Armagedon.se

Spel! => Rollspel => Ämnet startat av: Getsen skrivet april 15, 2008, 14.22

Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 15, 2008, 14.22
"Hemligheter och porslin har en sak gemensamt. Alla kommer att höra om du tappar dem."
– Shinriko´s Små Sanningar

Kejsardömet år 819 har precis börjat lugna sig från chocken då Ki-Rinklanen, numera känd som Enhörningsklanen, återvände från sin nästan 800-åriga resa i Den brännande sandens länder. Återkomsten slog ner som en blixt i det för stunden ganska lugna riket och främlingarna vann snabbt både vänner och fiender bland de etablerade klanerna. Med Tranklanens hjälp fick Enhörningarna tillbaka delar av Shinjo-kamis gamla landområden i de nordöstra delarna av riket och där har de nu med hjälp av Hiruma-familjen från Krabb-klanen rest flertalet fort, borgar och städer. Enhörningarnas barbariska seder både förbluffar och förargar kejsardömet, men nykomlingarna accepteras och diplomater skickas kors och tvärs genom landet för att lära och dela med sig av kulturerna. Många ser det som ett gott tecken att klanerna nu är fulltaliga igen, medan andra ser med misstänksamhet på de nyanlända.    

I söder pågår Krabbklanens eviga krig mot de demoniska horderna från Landet bortom muren och även om det inte förekommit några större anfall de senaste hundra åren har fronten inte rört sig sedan Hirumafamiljens fäste föll till Fu Lengs arméer. Vid det kejserliga hovet arbetar Krabbornas Yasukidiplomater febrilt för att samla stöd från både Kejsaren och de andra klanerna. Röster höjs både för och emot Krabbornas kamp och under det kejserliga vinterhovet 818 bjöd Hida Raiketsu, Daimyo över Krabbklanen, in samtliga som tvivlade på att Krabborna använde sina resurser väl att medfölja på en helgutflykt på den södra sidan muren närhelst de ville. Officiellt har ingen accepterat inbjudan.

Tranklanen var de första som accepterade Enhörningsklanen då nykomlingarna återgav Doji-kamis solfjäder, en gåva Doji-kami sägs ha givit till Shinjo-kami innan hon lämnade Rokugan. Det var också mycket tack vare Tranklanens arbete vid det kejserliga hovet som Enhörningsklanen så snabbt blev accepterad och fick sitt land tillbaka. Vid dags dato så arbetar de för högtryck med att lära sig mer om de nyanlända samt guida dem in i det rokuganska samhället, något som givit ett blandat resultat.

I norr huserar Drakklanen i sina berg och trots att mycket har hänt på slätterna och markerna nedanför så har de gjort förvånansvärt lite väsen av sig. Rykten från kejserliga hovet gör gällande att Drakklanen tagit upp ytterligare ett familjenamn i sina rullar, en ny familj bildad runt en shugenja vid namn Kitsuki. Klanen fick sin första kvinnliga daimyo, Mirumoto Kaijuko, för 15 år sedan och trots motsättningar på grund av hennes då låga ålder så tog hon tronen efter sin far. Det är sällan hon besöker de Rokuganska hoven, men då så sker tycks hon göra en sak av att motarbeta Skorpionernas diplomater. Hennes lågintensiva hovkrig gentemot Skorpionernas första dam, Bayushi Shinoko är vida känt i Rokugans sociala kretsar.  

Lejonklanen var troligtvis den klan som under de senaste fem åren har förlorat mest på Enhörningarnas återkomst. Det var de som hade delar av Shinjos gamla områden som de sedesmera blev av med, och det var de som hade (möjligtvis vid sidan av Krabbklanen) Rokugans och Kejsarens största stående armé.
Lejonen och Enhörningarnas förhållande blandar respekt och förakt i lika doser. Ikoma Shigemori, Daimyo av Ikomafamiljen är en särskilt stark motståndare till nykomlingarna, och flertalet texter och historier om barbarernas ociviliserade vanor har producerats och spridits vid hovet.

