hade ett flertal kulor avlossats och endast Brent hade träffats  och han låg död på golvet. Ännu en gång har det bevisats att om man lever av svärdet dör man av svärdet.
Vilka är då dessa revolvermän från vårt granncounty? Undertecknad lyckades få en intervju med dem och kan intyga att det rör sig om två till synes välartade unga män med god skolning och gott uppförande som arbetar tillsammans med tre andra män. Det visar sig att de alla är boende i Weststone och är något av lokala hjältar i sin hemstad. De övriga i gruppen är Josipe Maldivez, Ole Olsen och Ryan O'Niel, som ser ut att vara exemplariska samhällsmedborgare. När de berättar om sina liv inser jag dock snabbt att detta inte är några korgossar då de som i förbifarten berättar om indianöverfall, hästtjuvar som de fångat och slag under kriget de varit delaktiga vid. Undertecknad tror att vi kommer få höra mer om dessa män framgent.
Gibert de la Penna

Phoenix Herold 680117
Rånare blev jagade på flykten
En våldsam eldstrid utspelade sig mitt i vår stad i måndags. Av någon anledning försökte bröderna Wilkins samt deras kusiner Ralph Tykes och Trish Dolores råna Douglas Davies och hans vänner men fick snart veta att de bitit i en allt för hård kaka. Bröderna Wilkins inledde striden med att gemensamt skjuta mot Otto Steen, som till det yttre har uppsynen av en revolverman , och lyckades tillsammans träffa honom med ett skott i bröstet. Vad de inte räknat med var att alla männen de försökte råna var erfarna stridsmän från kriget med otaliga hjältedåd bakom sig. Snart hade Maldivez skjutit Fred Wilkins i huvudet och O'Niel sprättat upp buken på  Ralph Tykes med sin Bowiekniv innan rånarna förstått vad som hänt. När de insåg sitt misstag uppstod en sekunds tvekan som Josipe omedelbart utnyttjade till att skjuta Buck Wilkins, även denna gång i huvudet. Nu insåg Rudolph Wilkins och Trish Dolores att det var bäst att fly och sprang från platsen.
Fred Wilkins och Ralph Tykes dog medan Otto Steen samt Buck Wilkins överlevde sina skador. Ingen övrig blev skadade och detta får vi se som ett herrens mirakel då eldstriden skedde  på eftermiddagen  mitt i staden.
De två rånarna som flydde arresterades senare samma dag av sheriff Bill Davies som även höll rånoffren i förvar tills hela historien retts ut.
Förhoppningsvis drar sig stadens kriminella från att försöka råna främlingar i framtiden.
Gibert de la Penna


Fort Union 680120
Åttaårig flicka räddad från indianstam
En flicka boende i Hogans Last Stop kidnappades på nyårsdagen av indianer när hon var ute i en närbelägen skog. Utom sig av oro vände sig föräldrarna till stadens sheriff för att få hjälp och han vände sig i sin tur till tre härdade pälsjägare för att hämta tillbaka flickan. De tre männen gav sig omedelbart iväg ut i vildmarken för att rädda tillbaka flickebarnet från indianernas grymma klor. Hur själva fritagningen gick till vet endast de tre hjältarna men att det gjordes under blodig strid kan vi dra slutsatsen till då några av männen och flickebarnet tvingades vårdas av stadens läkare vid återvändandet. Ännu en gång har dessa rödskinn visat sitt barbari mot fredliga nybyggare. Som tur är finns det män som reser sig över mängden, som kan hjälpa de behövande i nöd, som helt enkelt kan göra det som vår armé inte klarar av att göra åt oss.
Flickans räddare i nöden sägs vara krigsveteraner som stridit för vårt underbara lands sak under kriget och som dekorerats ett flertal gånger för såväl tapperhet som hjältemod. Enligt uppgift heter ledaren Albert Nickel och var officer under kriget. Hans kompanjoner, Jake O'Leary och Gabriel Stokes kämpade tillsammans under kriget och sägs vara som skuggor i natten då de smyger bakom fiendens linjer. Tre män som visat att den röde vilden aldrig kommer att kunna mäta sig med guds renaste skapelse, den anglosaxiske mannen.


Mora Letter 680207
Skottlossning i staden orsakad av missförstånd
Skottlossningen som ägde rum i onsdags berodde på rena missförstånd mellan stadens medborgare och laglydiga främlingar som kommit till staden för att varna sheriffen om planerade brott.
Enligt sheriff Gilliam uppstod ett grovt missförstånd när mr Jake O'Leary skulle varna sheriffen för ett planerat brott mot en av stadens näringsidkare. Medan mr O'Leary var inne och pratade med sheriffen på hans kontor väntade hans män på gatan utanför. Då dessa män var nervösa då de angav förhärdade brottslingar till sheriffen samt beväpnade, drog de till sig uppmärksamhet från stadens män och ett mindre uppbåd samlades på Hearts Saloon. Då de män som samlats på Hearts saloon gick nedför gatan mot sheriffkontoret verkar mr O'Learys män ha missförstått det för en samling banditer. Därefter skedde tydligen fler missförstånd, som det tydligen lätt gör när stridsmän blir stressade, och en mindre skottlossning skedde. Ingen kom dock till skada och sheriff Gilliam anser inte att det finns skäl till att arrestera eller bötfälla någon som deltog i incidenten.
Om det fanns sanning i vad mr O'Leary rapporterade till sheriffen vet vi lite om men kanske är det hotet avvärjt då de tre främlingarna lämnade tre hästar, utan sina ryttare i livet, till sheriffen i torsdags morse. Kanske var dessa män de banditer som planerat en kupp mot vår fredliga stad? Troligen vet mr O'Leary och hans män men det lär vi hederliga medborgare aldrig få reda på.


