Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Lindbergh

#871
Föreningsfrågor / Föreningens historia
juli 21, 2005, 13.57
Ja, det var med facit i hand rätt kul, även om det första mötet efter fusionen inte var så roligt för oss tre som satt från Curia. :)  I stort alla av våra förslag blev nedröstade (3 mot 4) med mer eller mindre begåvade argument. Förslaget med skoförbud som vi från Curia ville införa i början av nittiotalet...ja, argumenten var då att det var så många som hade kängor och om alla skulle ta av sig dem så skulle det lukta i lokalerna... :roll:

Å andra sidan, tittar vi på hur föreningen defacto har utvecklats från detta tillfälle, går det ju inte sticka under stol med att Curians idéer har det senaste decenniet tagit en mer framträdande roll?  :wink:

I dag är det en aktiv spelförening som har ett okey ungdomsengagemang. Vidare är det rök- och skoförbud i lokalen som efterlevs och är accepterat av medlemmarna. Man har sedan några år tagit avstånd från mer eller mindre tvivelaktiga fester och lokalen av i dag är alltjämt navet kring föreningens huvudsyfte - spelandet :!:

Är övertygad om att fusionen blev till syvende och sist en "win-win" situation för de bägge föreningarna! Jag tycker att föreningen har utvecklats positivt de senaste åren och till det bättre i flera avseenden!  :o
#872
Föreningsfrågor / Föreningens historia
juli 20, 2005, 13.28
Nejdå, bitter?! :wink:

Det bör poängteras i historia-sammanhanget att hösten 1987 väcktes tanken att skapa en spelförening av några studenter på Bäckäng.

Bakgrunden var att Ostento på Bäckäng var inte så värst aktiv med sina arrangemang och det var flera som hade tråkiga erfarenheter av attityden hos dem som var på dåvarande Armagedon och Villa Arla. Dessa erfarenheter tillsammans med en god portion engagemang och en tillåtande attityd skapade spelföreningen Curia Nobilium i slutet av 80-talet.

Curia värvade medlemmar främst kring sina arrangemang kring spelkvällarna och spelhelgerna på Bäckäng, tillsammans med Ostento vill jag minnas? Curia fick medlemmar i ålderskategorierna 1971-75 i huvudsak.

Detta resulterade i att föreningen växte och var vid detta tillfälle den största spelföreningen i Borås. Ett smärre problem var dock att man hade ingenstans att ta vägen för att fortsätta med sina aktiviteter. Vi var bland annat de första att introducera spelandet kring GWs Space Hulk och Warhammer 40.000, till skillnad från Armagedon. Med detta menar jag att det var fritt att komma och speltesta med oss som arrangörer.

På ett möte dök det plötsligt upp två svartklädda herrar från Armagedons dåvarande styrelse och lade fram ett förslag som gick ut på att Curia införlivigades i Armagedon (med sina medlemmar) och därmed fick Curias medlemmar fritt tillträde till lokalerna högst upp på Katrinedalsgatan. De styrelsemedlemmarna lät berätta att man faktiskt inte hade så mycket medlemmar och var högst oroade inför framtiden och föreningens Armegedons fortlevnad.

Detta skapade en mycket het debatt i Curias styrelse om vi skulle avvakta och ordna en lokal (jag vill minnas att Carlsson hade en på gång?) eller om vi skulle acceptera erbjudandet med 3 av 7 styrelseposter. Mötet varade i flera timmar och det slutade med att Curias styrelse röstade för en fusion med Armagedon. Fusionen ägde rum 1990 eller 1991 och Armagedon mer än fördubblade sitt medlemsantal över en natt.

L
#873
Datorspel / Virus
juni 29, 2005, 13.17
...Vill bara moraliskt ge mitt stöd till de föreningsaktiva som stödjer föreningen med ideella timmar genom detta digra arbete! Jag känner mig glad när jag läser att Cliff och Sebbe har börjat ta i skiten!

All heder åt er grabs!!