Fenixklanen gjorde inte mycket väsen av sig när nykomlingarna kom. De väntade tills den värsta tumulten hade lagt sig och skickade inbjudningar till enhörningarnas shugenjafamiljer, nyfikna på den nya magi som de förde med sig från länderna utanför kejsardömet, dock så tycks något ha gått förlorat då de snart lät skicka hem sina gäster. Klanens officiella ställning gentemot de återvändande är att de först kan bli en del av kejsardömet efter att de lämnat sina barbariska anor bakom sig. Inget aggressivt har dock gjorts för att stoppa Enhörningarna.

Skorpionklanen har officiellt långsamt börjat återhämta sig efter sina förluster mot Enhörningsklanen då de för fem år sedan var den enda klanen (bortsett från Krabbklanen vars led nykomlingarna slog sig igenom på vägen in i landet) som satte upp en väpnad trupp för att möta det nya hotet. Skorpionklanen förlorade stort vid slaget vid De vita strändernas slätter och bad officiellt om ursäkt samt erkände Enhörningsklanen för vilka de hävdade sig vara. Sedan dess har skorpionklanen varit ovanligt tysta på den nationella arenan, möjligtvis för att se hur händelserna utvecklar sig på andra håll.


Kampanjen kommer att ta sin början under ett snöigt vinterhov i Shiro no Soshi runt årsskiftet 819/820. Karaktärerna tjänstgör under Soshi Baisotei Yukisora, en  familjemagistrat med ett obefläckat rykte om att vara en ytterst kompetent och duglig lagman. Yukisora befinner sig på hovet i första hand som gäst, och då karaktärerna tjänar under honom är de också gäster, dock utan personlig inbjudan.

Spelare: Ivar, Marie, PA, Pasi och Robin
Det vore bra om samtliga karaktärer kunda göras klart asap, samt om bakgrunder kunde lämnas in senast vid månadsskiftet. De som vill ha hälp/spelledarens guidande hand i sina historier kan få det över msn eller in the flesh efter överenskommen tid.

Förslag på datum (med viss reservation):
Lör 10/5 (14.00+)

Fre 23/5 (18.00+)

Fre 30/5 (18.00+)
Lör 31/5 (14.00+)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet april 15, 2008, 14.33
Leva är att döda.

Amai Goshikku
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet april 17, 2008, 11.39
Ska vi ha en kort presentation av karaktärerna här? Så att vi vet vilka nötter vi hänger med egentligen.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 17, 2008, 12.40
Det är ju en toppen idé. Samt att försöka bestämma ett datum dårå. ^_^

lite länkar som kan vara användbar då ni klurar karaktärer :
http://l5r.wikia.com/wiki/Scorpion_Clan
http://l5r.wikia.com/wiki/Samurai
http://l5r.wikia.com/wiki/Bushido

Dock har den gode spelledaren reviderat väl valda delar av klanen; främst ninjascenen och kage yakiin (de som känner till sådant är inblandade i det själva och ingen av karaktärerna är tänkta att vara det från början).
Shinobi är inte lika mycket en skola som det är en plikt eller en syssla som en skorpionsamuraj tilldelas av sin daimyo. Enskilda individer (kanske en av 50 samurajer eller så) får den tveksamma äran att åsidosätta sin egen heder för klanens bästa och använda sig av tveksamma metoder för att nå resultat.

På en mer organiserad nivå förekommer det ett antal vassalfamiljer inom främst shosuro- och soshi-familjerna där hela familjen har plikten att utbilda shinobi, men de som gör sådant är väldigt tysta om det. De ser sig som samurajer, men inte som bushi.
Det förekommer även enskilda individer som agerar mördare/agenter/spioner åt sin lord, men deras skolning spelar i stort sett ingen roll. L5Rs fräckaste ninja genom tiderna tillhörde ju Matsu Berserker-skolan ( http://l5r.wikia.com/wiki/Matsu_Hiroru )
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet april 17, 2008, 21.36
ör 10/5 (14.00+) Pasi

Fre 23/5 (18.00+) Pasi

Fre 30/5 (18.00+) Pasi
Lör 31/5 (14.00+) Pasi
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet april 22, 2008, 13.02
Lör 10/5 (14.00+) Pasi, Robin

Fre 23/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen)

Fre 30/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen)
Lör 31/5 (14.00+) Pasi, Robin
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 22, 2008, 13.56
Ett par (på intet sätt heltäckande) ord om religion i Rokugan:

Det förekommer tre större trosuppfattningar, och dessa har ingenting med underkläder att göra utan delas in i följande kategorier: Förfadersdyrkan, Kami no michi och Shinseism

Förfadersdyrkan
Alla Rokuganer vet att deras förfäder vakar över dem från andra sidan graven och att de har makten att påverka den mänskliga världen, så det är bäst att man håller sig på god fot med familjen även om den tillhör den del som väntar på att reinkarneras. Detta är grunden för en del av hederssystemet; Man bör leva ett hedersvärt liv annars drar man skam över sig själv, sin familj och sin herre och man bör visa tacksamhet till sina förfäder, det är ju ändå deras namn man skall bevisa att man förtjänar att bära samt de som sett till att man finns idag och givit dig chansen att bevisa ditt värde som tjänare.
Alla familjer, samurajer såväl som de lägre klasserna, har en liten (eller stor) helgedom tillägnad familjens förfäder någonstans i sitt hem. Samurajer på resande fot har ofta med sig en s k ihai, en träplatta med förfaderns namn eller mon (ett heraldiskt märke) med vilken man kan be eller prata, eller be den bevittna saker man gör för att man med säkerhet ska veta att ens förfader sett hur duktig man varit. Lejonklanen är kända för sin förfadersdyrkan, vilket präglar en stor del av deras samhälle.

Kami no michi
Inom kami no michi dyrkas Mikokami (fritt översatt "små gudar"). Av dessa finns det större och mindre mikokami. Högst på skalan kommer Solmodern (Amaterasu) och Månfadern (Onnotangu), om vilka det finns en vedertagen uppfattning att det var de som skapade världen och födde de Kami som senare föll till jorden och grundade kejsardömet Rokugan. Solen äras under vissa högtider och det är med hennes gudomliga rätt som kejsaren styr över imperiet. Månen spelade en mörkare roll under imperiets födelse och äras officiellt inte alls.
Under Solen och Månen kommer sju väletablerade mikokami vilka på ett annat språk skulle ha kallats för Fortunes (om någon kommer på en bra översättning av ordet Fortunes så får ni ett xp ;) ) och dyrkan av dessa är vida spridd över Rokugan. De äras och åkallas av allt och alla som känner att de behöver en knuff i rätt riktning.
Benten är mikokami för romantisk kärlek och tillbes och äras ofta runt bröllop. Bishamon, styrkans mikokami dyrkas ofta av bushi och soldater. Daikoku är populär bland de lägre klassernas köpmän då han är rikedomens mikokami, Ebisu vakar över de som utför ett hedersvärt arbete, Fukurukujin är nådens och kunskapens mikokami, Hotei är förnöjsamhetens mikokami och Jurojin mikokami tillber man för ett långt liv.
Under de sju kommer ett otal mindre mikokami, t ex Emma-O, dödens mikokami och Inari, risets mikokami, men de tackas eller åberopas mestadels pga tradition och inte för att man behöver deras hjälp (Inari tackas dagligen då man äter ris t ex, med ett par enkla ord). Och sist men inte minst så kryllar det av lokala mikokami runt om i rokugan... man kan nästan räkna med att varje berg, fält, slagfält, träsk, skog, väg och provins har i alla fall en eller ett par lokala andar, väsen eller människor som sägs ha upphöjts efter sin död.
Vad som är generellt för alla mikokami är att de alla har väldigt mänskliga drag och även ett mänskligt humör. De är nyckfulla och det är allmänt vedertaget att de likaväl kan motarbeta någon som misshagat dem som att hjälpa någon som bett dem om hjälp.
Mikokamidyrkan är vanligast bland de lägre klasserna och inom vissa munkordnar, men förekommer även bland samurajer, dock mindre organiserat.

Spelteknisk detalj; Samtliga karaktärer som har en Blessing of (Fortune X) är uppmärksammade av ett sagda mikokami och förväntas spendera en viss tid i bön, besöka tempel, heliga platser som berör sagda mikokami etc, annars kanske kamin tar tillbaka sin välsignelse.
 