Weststone Weekly 680207
Rånförsök misslyckades
Ett rånargäng ledda av Clemens Tunville försökte tidigt i tidsags morse råna banken genom att spränga sig in genom dess ytterdör. Detta hade med all säkerhet inneburit döden för Pete Clanton, bankens nattvakt. Som tur är för staden och Mr Thornton, bankens ägare, var sheriff Lynch ute på en tidig patrullering i staden. Rånarna tvekade inte en sekund utan öppnade omeddelbart eld mot sheriff Lynch och skadeskjöt honom i benet. Detta till trotts besvarade han elden och lyckades hålla stånd mot rånarna tills dess att vicesheriff Pike komm till undsättning. Sheriff Lynch hade då förlorat medvetandet pga blodförlust och Pike tvingades låta rånarna löpa under tiden som han räddade livet  på sheriff Lynch.
Redan dagen efter rånförsöket utfördes begav sig vicesheriff Pike och ett uppbåd iväg efter rånarna. Då uppbådet bestod av de tappra män som tidigare  hämta tillbaka hästarna som stals av apacher kan vi nog räkna med att rånarna inte kommer undan. Ännu har vi inte hör någonting av dem men så fort de är tillbaka kommer vi att genomföra en intervju.
Roland Griffiths


Wickfield Tribune 680214
Hjältemod på Main Street
Det är fredag förmiddag, jag har just avslutat min frukost på caféet och är precis på väg att gå till redaktionen för att ta itu med det sista arbetet med veckans tidskrift när Dr Ecker ropar till mig att ducka i skydd. Han kastar sig in på caféet men driven av min nyfikenhet och plikt att sprida stadens nyheter väljer jag att bege mig ut på main street trotts fara för liv och lem. När jag tagit mig till det relativa skyddet av en vattentunna ser jag skälet till Dr Eckers snabba reträtt in på Caféet.
Längs Main Street kommer fyra revolvermän av den bistrare typen gåendes med raska steg. På deras uppsyn ser man tydligt att de är kallblodiga mördare och de ger upprepade gånger skamliga förslag till de av stadens damer som har oturen att inte ha hunnit in i någon av stadens butiker. Jag ser stackars fru Duarte som skyndar sig från gatan och hur en av revolvermännen som försöker greppa henne innan hon lyckas fly in på banken. De skrattar allihopa och den som greppade säger någonting om att de skall komma tillbaka efter henne senare. Deras tandlösa skratt ekar likt förebådande klockslag av ren ondska nedför gatan och jag känner en kall kår längs ryggraden.
På sheriffkontoret visade sig sheriff Wright blivit varnad av Sven Lundgrens dotter Karla och höll som bäst på att förbereda sig för att möta de mördare som kommit till vår vackra stad. Han visste dock att om han mötte dem ensam var det ett möte med döden. Som tur är för vår stad har vi våra lokala hjältar i form av "Fast Shot" Akerman, Reverent Reed, Sniper Sanderson och "Den nobla vilden" Starbird, som av en händelse råkade vara på besök hos sheriffen. De anmälde sig frivilliga till att hjälpa honom och svors snabbt in som vicesheriffer. Därefter gick de fem hjältemodiga sherifferna ut på gatan för att möta de förhärdade råskinnen som kommit för att förpesta vår vackra stad.
Mördarna tystnade och blev något bleka när de fick syn på sheriff Wright flankerad till höger av den fromt leende pastor Reed med ett hagelgevär vilande mot axeln samt "vilden" Starbird med sin tomahawk i hand och ett djuriskt förakt i blicken. Till vänster flankerad av Sniper Sanderson bolmande på en cigarr och med geväret nonchalant vilande mot axeln samt en hånflinande "Fast shot" Akerman som verkade väl medveten om sin fullständiga överlägsenhet med relelvern.
Fram till nu hade allt skett så att jag från mitt gömställe bakom vattentunnan kunnat följa händelseförloppet men plötsligt började saker hända så snabbt att det knappt kan beskrivas i ord. Sheriff Wright bad de slemma mördarna att avlägsna sig från staden vilket de verkar ha svarat nekande till. Därefter drar de sina vapen men vår stads hjältar reagerar snabbare än jag hinner uppfatta och snart ligger alla fyra av mördarna i dammet på Main Street och pastor Reed sitter på knä för att försöka rädda hans usla liv. Mr Sanderson verkar ha blivit lätt skottskadad i bröstet och mr Akerman tittar till hans sår innan han ropar efter Dr Ecker. Jag ser att de båda småler åt någonting och följer deras blick till bageriet där mr Starbird förtvivlat säkerställer att fröken Beatrice Carver ej skadats av en förlupen kula. Jag förstår de två hjältarnas leenden då mr Starbird och fröken Beatrice uppfyllda av glädje över att ingen av dem skadats ger hän för sina känslor och förenas i en passionerad kyss värdig ett verk av Shakespeare.
När jag vågar mig fram till de döda ser jag att pastor Reeds försök att rädda mannen till livet varit fruktlösa och jag frågar varför han försökt rädda en av de män som precis försökt mörda honom. Han svara då "Att fela är mänskligt men förlåta är gudomligt" och vänder sig sedan om och går bort till sheriffkontoret tillsammans med de övriga.
Återigen har vår stad skyddats av dessa hjältar, "hjältarna från Wickfield", ledda av "Fast Shot" Akerman. Det är tur för staden och countyt att vi har män som dessa i våra stunder av nöd.
En ögonvittnesskildring av Gregory Duncan


Weststone Weekly 680217
Vicesheriff Pike tillbaka efter jakten på rånare
I fredag återvände det uppbåd som red efter de fem män som försökte råna stadens bank tisdagen den 4/2. Vicesheriff Pike var som vanligt förtegen om vad som hänt i detalj men lät oss förstå att staden aldrig mer behöver frukta något rånförsök från dessa män. De övriga deltagarna i uppbådet, Otto Steen, Ryan O'Niel, Ole Olsen, Douglas Davies samt James Lee Davidson är även de förtegna om vad som hände under jakten och hänvisar till vicesheriff Pike. Vad som än hände är det skönt att veta att det finns män som dessa i staden. Män som värderar tryggheten i sitt County och som gång efter annan ställer upp för sin stad.
Under sheriff Lynch återhämtat sig från den skottskadan han ådrog sig när han hindrade rånarna i sitt värv har han utsett den unge Otto Steen till extra vicesheriff. Det kan tyckas för mycket med två revolvermän som vicesheriffer men de två verkar komma bra överens. Ett är dock tämligen säkert, det krävs nog en väldigt korkad desperado för att försöka sig på någonting med de två som vicesheriffer.
Roland Griffiths