...sedan förmodar jag, som medlem, att den förtroendevalda styrelsen kommer att vidta åtgärder dels för att slippa liknande tekniska tråkigheter, dels att kontrollera att ingen medvetet brutit mot föreningens IT-praxis? Tycker att det skulle vara ytterst trist om någon har tankat skit med flit och, om så är fallet, skall denna utsättas för sanktioner av styrelsen...

Styrelsen har hittills tagit i saker på ett bra sätt, vilket jag tycker är oerhört kul! Sätter min fulla tillit till er!!

Ha det gott!
#874
Brädspel / World in Flames
juni 26, 2005, 21.51
...Förhoppningen med att ha en som är ansvarig och att det spelas varje tisdag, är att få samma typ av kontinuitet som har varit (är) i ASL. Där har varje spelare "sina" gluters, med sitt "uppdrag" och vad man skall göra. I och med att man "committar" sig att spela exempelvis varje tisdag eller liknande, är det tanken att man som ansvarig för ett land också tillser att någon i laget spelar varje tisdag :!:

Att man arbetar knepiga tider är okej, men man kanske inte kan vara ansvarig för en Major Power då? Vi har ju folk som jobbar skift i ASL och det fungerar ju bra?! Där "lämnar man av" och berättar vad som skall göras och vilka mål som skall kanske lokalt uppnås. Även om en inte är där fullföljs stridsplanen - som det är tänkt! :wink:

Ambitionen med att få folk att ta ansvar är att slippa vänta på folk som inte hör av sig eller ringer tjugo över utsatt tid och säger att man inte kan för att man har fått diskmedel i ögat.  :evil: Vidare att det spelas till att man kommer överens om att det nu är finito för endera parten, inte när någon misslyckas med att kanske ta Gibraltar?!

Är övertygad om att det kan fungera med att folk jobbar skift, det handlar snarare om att komma överens i laget hur vi spelar. Det skall bli intressant och se om vi kan överföra lite av "speed-wif-andan" till en "vardags-speed-wif" och få ett gott spel i höst/vinter?!  :D

L
#875
Brädspel / World in Flames
juni 19, 2005, 21.39
...jag kan motivera varför jag tycker som jag gör;

Nu skall vi spela WiF förhållandevis regelbundet och det kommer bli en del "gamlingar" som skall vara med, vilket innebär att vi får försöka skapa en rätt god stämning :lol: bland rollatorerna...

Dock vill jag gärna att man dedikerar sig (läs: comitta sig i sann wif-anda) och spelar en gång i veckan. Det är min högst personliga åsikt, men jag tycker det är ytterst trist att någon "lackar ur" för att det går mindre bra för den personen. Sedan att vissa inte ens behagar dyka upp, utan bara lägger ned ...ytterst respektlöst och förbannat tråkigt. Visst händer det att man måste göra annat, men med planering kan man hoppa över en tisdag för hela gruppen. Jag känner mig mycket ointresserad av att spela/socialisera med de personer som bara plötsligt ballar ur  :evil: eller inte klarar av att hålla sig till vad som lovas  :evil: för att det vankas annat  :arrow:

Min ambition är helt sonika att arrangera en WiF-kampanj i aug/sep, gärna med stöd av en eller två dedikerade spelare, och styra upp detta fjollträsk! Jag har tagit mycket intryck från ASLandet och det har jag lärt mig en del av!! Det är/har varit kul och spännande, trots att det går...mindre bra för oss :x

Således menar jag att en (1) person per land bjuder (eller nått...spelar ingen roll för mig) och spelar. Vill den ta med sig en eller flera så är det upp till den personen, men man är alltså ANSVARIG som den som bjuder. I och med detta binder man upp sig på att spela en gång i veckan, typ 18-22, förslagvis tisdagar, kanske onsdagar. Vad gäller reglerna så kör vi en standardvariant och kör på det folk kan och inte alltför många husregler... :?:

Detta liknande koncept har fungerat förhållandevis bra i ASL på grund av att de flesta har tagit ansvar för spelandet och respekterat andra vad gäller att komma i tid, höra av sig och prata med varandra...det finns nog en del personer som har en del att lära av det, inklusive mig själv :?