Shinseism
Shinseism är den tredje trosuppfattningen, introducerad av munken Shinsei som då världen var ung hjälpte de sju klanerna att besegra Fu Leng. Shinseismen är Rokugans officiella statsreligion, men den har på ett fiffigt sätt blivit inbakad med Kami no michi-dyrkan, där Shinsei kan anses vara en mikokami. Dock så är det inte shinsei själv som dyrkas. Shinseismen handlar mer om att läsa och meditera över de texter som skrevs ned av shinseis följeslagare imperiet fortfarande var nytt. Det är generellt vedertaget att genom att studera Den lille mästarens texter kommer en människas själ närmare sann upplysthet och till slut kanske hoppa av reinkarnationshjulet. Shinseismen har starkt fäste i så gott som hela samuraj-kastet (utom lejonklanen), men främst inom de mer lärda klanerna, t ex fenix- och tranklanen. I de lägre klasserna dyrkas shinsei mer som vilken mikokami som helst (främst för att freda sig från otur), då bönder generellt inte har kunskap eller tid till att meditera och läsa tao.
Liksom i de flesta organiserade religioner förekommer det en mängd grupper och munkordnar som diskuterar olika tolkningar av Shinseis texter, vissa mer extrema än andra.

Moral of the story? Spelarna bör fnula lite på hur religiösa deras karaktärer är, och på vilket sätt det tar sig uttryck i deras liv.
 

Och nu över till verkligheten:
Lör 10/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie

Fre 23/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen), Marie

Fre 30/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen)
Lör 31/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet april 22, 2008, 15.00
Lör 10/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie,Ivar

Fre 23/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen), Marie, Ivar

Fre 30/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen), Ivar
Lör 31/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie, Ivar

Lördagar kommer jag bli sen om det är ok väder Då helger är enda tiden för långturer. men jag kan nog vara tillgänglig för spel vid 5-tiden.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 22, 2008, 15.33
Citat från: "Ivar"Lördagar kommer jag bli sen om det är ok väder Då helger är enda tiden för långturer. men jag kan nog vara tillgänglig för spel vid 5-tiden.

Det är ok, första spelningen så borde alla vara på plats från början dock, så vi kan skjuta fram spelstart tills du kommer. Sen ankomst vägs bäst upp med frukt eller glass till hela gruppen för övrigt ;-)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet april 22, 2008, 15.46
Fortunes = avgudar kanske? Inte riktigt, men hyfsat...
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: GrandPA skrivet april 22, 2008, 17.01
Lör 10/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie,Ivar, pa

Fre 23/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen), Marie, Ivar, pa

Fre 30/5 (18.00+) Pasi, Robin (vill träna, kan bli sen), Ivar, pa
Lör 31/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie, Ivar, pa
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 22, 2008, 18.26
Lör 10/5 (14.00+) Pasi, Robin, Marie,Ivar, pa

Det blir lir den 10/5, stora (bruna?) rummet är bokat från 14.00+, vi sätter igång "på riktigt" så snart Ivar behagar dyka upp. Vi snackar L5R här så jag misstänker att det kommer att finnas oklarheter och regel/etikettfrågor som måste gås igenom innan vi sätter igång. (Vad skiljer maho från "vanlig" magi? hur funkar ett contested roll? vilken är den vassa sidan på katanan? vilken skola är bäst? får jag byta till den? vem har limmat ihop mina tärningar? osv osv)

När vi jämnat ut eventuella oklarheter så kommer spelningen att inledas halvvägs in i ett Vinterhov hållt i Shiro no soshi med delegationer från enhörningsklanen, lejonklanen och tranklanen. Det är inte ett jättestort hov, men många personer av betydelse i området kommer att vara där och det kommer att ges utrymme för att knyta/ha knutit kontakter under vinterns gång.

När Ivar dyker in så tar vi en paus, briefar honom och kör igång. Bakgrunder mottages tacksamt asap, och har ni frågor eller behöver hjälp så hojta till :)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 24, 2008, 10.12
Svärdsetikett
Oavsett vad en samuraj sysslar med och vilka hans plikter är så spelar svärd en central del i hans liv, och troligtvis även i hans död. Traditionellt så bär alla samurajer en wakizashi i bältet (ett kort svärd på 30-60 cm) som dels är ett tecken på att de tillhör samuraj-kastet, dels så representerar wakizashin även samurajens heder. Då en samuraj misslyckats i sina plikter och beordras seppuku (rituellt självmord för att hans vanära ska stanna vid honom och inte svärta hans familj, en slags CTRL-ALT-DLT för samurajer som ska reinkarneras) är det oftast sin egen wakizashi han använder.