Trinidad Herold 680228
Fast shot Akerman tänker rensa upp i Trinidad
Den kända revolvermannen "Fast shot" Akerman är enligt uppgift på väg till vår stad för att rensa ut de kriminella element som han anser finnas i staden. Enligt andra uppgifter vi erhållit har han ett kontrakt på en framstående person i staden som har agerat utanför lagens ramar. Då mr Akerman är känd som lagens hämnare, lagmannen som fick nog, så borde ingen laglydig invånare ha någonting att frukta men samtidigt vet man ju inte hur en man som sägs ha mer än tjugo liv på sitt samvete tänker.
Vi har försökt få en kommentar av sheriff Thompson men det enda han verkar vilja säga oss är att vi inte skall lägga näsan i blöt. Kanske har vår gode sheriff skäl att frukta mr Akermans vrede även han?
Exakt när mr Akerman och hans följe kommer till staden är osäkert men han sägs befinna sig endast någon dags ritt ifrån staden vid en diligensstation där han tvingats vänta medan en av hans medhjälpare återhämtar sig ifrån en skottskada. Tidigare i veckan sägs mr Akerman och hans medarbetare ha skjutit ner Dragov's Bunch i en duell utanför samma diligensstation. Mr Akerman och hans tre medarbetare sköt mer de åtta medlemmarna i ligan och fick endast en av de sina skadade. Doktor Key har varit ute vid diligensstationen för att vårda den sårade och lät oss veta att det endast var en lättare skada.
Snart kommer alltså lagens hämnare till staden och samtliga borde väl rannsaka sitt samvete, har han kommit för dig?
Andrew Clay


Trinidad Herold 680306
Revolvermän lämnar staden utan blodspillan
Den gångna veckan har staden hållit andan då den kände revolvermannen Josef Akerman samt hans inte helt okända följeslagare pastor James W Reed (mer känd som pastorn endast gud kan döda) samt två män till uppehållit sig i staden. Det cirkulerade, som vi tidigare rapporterat, ett rykte om att mr Akerman var i staden för att bringa någon av daga men detta visade sig vara just bara ett rykte. Mr Akerman verkade mest intresserad av att besöka stadens salooner och visade inget intresse för att skjuta någon. Dock bekräftade han sin status som mördare genom att köpa ett avsågat hagelgevär av mr Frill då det är allmänt känt att man endast använder denna typ av vapen för att brutalt döda andra människor med.
Andrew Clay

Insändare
Herrens ord är sanning och ryktesspridning är en synd
Det är med sorg i hjärtat som jag bevittnat hur staden hållits i ett järngrepp av ett knippe rykten. Låt denna vecka bli en läxa för alla er som lyssnat till rykten då dessa är att likställas med lögner och lögnen är djävulens verktyg. Pastor Reed och hans vänner visade att de var normala medborgare och ingenting mer. Inga kallblodiga mördare som det sagt i press och skvaller. Som präst och själasörjare över stadens invånare skäms jag över hur så många lät sig förledas av den bockfotades lögner. Kanske borde fler läsa den heliga skrift mer frekvent istället för att lyssna till det skvaller som sprids på stadens utskänkningsinrättningar där fylleri och hor hör till vardagen?
Söndagens predikan kommer att avhandla just lögnen, ryktet och synden. Jag förväntar mig att samtliga i församlingen läser femte mosebok 5:5 samt kontemplerar över denna korta text innan gudstjänsten.
Pastor Eiring


Trinidad Herold 680330
Fast shot Akerman i duell på saloon
Den beryktade revolvermannen Josef Akerman tvingades i lördags kväll att skjuta ner en okänd ung man då denne drog och sköt mot mr Akerman helt oprovocerat. Enligt flera vittnesmål hade den något berusade unge mannen frågat efter mr Akerman när han kom till saloonen och sedan ställt sig utanför dörren till de bakre rummen och väntat på honom när han fått reda på att han var där. När mr Akerman sedan kom tillbaka in på saloonen gick ynglingen fram till honom och började förolämpa honom. Trotts grova förolämpningar från den okände ynglingen bad mr Akerman honom att avlägsna sig. Detta verkade mer än något vredga ynglingen som drog sin revolver. Enligt vittnesmål från ett flertal personer, bla mr Rightburough, lät mr Akerman tom ynglingen avlossa ett skott innan det att ahn kände sig tvingad att skjuta ner honom i nödvärn. "Det var ingen tvekan om att mr Akerman gav den stackaren alla chanser i världen att dra sig ur eller ge upp. Det verkar som om pastor Eiring hade rätt om mr Akerman och hans följe ändå" sade en av vittnena till vår reporter.
"Mr Akerman var tvungen att skjuta grabben, han hade ju tom låtit honom avfyra första skottet innan han värjde sig" sade ett annat ögonvittne.
Det verkar inte bättre än att mr Akermans rykte verkar ha varit felaktigt. Denna revolverman verkar inte vara den samvetslöse mördare hans rykte säger utan en man av principer och med ett stort rättspatos. Om vår tidskrift tidigare målat ut en annan bild ber vi om ursäkt.
Pastor Reed höll begravningsgudstjänst för den okände ynglingen dagen efter och höll ett brandtal om vikten av sanning, lögnen i rykten samt värdet av ett människoliv. Han bistods helhjärtat av vår egen pastor Eiring och enligt våra källor betalade mr Akermans sällskap för hela begravningen.
Andrew Clay

Ewers

Santa Fe Comet 680313

Ännu ett indianöverfall mot gruvtransport
Det är med bestörtning som vi rapporterar ännu ett indianöverfall mot en av stadens transportbolag. Trotts att man hyrt in expertförare med stor vana från kriget lyckades indianerna överaska transporten. Endast genom att dumpa sin last lyckades förarna komma undan de blodtörstiga vildarna.
En av förarna blev dock allvarligt skadad och det är i skrivande stund fortfarande osäkert om han kommer att överleva.
"Det var tredje transporten som jag fått överfallen av indianer och snart måste armén göra någonting åt saken" säger Tim Fox, ägare till Fox delivery. "Jag hoppas verkligen att föraren överlever då det inte bara är en inhyrd främling utan en gammal vapenbroder sen kriget" avslutar mr Fox.
Vi har försökt att få en kommentar från fort Marcy men ännu har dom inte haft kurrage nog att svara på folkets frågor. Persolningen anser jag att det är skandal att inte vår militär gör det dom får betalt för, skyddar civilbefolkningen från de röda vildar som löper amok på våra marker.
Johan Tillinger

Ewers

Weststone Weekly 680217

Tillkännagivanden
Det är med stor glädje som vi kan låta allmänheten veta att en förlovning ingåtts mellan Ole Olsen och Nancy Doley. Det hela sker naturligtvis med Jorm Doleys välsignelse. Hela redaktionen grattulerar och lyckönskar det lyckliga två.
Roland Griffiths