Så i augusti/september kanske vi kan rulla igång? :wink:

L
#876
Föreningsfrågor / Lokalen som helhet
juli 27, 2004, 09.23
Som jag ser det handlar det om att vi alla har olika sätt att se på vår omgivning. Att se nyktert innebär inte  att vi ser lika på saker och ting. Vad är att se nyktert eller att ha sunt förnuft?

Medlemmar känner sig motiverade att delta om de blir bemötta med respekt, optimism, tilltro och en viss grad av empati. Om föreningen dessutom agerar kraftfullt med information, möjligheten att få vara aktiv och att vå vara med att påverka (inflytande). Blir en medlem bemött med ett extremt kontrollbeteende, misstroende eller bara att man är till last för "oss andra" sjunker graden av motivation. Objektiva möjligheter existerar inte om den enskilde medlemmen inte tror på dem själv. Den bild eller som jag nämnde innan, andan, som medlemmen upplever är viktig. Det finns ALLTID handlingsutrymme...minns devisen att den som förbereder sig för ett nederlag...

Jag håller med att de stundom höga kraven blir likt ett "ok" och att styrelsen mångt och mycket hamnar i ett ekorrhjul. En uppgift som en styrelse har är just detta, att se, bedöma och verkställa. Målen bör vara rimliga och uppnåbara men kanske ändå djärva. När Cliff beskriver en medioker reklamkampanj, vad är då medioker? Är den medioker för att ambitionen var att nå ut till alla, eller var den medioker i förhållande till de mål som sattes upp? Kanske det är mer viktigt att vara tydlig i målbilden och i andra bitar än vad vi tror?

Självklart kan jag inte sticka under stol med att jag mångt och mycket tillhör falangen från Curia Nobilium som förespråkade/förespråkar en annan sorts förening än vad Geddon är idag. Personligen är jag inte intresserad av att arbeta med konvent, men jag vet av erfarenhet att andra tycker det är skitkul och att de växer av uppgiften. Förhoppningsvis kommer föreningen att finnas i minst 20 år till och jag måste påstå att föreningen de senaste 10 åren har vuxit till det bättre i mitt perspektiv - detta främst på grund av ideellt arbete av en hoper människor!

L
#877
Föreningsfrågor / Lokalen som helhet
juli 26, 2004, 20.51
Hmm...beklagar att jag måste formulera mig så här, men...det handlar inte om dig. Det handlar inte om mig heller :wink:
#878
Föreningsfrågor / Lokalen som helhet
juli 26, 2004, 19.36
Dessvärre finns det ett klimat och en attityd som är en "käpp i hjulet" för att komma någonvart ibland :(

Någon uttryckte sig att det skulle i bland vara kul att "få en klapp på axeln" och uppskattning för ett gott arbete, men ofta är den förhärskande attityden att inget duger och inget passar ala jantelag.

I min mening är jag övertygad om att det finns medlemmar som vill driva konvent, ragga medlemmar och dela reklam till EB games och spela i deras butik eller något. Fast, får man höra att det går aldrig, "det har vi gjort förr o det fungerade inte", kommer sannolikheten minska för att den personen fortsätter att engagera sig. I vissa fall har det gått så långt att folk har valt att inte ens vara på föreningen längre.

Andan i föreningen är viktig, hur styrelsen agerar och bemöter medlemmar och andra intressenter är viktigt. Mål och fokusområden är viktiga, delegering av uppdrag är viktigt för att uppmuntra och skapa delaktighet i en levande förening. Dock måste man i bland prioritera områden och helt enkelt välja bort vissa saker.

När årsmötet sedan väljer styrelse..tja, medlemmarna får den styrelse de förtjänar kanske? Kanske föreningens anda gör att vi får vårt öde som vi förtjänar? Halvera antalet medlemmar till 50 BB så får ni se vad som händer när ni lägger budgeten...