Katanan är det längre svärdet (oftast 78-100 cm långt), och även det har mycket av ett symbolvärde bredvid sin verkan som vapen. Det är fritt för alla samurajer att bära en katana, dock så innebär det att man förväntas försvara sin egen heder med det (det är otroligt oärofullt att be någon annan ta ens plats i en duell om man själv bär ett vapen som säger att man kan försvara sig själv t ex.) I vissa bushiskolor, t ex Kakitaskolan, symboliserar katanan en samurajs själ och sanningen anses komma fram genom nyttjandet av svärdet (därav att den som vinner en duell hade "rätt" i frågan), medan andra skolor (t ex Mirumoto inom Drakklanen) har en något mer jordnära syn där en katana är som vilket vapen som helst, gjort för att döda oavsett vilka ord och konster man försöker dölja det bakom. Tillsammans så kallas de två svärden för Daisho, vilket ordagrant kan översättas till "lång-kort".

Etiketten vad gäller daishons svärd är hård. Svärden räknas som en del av samurajen som bär dem och förväntas samma respekt som skall visas dess ägare. Att låta sin egen katanaskida (sin saya) slå emot en annan samurajs saya kallas för "saya-ate" och är en förolämpning värdig en duell. Baksidan av saya-ate är att duktiga, arroganta svärdsmän som inte räds en duell ser till att ta plats genom att sätta sina svärd på ett sätt att de sticker ut nästan rakt bakom dem, och på så sätt måste folk vara noggrannare med att undvika deras saya. (ett historiskt exempel av saya-ate finns att läsa här: http://www.jko.com/portal/forum/forum_posts.asp?TID=36&get=last )
Det är också ytterst ofint att kliva över ett daisho-svärd som ligger på marken, och för att inte förolämpa ägaren så bör man lämpligtvis gå runt den (detta är en sanning med modifikation, då krissituationer av olika slag har en tendens att lätta lite på etiketten.)
Man rör aldrig vid någon annans svärd utan att be om lov, och det är i ägarens rätt att bringa någon som rört deras svärd om livet om de inte tillhör samurajkastet. Samurajer har enligt kejsarens lag "Kirisute gonen", rätten att "hugga ner och gå vidare" en ickesamuraj som förolämpat dem, något som används relativt sällan utanför den egna hemprovinsen, då alla bönder tjänar under en daimyo och det är ofint att bringa någons arbetare om livet om man är gäst i deras provins.
Inte nog med att man ber om lov innan man rör vid en annans samurajs svärd, och man ber även om lov innan man drar det från sayan. Om svärdet är gammalt, fint eller speciellt så är det en fin gest att buga mot det då man mottager det. Då man överlämnar ett svärd gör man det alltid (då möjligheten finns) i en saya, med spetsen uppåt och den eggen åt ditt eget håll. Det är en förolämpning att rikta vapnets spets mot någon utanför en stridssituation (sker det i strid är det en utmaning till personen man pekar på), oavsett om det är draget eller inte, och att rikta det mot sin daimyo eller en samuraj av högre status kan få ödesdigra konsekvenser även om det sker av misstag.
Många samurajer döper sina daisho-svärd, och en katana ärvs traditionellt av den äldste sonen i familjen då fadern dör eller pensionerar sig i ett tempel. Ju fler generationer ett svärd har tjänat samma familj, desto finare anses den vara.

Moral of the story? Fnula lite på vilka vapen era karaktärer har, och vilken betydelse de har för er.. lite knutet till religionen (förfadersdyrkan om det är familjeklenoder t ex).
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 26, 2008, 00.50
Jag bad ju er att fundera lite över frågorna i regelboken. Här kommer de för de som inte har tillgång till dem på annat håll;

CitatWHAT CLAN DOES YOUR CHARACTER BELONG TO?
This is one of the most important questions of your character's
development. Each of the different Clans have a wide range of
philosophies, ideals, and histories that will infl uence how your
character is raised and treated by others. Conversely, it will also
tend to color how your character will approach others. To help
you get an idea of which Clan you may want to join, take a look
at the Clan descriptions on pages XXX-XXX.