Weststone Weekly 680320

Det förflutna kom ikapp J. P. Bragg
Det visade sig att ryktet om att mr Bragg hade ett skumt förflutet visade sig vara sant då hans förflutna i veckan kom ikapp honom.
   Enligt vad vi erfarit blev mr Bragg bortförd under hot om våld i lördags av ett gäng samvetslösa desperados. Först på måndagen vågade Alex Cox, mr Braggs butiksbiträde, berätta om vad som hänt för sheriffen. Då sheriff Lynch inte är helt återställd och det verkade vara ett större band valde han att rekrytera ett för staden välkänt och handlingskraftigt gäng tillfälliga vicesheriffer för att undersöka saken.
   Ännu en gång stälde revolvermannen Otto F. Steen upp för staden tillsammans med vice statssheriff James Lee Davidsson. Deras kamrater Ryan O'neil samt Douglas Davies valde att följa med för att hjälpa till.
   Tidigt nästa morgon återkommer Ryan O'Niel med en lilla medtagen J. P. Bragg samt en skadad fånge som omedelbart låstes in i stadens häkte. Både mr O'Niel samt doktor Jaslovac var förtegna om vad som hänt men vi fick åtmindstånde reda på att mr Steen och de övriga gett sig efter resten av banditbandet.
   Det är först två dagar senare som jag får reda på att mr Steen och hans män lyckats spåra upp huvuddelen av banditgänget i byn Pelo. Byn hade vad jag förstått levt ibanditernas skräckvälde under flera veckor när mr Steen med följe kom till byn för att återföra rättvisa och lagen till byn.
   Det dröjde inte länge förrän mr Steen insåg byns missär och enligt ett vittne från byn vi talat med gav han ledaren för desperadosen en möjlighet att ge sig. Då banditerna vägrade blev det snart en uppgörelse med vapen där mr Steen åter visade sin skicklighet med revolvrarna. Snart hade han själv nedgjort hälften av banditerna innan någon annan hunnit få iväg ett enda skott. Därefter lyckades en av banditerna skadeskjuta mr Steen i benet så allvarligt att han försattes ur stridbart skick. Som tur var för de övriga vicesherifferna valde samtliga desperados att försöka träffa mr Steen i första hand och därför kunde vicesheriff Davison tillsammans med mr Davies nedgöra de kvarvarande banditerna under en lång och utdragen eldstrid där alla inblandade skottskadades. Endast en desperado lyckades fly från striden och man kan misstänka att han inte kommer tillbaka till countyt i första taget.
   Bland de dödade visade det sig finnas en ung kvinna som enligt mr Davison var utklädd till man. Med tanke på det långa håret och det övertygande formerna på liket ställer sig jag mig frågande till hur man skulle kunna ta fel på denna kvinna och en man?
   Resltatet av mr Steens korståg i lagens namn visade sig bli åtta döda (varav en kvinna), en tillfångatagen och en desperados som flydde undan. Samtidigt blev samtliga lagmän utom mr O'Niel skadade men både mr Bragg och hans gamle kamrat Kent Morton (som hölls fången i Pelo) befriades och det var ju vad man begav sig ut för att göra.
   Det är med blandade känslor jag försöker sammanfatta vad som inte kan beskrivas som annat än ett blodbad. Visst är det bra att vår stads invånare räddas från blodtörstiga desperados men samtidigt ställer man sig frågande till om det inte kunde skett till ett mindre pris i människoliv? Mr Steen, och tydligen även mr Davison är både snabba och träffsäkra med sina revolvrar men borde inte så skickliga revolvermän kunna skjuta sina offer i benen?
Roland Griffiths




Weststone Weekly 6800410

Tillkännagivanden
Det är med stor glädje som vi kan låta allmänheten veta att en förlovning ingåtts mellan Ryan O'Niel och Clara O'Hara. Clara Flyttar till staden från Antilope Station. Hela redaktionen grattulerar.
Roland Griffiths



Weststone Weekly 6800515

Joe Blake mördad av boskapstjuvar
Det är med sorg jag tvingas rapportera att en av de fast anställda cowboysen på Doubble Cruz blivit mördad vid en boskapsstöld. Kroppen hittades av Ralph Nader och hade tydligen även rånats på allt av värde.
   Ett uppbåd har givit sig ut efter mördarna men vi har ännu inte fått reda på mer i fallet.
Roland Griffiths

Ewers

Wickfield Tribune 680411

Elias Yorke arresterad av Marshal Hank Hartwell
Elias Yorke som precis ärvt Tripple X ranchen från sin avlidne fader arresterades i måndags av US Marshal Hank Hartwell på grunder som verkade allt annat än legitima. Som tur är för mr Yorke har han en mångsidig arbetsstyrka på sin ranch och den högt skolade Lucian J. Sandersen kunde omedelbart se igenom den falska fasaden på arresteringsordern. Den något beryktade marshal Hartwell lät sig inte stoppas av detta utan tvingade istället vår gode sheriff till att ha mr Yorke i sin arrest tills dess att nya arresteringsorder kunde ordnas fram.
"Den där Yorke är en lagbrytare och som sådan kommer han att få sitt straff. Vem vet det kanske finns mer lagbrytare i den här hålan..." var den kommentar vi fick av den inte helt sympatiske och något skrämmande marshal Hartwell.
Enligt uppgifter vi fått från mr Deakin, vår stades advokat sedan några år, verkar det som om någon försökt använda den enelska språkets mest komplicerade form för att dölja den verlkiga innebörden i häktningsordern. Detta gör ju att man ställer sig frågande till huruvida det hela är ett lagligt ärende.
Faktum är dock att marshal Hartwell och hans fem deputys verkar vilja genomdriva sin version av lagen hur det än går med häktningsordern. En skam för vårt fina rättsystem! Tyvärr blir det väl inte första eller sista gången som marshal Hartwell genomdriver sin version av lagen med våldet som medel, för det skall göras klart att ett hot om våld även det är en våldhandling!
Gregory Duncan