En viktig sak är att skapa ekonomisk hållbarhet, en budget som håller över tid och en medvetenhet om hur det ser ut - var får föreningen sina pengar ifrån? Fastnar styrelsen i ett operativt arbete med att betala räkningar, fylla  kiosken och gnälla på varandra kommer det oundvikligen sluta illa. Kan man lyfta blicken och påverka i det längre perspektivet kommer man med stor sannolikhet kunna arbeta i medvind...

Allt går...

L
#879
Föreningsfrågor / Lokalen som helhet
juli 26, 2004, 00.23
Hej!

Oerhört kul att se att det blir lite diskussion kring mer långsiktiga frågor och att det finns en vilja att ha kvar en förening för likasinnade.

Det finns dessvärre många tendenser i samhället som tyder på att det ideella engagemanget sviker och att det istället utkristalliseras en "maktelit" inom flera organisationer. Jag betvivlar att Armagedon är särdelses annorlunda i detta avseende.

Personligen tror jag att föreningen förr eller senare kommer att få ställas inför ett antal svåra beslut. Dessa beslut kommer antingen att fattas av medlemmar via årsmöte/medlemsmöte och åläggas styrelsen, alternativt att man delegerar till en styrelse att lösa det uppdraget och agera enligt huvudmäns intressen.

Den ena vägen och bedömda beslutet skulle kunna vara att kraftsamla kring ungdomsverksamheten och lägga en tyngdpunkt på bidragsberättigade medlemmar. Detta kommer förmodligen lägga en mer solid grund för verksamhetens ekonomi, men samtidigt vara ett måste för att bemästra ett ständigt ökande kostnadsläge. Detta skulle kunna medge att man är kvar i befintlig lokal.

Den andra vägen skulle kunna vara att övergå till en mer nischad verksamhet med ett mindre antal medlemar som får betala ett högre pris, detta då denna verksamhet förmodligen inte kan finansieras i samma utsträckning med de kommunala och statliga bidragen på grund av ålder. Detta skulle fömodligen innebära att en flytt blir till syvende och sist oundviklig.

I min mening har lokalen alltid varit och kommer att vara den viktigaste mötesplatsen för föreningen. Utifrån denna mötesplats gror sedan engagemanget vidare i form av sektioner, konvent, och andra värdeskapande processer såsom målande, spelande och terrängbyggande som exempel. Någon nämnde i forumet att det är kanske bättre att göra en mer radikal förändring än att korta ett rum för någon krona eller två, vilket jag bara kan hålla med om. Jag vet exempelvis att vi blev erbjudna för några år sedan en annan lokal några våningar upp, men det var några som tyckte att det skulle vara så jobbigt att ta hissen upp eller ta ut sig i trapporna. Det var då vi blev blåsta på hörnsoffan om jag inte missminner mig?

Vidare sprider sig spelandet av figurspel och dataspel och omsätter mycket pengar. EB games är ett exempel på anglosaxisk kapitalism, liksom GW. Med detta avser jag att det finns ekonomiska incitament för dessa företag att satsa på Sverige och med butiker. Om det finns det finns skäl för dessa att satsa, finns det då skäl för oss att tvivla att det finns spelare som är intresserade av klubbmästerskap, målningar och exempelvis warhammer forum?? Och att dessa är BB (bidragsberättigade medlemmar) som ökar intäkterna på sikt?

Jag tror att man måste skapa en plan som stäcker sig bortom budgetåret och att medlemmarna sätter VAD styrelsen skall arbeta med, inte HUR. Kanske det är så att det räcker med att halvera lokalen med ytan från kök till nuvarande styrelserum? Kanske ge upp tanken på att ha 10 kvm kök för pojkar som inte ens kan sätta på en diskmaskin? 8-10 kvm styrelserum då det räcker med hälften? Kan nuvarande hyresvärd erbjuda lokaler i samma byggnad med mindre yta och lägre pris? Behöver vi entréplan? Måste rökarna kunna gå ut eller måste de ta trapporna?

Oavaktat vad det än blir så är det viktigt att sätta ut kompassriktning och sätta segel...
:wink:
L