HOW WOULD OTHERS DESCRIBE YOUR CHARACTER'S
APPEARANCE?

Start with the most obvious here and work your way to the details.
Go from defi ning your character's gender to mentioning
any sort of scars or facial ticks they might have. Appearance is
an important aspect of Rokugan's social interactions, and most
people tend to rely heavily on outward appearances for fi rst impressions.
Does your character have a warm, inviting smile, or
do his eyes dart around constantly, nervously searching for any
sort of threat? Maybe he dresses as plainly as is acceptable and
makes himself almost completely bland soas not to be noticed.

IS YOUR CHARACTER A BUSHI, SHUGENJA, MONK,
OR COURTIER?

This is an important distinction, as the Empire's rigid social system
advocates that everyone knows their role and acts accordingly. This
is not entirely a straightjacket, however — many bushi are well
known for their scholarly pursuits, and there are tales of courtiers
who maintain great courage under fi re during physical confl icts.

WHAT FAMILY DOES YOUR CHARACTER BELONG TO?
Much like your character's Clan choice, the family he comes
from will have a signifi cant impact on his history and interactions
with others. Where each Clan tends to have very general
traditions and philosophies, each family has unique ones. For
example, the Lion are well known for their martial prowess and
general disdain for the Crane and Scorpion Clans. However, the
Ikoma family is a family of historians and diplomats in a Clan
of warriors, and often works in alliance with the Shosuro family
of the Scorpion Clan. In addition, some families have much
greater standing within the Clan than others. The Moto family
of the Unicorn are the undisputed leaders of the Clan, and
warriors of the family take positions of glory and leadership,
while the Horiuchi toil in obscurity in their small temples. Some
characters are more interesting if they begin from such humble
origins as the Horiuchi, while others seem destined for greatness
from birth.

WHAT IS YOUR CHARACTER'S MAIN MOTIVATION?
Though all samurai are ideally devoted to their lord and their
duty above all else, each individual character may have different
reasons for this — or different goals entirely. For some characters,
this motivation may be as simple as maintaining the honor of
your ancestors by never failing the duty they have performed for
the Clan for generations. Others may be more specifi c, carrying a
heart full of vengeance against another samurai from a different
(or even the same) Clan. Powerful motivations tend to revolve
around revenge, love, honor, pride, or any number of ideals that
will keep your character going when all else seems lost.

WHO IS THE PERSON YOUR CHARACTER TRUSTS MOST?
Samurai should be able to trust another honorable samurai
without hesitation, but there are usually one or more fi gures
that a character knows he can rely upon. This may be a supportive
father, a dedicated sensei, a sibling, or someone completely
unrelated to the character. Determining who the character trusts
is not as important as determining why. What is it exactly that
your character knows about this person that makes them so
trustworthy? What impresses your character in such a fashion
can go a long way to defi ning his psyche.

WHAT IS YOUR CHARACTER'S GREATEST STRENGTH?
GREATEST WEAKNESS?

Others may have an opinion about what is great or fl awed about
your character, but what is truly the worst and best qualities he
carries? It is important to remember that a character's strengths
are the things that he would be looked up to for, while his weaknesses
are there to remind himself and possibly others that he is
still only mortal. These traits don't necessarily have to be epic to
defi ne your character, but they should be aspects that help you
understand your character's limitations and purpose.

WHAT DOES YOUR CHARACTER THINK OF BUSHIDO?
The philosophy of bushido is ideally practiced and observed
by all warriors, and even non-bushi look to bushido for guiding
principles. As with any such code of conduct, there are those
who adhere to it as if it were life itself, those who only fi nd some
of the tenets important, some who see it more as a set of loose
guidelines, and others who believe it is little more than an unrealistic
dream. Characters with a high Honor Rank will most
likely take bushido seriously, but that doesn't necessarily they
believe all parts are of equal importance.

WHAT IS YOUR CHARACTER'S OPINION OF HIS OWN CLAN?
This one is diffi cult. Much like bushido, samurai are expected to
embrace their duty to their Clan without hesitation or question,
but that does not always happen. Does your character believe
completely in the ideals and goals of his Clan, or does he fi nd
fault occasionally with some of their actions? A good example
would be a Daidoji bushi — a steadfast and practical warrior
in a Clan of peacemakers and artisans. Does that Daidoji see
his cousins as self-deluded idealists that need his protection?
Perhaps he understands that it is his place to protect the Crane
so that the other families can lead more peaceful lives.