Wickfield Tribune 680411

Marshal Hartwell dödad I en ärlig duell av Fast Shot Akerman
Vi har tidigare rapporterat i denna upplagan om mr Yorkes häktning samt de skumma omständigheterna kring denna affär.
   Då marshal Hartwell troligen insåg att de inte skulle kunna genomdriva sin parodi på vår fina lag kallade han sedan vi satt förra artikeln till sig fler sk deputys. I fredags kom ytterligare sex män till staden och det var med stor oro jag kunde räkna marshal Hartwells falang till tolv män.
   Ungefär samtidigt som marshal Hartwells förstärkning anlänt fick sheriff Wright rapport om att familjen Karsen utsatta för våldsverkare vid sin gård och tvingades omedelbart bege sig ut till deras gård.
   Staden var nu helt blottad för marshal Hartwells råskinn. Så trodde kanske marshal Hartwell men Wickfield är en stad där man ställer upp för sina grannar och som dessutom är hemort för en av landets snabbaste revolvermän. Sent skall syndaren vakna och oftast är det alltför sent vilket marshal Hartwell snart skulle få märka.
   Då det kom in två vittnen till staden som sett marshal Hatrwells män med våld köra iväg familjen Karsen från sin mark beslöt mr Akerman med vänner att det var tid för ett allvarligt samtal med denne beryktade lagman. En av sheriffens goda vänner anslöt sig till mr Akermans sida och snart stod dom öga mot öga. Mr Akerman och hans män mitt på Front street medan marshal Hartwell med mannar ställde sig sida vid sida på hotellets gångväg. Tolv mot fem, en Davids kamp mot Goliat skulle man tro men som ögonvittne till vad mr Akerman och hans tappra vänner kunnat prestera i liknande situationer tidigare visste jag att det inte var så.
   Mr Akerman konfronterade marshal Hartwell med det faktum att några av hans mannar setts driva en ärlig familj från sin gård men fick endast en personlig förolämpning till svar. Ögonblicket senare började marshal Hartwell och hans män dra sina vapen.
   Med otrolig snabbhet och framförallt bländande precision sköt nu mr Akerman ner Mr Hartwell och en man till innan någon annan hunnit dra sina vapen ur sina hölster. Därefter dödade han ytterligare två till innan någon övrig lyckats få iväg ett enda skott. När striden kommit såhär långt trodde jag att marshal Hartwells mannar skulle ge upp men så blev det inte och nu tvingades stadens antagonister känna vreden från resten av stadens försvarare.
   Snart var striden över efter det att mr Sandersen, mr Starbird, pastor Reed samt mr Hall dragit sina vapen. Det är osäkert vem som dödade vem i denna korta men intensiva strid förutom de fyra mr Akerman sköt i huvudet innan någon annan hunnit reagera. Dessutom kan man inte missta sig på de tre som höggs ner av Rufus H Starbird som stormade fienden med sin tomahawk. En farligare krigare med tomahawk eller kniv är det nog ingen som sett sedan självaste Bowie dog.
   När krutröken skingrats var det endast en av marshal Hartwells mannar som levde och han bönade för sitt liv likt en lite gosse som fått smisk. Endast mr Starbird hade skottskadats av vår stads hjältar. Antagonisterna hann avlossa fyra skott varav tre missade, stadens försvarare avlossade det fembubbla och endast ett missade. Kanske detta kommer lära våldsverkare att Wickfield inte tolererar att man kommer hit och gör narr av lagen.
   Ännu en gång ger staden sitt tack till Josef "Fast shot" Akerman, Rufus Starbird, Lucian Sandersen samt James Reed för att de räddar staden från illvilliga våldsverkare.
Gregory Duncan

Ewers

Santa Fe Tribune 680613

Duell till döds vid Central Square
Den unge revolermannen Otto F Steen tvingades under natten till onsdag att i självförsvar skjuta ner en okänd man. Enligt Konstapel Acosta, som blivit satt att utreda skottlossningen, är det hela ett solklart fall av självförsvar.
   "Den stilige unge revolvermannen gav utmanaren flera chanser att backa ur men han tog dem inte. Därför är han nu död och nu är det ju för sent att ångra sig." säger mr Ullyses som bevittnade hela duellen.
   Själv verkar mr Steen ovillig att prata om händelsen men verkar inte speciellt berörd av vad som hänt. Man kan förmoda att det inte är första gången som denne välekiperade man med två dekorerade coltar i hollywoodhölster utmanats i duell. Förhoppningsvis har Santa Fes ryktesjägare lärt sig att denne skandinav både drar lika snabbt och skjuter lika träffsäkert som han ser ut att göra. Vi önskar inte ha några mer revolverdueller på öppen gata i vår älskade stad.
Fred Drell

Ewers

Pueblo Post 680512

Revolvermannen "Fast shot" Akerman mördar fyra män i bakhåll
Revolvermannen "Fast shot" Akerman mördade tillsammans med en medhjälpare vid namn Rufus Starbird fyra av traktens män i ett bakhåll under lördagsnatten. De mördade var Rocky Blaston, Lars Trilling, Alec Plum samt Drew Slim. Enligt de som fann kropparna var det ingen tvekan om att männen blivit skjutna i ett bakhåll och dessutom var de alla kraftigt berusade enligt vad vi erfarit. Då de självgoda mördarna tog sig tillbaka till staden kunde ett flertal personer bevittna hur de leende lämnade in sina hästar i stallet för att sedan skämtande gå till sitt hotell.
   När Stadssheriff Nichols på morgonen efter de bestialiska morden ammanfattar all information står det honom klart vilka de skyldiga är och därför arresterar han dem när de sitter och äter frukost. Arresteringen går lugnt tillväga och sheriffen kan med sina fyra vicesheriffer låsa in mördarna i väntan på rättegång.
   Traktens män kunde dock inte tygla sin vrede över vad dessa skrupellösa mördare gjort och då tre av offren var uppvuxna i trakten bildades en lynchmob som ville ta lagen i egna händer. Ett trettiotal män som alla känt offren väl krävde att sheriffen lämnade ut fångarna för "en snabb och rättvis dom" men sheriff Nichols stod emot. Han hävdade envist att de skulle få en rättvis rättegång så länge han var sheriff.
   Det visade sig dock att de två mördarna inte var ensamma i staden för under tumultet lyckades två okända män hjälpa de två i arresten så att de kunde fly. Omständigheterna för deras flykt är oklara men vi kan med säkerhet rapportera att det var skottlossning, att sheriff Nichols och hans vicesheriffer hotades till livet av rymmarna samt att de två medhjälparna jagades på flykten av lynchmobben.
   Vår tidskrift vill på inget vis uppmuntra till lynchmobbar men samtidigt visar mördarnas vilda flyckt under vild beskjutning att de är skyldiga. Sheriffen har ännu inte satt någon prissumma på de båda men väntas fastställa denna inom kort.
   Richard Wendell

Ewers

Santa Fe Tribune 680314

Rånare överföll fel män
Sent under natten till fredag överfölls fyra nykomlingar till vår stad av sex banditer. Vad rånarna inte visste var att sällskapet de överföll innehöll den ökände revolvermannen och våldsverkaren Porter. Därför var striden snart över sedan Porter på egen hand skjutit ner tre av rånarna, skadeskjutit en fjärde och femte med hjälp av sina kamrater. Den siste av rånarna lyckades fly från platsen men var dum nog att försöka ta strid med de vicesheriffer som följde efter honom och blev dödad av dem i självförsvar.
   Sheriffen avfärdade genast misstankarna mot Porter och hans sällskap och lät dem sedan fortsätta med sina affärer i staden. Enligt de vittnen vi intervjuat tyder allt på att sheriff Shoreman ännu en gång gjort det han skall på ett föredömligt sätt.

G-P Lezuros



Santa Fe Tribune 680314

Fårfarmare brann inne
Familjen Muchcanti hittades igår innebrända i sitt boningshus. Det verkar som om deras hus fattat eld under natten och övertänts innan familjen hunnit ut. Tydligen hade modern och två av barnen nästan lyckats ta sig ut ur huset innan de dukade under.
   Ytterligare en tragisk olycka pga slarv med elddon. Hoppas att vi andra kan dra lärdom av det som hänt.

F Kling

Ewers

Santa Fe Tribune 680319

Blodbad i kinakvarteren
Natten mellan tisdag och onsdag skakades kinakvarteren av en fruktansvärd massaker. Strax före midnatt besköts tvätteriet Blå Draken av ett flertal män med spansk påbrå. Beskjutningen utfördes utan minsta förvarning och enligt de uppgifter som vi fått från sheriffkontoret dödades sju män samt ett flickebarn på fyra år.
Sheriffen sade redan nästa morgon att han vidtagit åtgärder för att förhindra en eventuell vendetta. Vilka som låg bakom massakern ville inte sheriff Shoreman uttala sig om då detta skulle medföra att förövarna blev förvarnade om vad sheriffen samlat in för ledtrådar.
   När jag samtalar med sheriffen ger han ett samlat intryck och verkar självsäker när vi talar om att denna typ av uppgörelser inte kan tillåtas i vår vackra stad. Man får bara hoppas att han inte bara upprätthåller en god fasad för att lugna sina välvare.

F Kling
Santa Fe Tribune 680319

Två rånmord under samma dag
Vår stad har drabbats av en våldsvåg! Onsdagen den 18/3 genomfördes två rånmord i vår stad. Det första rånmordet drabbade pensionatet Rosie's Home där Amy Drewell mördades utan minsta tecken till samvete från de två förövarna. De två mördarna identifierades senare som Daniel Klipp och Jonathan Bowler och hittades döda vid flodbanken. Enligt sheriffen verkar de usla två ha fått sitt straff av andra brottslingar som tydligt ville visa sin avsky för vad de två gjort sig skyldiga till.
   Det andra rånmordet skedde på hotell Homestead In där de båda ägarna mördats för den magra växelkassans skull. För ett 30-tal dollar dödades Arty och Maybelle Tucker på sitt hotell av en så kallblodig mördare att han utförde sitt dåd mitt under siestan. Vad vi erfarit har ingen av hotellets gäster hört eller sett någonting som kan ge några ledtrådar till vem eller vilka förövarna är.
   Vi kan bara hoppas och be för att vår sheriff och hans konstaplar kommer arrestera dessa våldsverkare innan de slår till igen. Vår tidskrift beklagar förlusten av tre goda samhällsmedborgare.

G Howard


Santa Fe Tribune 680321

Banditledaren "Lepra" död
Den ökände banditledaren Lepra skjöts igår till döds mitt i vår vackra stad. Samtidigt dödades även större delen av dennes gäng.
   Tidigt på förmiddagen igår försökte Lepra och hans gäng att ge sig på Mr Swanson och hans vänner när de skulle hämta en vagn i ett av stadens vagnstall. Vad de inte väntat var att mr Swansons vänner skulle vägra att lämna över sin vän till dem utan strid. Enligt en samstämmig redogörelse från de inblandade inledde Miguel Morrelli, revolverman i Lepras tjänst, striden varpå samtliga inblandade drog sina vapen.
   Enligt sheriffens sammanställning om vad som hänt reagerade mr Porter blixtsnabbt på att Morrelli drog sina revolvrar och lyckades därför skadeskjuta den beryktade revolvermannen innan han hunnit få iväg ett enda skott. Därefter gav mr Morrelli igen med dödlig precision och strax låg mr Porter död på marken. Efter detta är det oklart exakt vem som sköt vem men efter bara en halvminut låg samtliga i båda sällskapen utom mr Swanson blödande eller döda på stallgolvet.
   Då sheriff A. D. Shoreman kom till stallet hade mr Swanson fått hjälp av några vänner som tur var befann sig i kvarteret att hjälpligt förbinda sina skadade kamrater. Samtliga av Lepras män var nu så illa skadade att de samtliga var döende eller döda. Det fanns ingenting att göra för dem enligt sheriffen.
   Man kan nu fråga sig varför den ökände banditen Lepra var ute efter mr Swanson, en gentleman med mycket otur i sitt bagage. Svaret kunde sheriff A. D. Shoreman ge oss efter att ha funnit ett brev från fröken Claire Miros broder på banditledaren. Claire Miro var en av de mördarna som rymde från häktet i Las Vegas för några månader sedan.
I brevet ombads Lepra för evigt tysta mr Swanson mot en ersättning. Alltså står det bortom allt tvivel att samtliga i mr Swansons sällskap handlat i självförsvar.
   Som en laglydig samhällsmedborgare kan jag inte annat än tacka mr Swanson, mr McTiernan, mr de Malmanche, pastor Beechum, mr Flaherty och mr Summers för den insatts deras självförsvar gjort för lag & ordning i Santa Fe County. Naturligtvis sörjer vi förlusten av John Graham Porter tillsammans med hans vänner.
F Kling



The news, Taos 680414

Militär patrull nedgjord till sista man
För två dagar sedan rapporterade Ft Marcy att man förlorat en tolvmannapatrull i närheten av Taos. Patrullen bestod av tämligen oerfarna svarta soldater ledda av erfarna vita befäl. De hade dagen innan bistått countysheriffen i Taos county och var på väg tillbaka till Ft Marcy när de måste ha överfallits av en numerärt överlägsen fiende.
   Det är osäkert vilka som överföll soldaterna men det mesta pekar på att det är ännu ett blodigt överfall av apacher. Ingen i patrullen överlevde överfallet men ingen av hästarna var stulna, inte heller några vapen. Detta är det som förbryllar både sheriffen och överste Gafford. Överste Gafford har dock lovat att man skall finna de skyldiga för att utmäta den lagliga bestraffningen.
   Vi varnar därför samtliga resenärer som tänker färdas vägen mellan Taos och Santa Fe så att de är beredda på eventuella hot.

A Loyfield



Santa Fe Tribune 680418

Vigilantes i vår stad?
I onsdags arresterade konstapel Kissler två unga män som stod och viftade med sina vapen mitt på Long street. De var samtidigt omåttligt berusade och kunde endast med svårighet svara på tilltal.
   Då de unga männen inte uppfört sig hotfullt eller visat intention att avfyra sina revolvrar skulle detta inte vara någonting att skriva om i denna upplagan, om det inte varit för det skäl som pojkarna uppgav till konstapel Kissler. De hävdade nämligen envist att det hela ingick som en inträdelserit i "the Irish Bunch". Ett gäng som de under rusdryckens påverkan beskrev som något av ett vigilantegäng.
   Den påstådda ledaren för detta gäng skulle vara mr Tomas Flaherty och därför beslutade undertäcknad att göra en intervju i frågan med denne påstådde ledare.
   När jag lyckas få en pratstund med mr Flaherty förnekar han omedelbart att det skall finnas något "Irish Bunch" men säger i samma mening att man inte skall lita på vad en irländare säger om det inte sägs på en pub eller saloon. Lite förbryllad frågar jag då om han kanske ändå är ledare för ett vigilantegäng men detta förnekas åter och med ett svårtolkat leende ursäktar han sig.
   Om man tolkar denne irländare rätt finns det alltså ett vigilantegäng i staden med honom som ledare. Skall man vara säker i denna fråga skall man dock fråga honom igen på en pub eller saloon.

P Ryan



Santa Fe Tribune 680418

Blodig uppgörelse på Slakthuset
I torsdags chockades besökarna på Slakthuset av en blodig uppgörelse mellan en nyanställd slaktare och representanter för missnöjda kunder.
   Strax före kl 12 kom mr Jonathan Summers, mr Donovan Swanson samt mr Thadius de Malmanche till Slakthuset och frågade efter en man som på beskrivningen stämde överens med den nyanställde slaktaren John Smith. Då mr Smith var nere i källaren för att stycka en kalv gick mr Summers och mr de Malmanche ner i källaren för att reda ut frågan om en felaktig leverans med kött. Av skäl som vi inte vet uppstod det en blodig strid på liv och död i källaren. Därav att även mr Swanson begav sig ner i källaren, bara för att omedelbart komma upp igen med mr Smith i hälarna. Efter att ha skurit mr Swanson i halsen med en slaktkniv rusade slaktaren ut ur lokalen och lyckades försvinna bland stadens gator.
   Då alla de tre männen som kommit för att klaga visade sig vara allvarligt sårade av skärsår tillkallades deras bekanta, pastor Beechum och mr Flaherty, som båda är erfarna sjukvårdare sedan kriget. Då de två anlänt såg de omedelbart till att förbinda sina vänner som verkade ordentligt medtagna när undertecknad anlände till platsen.
   Mr Smith sågs senare på eftermiddagen lämna staden och sheriff Shoreman sade att han inte hade för avsikt att skicka ut mannar efter honom så länge han håller sig borta från Santa Fe.
   Med tanke på affärens natur, att mr Flahertys vänner var inblandade och det faktum att det inte gick som det skulle när den påstådda ledaren inte var med kan man ju undra om det inte finns ett vigilantegäng i vår stad ändå?
   Sheriffen har dock avskrivit händelsen som självförsvar för mr Flaherty och hans mannar så än verkar inte sheriffen ha tröttnat på dem. Kanske var detta ett sätt för sheriffen att tacka för att de sköt Lepra?

F Kling

Ewers

Pueblo Post 680515

Efterlysning
Fam Plum och Fam Blaston
Utlyser härmed belöning för

Josef Akerman och Rufus Starbird efterlyses för mord på Rocky Blaston, Lars Trilling, Alec Plum samt Drew Slim.
300$
per person
Död eller levande

Utbetalning sker vid uppvisandet av fångar eller identifierbara kroppar.



Fairplay Post 680515

Diligensrånare äntligen stoppad
Den rånare som under några månader gjort vägarna osäkra kring Fairplay är nu stoppad för gott. Tack vare Pinkertonagent Frank Steven kunde rånaren stoppas under pågående rån. Efter det att rånaren kallblodigt avrättat kusken tvingades mr Steven att agera för att rädda övriga passagerares liv och en eldstrid uppstod kring vagnen. Efter en kort stund hade dock den maskerade rånaren sårats dödligt av mr Stevens och striden var över.
   Så fort maskeringen avlägsnats kunde mr Stevens identifiera rånaren som David "Babyface" Horne, en välkänd och efterlyst brottsling från östkusten.
   "Jag hade faktiskt inte klarat situationen lika gallant om det inte varit för den hjälp jag fick av ett sällskap som råkade rida förbi. Jag tror att de hette Reed, Akerman, Sanderson och Rufus men är inte helt säker. De hjälpte dock till att distrahera Horne just för ett ögonblick och det var allt jag behövde för att försegla hans öde." sade en stolt mr Stevens vid en hastig intervju.
T. K. Landon



Wickfield Tribune 680528

Lagen tvingas skjuta prisjägare
I går kväll tvingades Sheriffen och några stadsbor skjuta ner tre prisjägare efter det att de vägrat låta sig arresteras. De tre prisjägarna försökte få information ur stadens befolkning genom att tillgripa våld och detta tolererar vi inte i Wickfield.
   Det blev en kort men intensiv eldstrid som slutade med prisjägarnas död och en lätt sårad undertecknad. Det är med största övertygelse jag skriver till alla andra prisjägare att ni gör bäst i att undvika Wickfield så länge det tilltänkta offret är efterlyst i staden eller countyt. Låt er inte luras av vår annars så trevligt stad, prisjägare är inte välkomna!
Gregory Duncan

Ewers

Mora Letter 680320

Banditledare dödad vid hämndförsök mot pensionerad domare
Ett invecklad och blodigt hämndförsök mot domare Moon har utspelats under flera månaders tid i den lilla staden Hogans Last Stop. Domare Moon är sedan drygt ett år pensionerad från sitt ämbete och äger nu en liten ranch utanför Hogans Last Stop där han hoppats på en trygg samt lugn ålderdom. Det har visat sig att så inte blev fallet då domare Moons tjänst som delstatsdomare givit honom livsfarliga fiender. Fiender som inte drar sig för någonting i sin jakt på hämnd för vad de anser vara oförlåtliga oförrätter.
   För att man skall förstå djupet i denna tragiska historia krävs att vi går tillbaka till året 1866 då tre av fem medlemmar i Farleyligan arresterades i samband med att de dödat och bränt inne en farmarfamilj i Errenhome. Till domare till fallet utsågs domare Moon och den långdragna rättegången slutade med att de tre dömdes till galgen av en enig jury 1867. Domen genomdrevs redan en vecka efter det att domen fallit och därmed hade den yngre av bröderna Farley fått sona sina brott tillsammans med Richard Frey och Gary Timmits.
   Fallet var domare Moons sista och omedelbart efter fallet var avslutat gick han i pension. Omedveten om vad som väntade drog han sig tillbaka till sin nyköpta ranch utanför Hogans Last Stop. Ungefär två månader senare bytte stadens restaurang ägare, till stor glädje för många i staden då kvaliteten på maten ökade drastiskt. Två kompanjoner som återvänt från kriget hade tagit över restaurangen och de kom snart in i stadens gemenskap. Föga anade den ovetande stadsbefolkningen att dessa män var inga mindre än Farleyligans två förgrundsgestalter, David Farley och Keith Remmington, som under falska identiteter spelade hela staden ett spratt.
   När David Farley lyckats etablera sig i staden inledde man fas två i hans diaboliskt uträknade hämnd, att se till att sheriffen i staden höll sig utanför. Detta försökte man lyckas med genom att kidnappa hans dotter Rebecka men det skulle visa att detta endast tvingade sheriff Kimball till att ordna hjälp utifrån. När väl sheriff Kimball insett sin dotters farliga situation lät han sig tvingas att anställa två nya vicesheriffer efter det att han på order avskedat sin tidigare vicesheriff. Medan Farleys män trodde att de var säkra både i den stuga där stackars Rebecka hölls fången i flera månader samt som vicesheriffer såg sheriff Kimball till att få hjälp av resursfulla personer som inte räds faror av detta slag.
   Den lokale hjälten Gabriel Stokes ombads via ett brev att hjälpa sheriff Kimball och hans dotter vilket han omedelbart gjorde. Han insåg dock snart att han själv inte skulle kunna genomföra detta heroiska dåd ensam och fick då som en skänk från ovan hjälp genom att träffa på en prisjägargrupp i vildmarken utanför staden. Denna något annorlunda grupp prisjägare består av Malcolm McDowell, Jack Martin, Andrea Morris, Wilma Steifen samt hunden Jack.
   Tillsammans såg nu dessa hjältar till att spåra upp kidnapparna och slog sedan till mot dem med en beslutsamhet och precision som skulle ha imponerat på själve överste Stonewall. Två av kidnapparna vägrade att ge upp och blev därmed dödade i strid medan en flydde och en gav upp. Det kan vara värt att nämna att det var kvinnorna i gruppen som stod för dödandet, inte männen.
   Så fort man sett till att dottern Rebecka klarat sig oskadd genom fritagningen delade man på sig för att dels se till att Rebecka fördes till en säker plats samt dels se till att sheriff Kimball fick reda på att han nu kunde agera utan att oroa sig för sin dotters liv. Mr Stokes och Miss Morris eskorterade Rebecka till en säker plats medan de övriga tre förde sin fånge tillbaka till staden.
   Väl i staden dröjde man inte en sekund med att meddela sheriffen om att hans dotter var i säkerhet och strax efter utbröt en vild eldstrid då de två vicesherifferna insåg att deras trumf var utspelade. Med en auktoritet som mycket tydligt talar för att han haft män under sitt befäl i krigstid uppmanade nu mr McDowell stadsbefolkningen att hjälpa sin sheriff och snart började var och varannan man i staden att ge sig in i striden. Tyvärr var det ännu ingen som identifierat Farley och Remmington vilket gjorde att dessa två skurkar kunde skjuta ner både sheriff Kimball och miss Steifen innan de flydde ut ur staden lämnande sina kumpaner i sticket. Strax hade stadens vrede krävt båda vicesheriffernas liv och mr McDowell samlade ihop ett uppbåd för att ge sig efter Farley. Som erfaren prisjägare hade han omedelbart känt igen de två skurkarna samt hört dem nämna domare Moon och insåg nu att det var bråttom. Man red för att hämta sina kollegor som fört Rebecka i säkerhet och begav sig sedan i sällskap med några män från staden till domare Moons ranch.
   Innan uppbådet han till ranchen hade nu de kallblodiga mördarna tagit samtliga på ranchen med överraskning och tänkte nu hänga domare Moon från sin egen balkong.
   När uppbådet kom inom synhåll från den makabra scenen började Remington att skjuta ner de obeväpnade kofösarna som man under vapenhot samlat bakom huset. Samtidigt gav Farley upp sina försök att hänga sitt hämndoffer och försökte istället skjuta honom där han låg försvarslös på marken. Tur var då att mr McDowell och mr Stokes visade sig lika snabba som pricksäkra med sina Winchestergevär och strax hade de båda mördarna skadeskjutits. Farley vägrade dock att ge upp utan höjde ännu en gång sin revolver mot domare Moon men nu hade miss Morris hunnit få upp sitt Remingtongevär och sköt med ett välriktat skott Farley i huvudet så att han dog omedelbart. Mr Stokes, som ridit i full gallopp under hela striden, hade nu nått fram till Remington och avväpnade honom efter att ha slagit honom till marken med sitt gevär.
   Då flera av gårdens mannar skjutits av Remington såg man nu till att försöka hjälpa dem så gott man kunde medan den usle mördaren fick ligga och blöda till dess att hederliga män fått den hjälp de förtjänade. När man väl var klara med att förbinda gårdens män hade mördaren förblött och kanske var det lika bra det.
   Som genom ett herrens mirakel lyckades stadens doktor rädda både sheriff Kimballs och miss Steifens liv men är i skrivande stund fortfarande medtagna av sina skador. Under sheriffens konvalescens har mr Stokes utnämnts till sheriff och mr McDowell samt mr Martin till vicesheriffer.
Ernest Smith

Clifford

Vad händer? Fler artiklar om hjältar och nidingar!