IS YOUR CHARACTER MARRIED?
This is an important question for a number of reasons. Will
your character have any dependents he will be responsible for?
It's also important to remember that marriage is an arranged
business in Rokugan, and many marriages are made to cement
political ties or treaties and not anything beyond that. Perhaps
your character's spouse is a worthless pain in the neck that
you have to live with in order to maintain your Clan's alliance
with another Clan? Though arranged marriages seldom result in
true love, it's also likely that you and your spouse have come
to respect and understand one another, creating a harmonious
household. In either respect, a marriage can possibly grant you
political ties to the more powerful samurai in your own family,
other families in your Clan, or other Clans entirely. Naturally,
such a tie can easily be a blessing and a curse at once.

DOES YOUR CHARACTER HAVE ANY PREJUDICES?
As mentioned before, your character's family and Clan will
probably pass on their broad views of other Clans on to him. Beyond
that, has he developed any such viewpoints on his own?
Or does he even agree with the ones that are largely accepted
by his kin?

TO WHOM DOES YOUR CHARACTER OWE THE MOST
LOYALTY?

The easy answer would be "The Emperor," but few samurai
have the honor of serving the Son of Heaven directly in their
day to day duties. Think of who your character would show
the most loyalty in his everyday activities. Is he strictly
bound to obey his lord without any other influence? Perhaps
he has a wise sensei that he goes out of his way to
consult and serve even if the sensei has no direct authority
over him. Even trickier would be a samurai with a secret
love that he places above anything else. Every samurai
must be prepared to give their life without hesitation on the
command of their masters, but every samurai would also do
so for someone of their choosing. When the time came, who
would that person be?

WHAT ARE YOUR CHARACTER'S FAVORITE AND LEAST
FAVORITE THINGS?

This is a broad question that is meant to help establish a pattern
of behavior. When answering this, start with the rational and
move to the irrational. Rational dislikes could be explained for
purely logical reasons — such as a fondness for poetry due to
his family being famous writers, or a dislike of fl ower arrangements
because you failed your lessons in ikebana and embarrassed
your father. Irrational dislikes can be much more entertaining
and far less likely to change — a dislike of Noh theatre
actors because your father was shamed for an affair with one,
or being partial to red because you won your fi rst duel while
wearing a red kimono.

DOES YOUR CHARACTER HAVE ANY RECURRING
MANNERISMS?

Since everyone tends to act according to the same protocol and
etiquette, the minor and inoffensive details of behavior tend to
get noticed more. Does your character bite his lip when he's
deep in thought? Perhaps he has a particular phrase he greets
everyone with. When his hands aren't doing anything, what
does he do with them?

WHAT ABOUT YOUR CHARACTER'S EMOTIONS?
Even the most disciplined minds have their weaknesses, not
that your character necessarily has an unusually strong control
of his emotions. Does he have a hard time controlling his
disdain for others he sees as acting improperly? Is there a certain
situation or "button" that always arouses your character's
sympathy? Perhaps it's nearly impossible to get your character
really angry... or sad... or jubilant.

HOW WOULD YOUR CHARACTER HANDLE
A SUBORDINATE'S IMPROPER BEHAVIOR?

This applies to both subordinates from the samurai and lower
classes, though the answer might be different for each. Some
characters might see the fallibility of the peasants as expected,
a result of their low station, but misbehaving samurai are unacceptable
because they should know their place better. On the
reverse, perhaps he thinks peasants must be kept in line with
harsh consequences, while samurai can be reprimanded effectively
with lesser severity.

HOW WOULD YOUR CHARACTER'S PARENTS
DESCRIBE HIM?

A samurai's relationship with his family is important, and his relationship
with his parents even moreso. Filial devotion is expected
from a true samurai, but that doesn't necessarily mean that
there is any real respect between a parent and child. It's entirely
possible that one parent thinks the world of their child while the
other sees him as little more than a failure. A samurai's relationship
with his parents not only speaks volumes about his nature,
but also tends to be used by others as a measure of his worth.

WHAT IS YOUR CHARACTER'S HIGHEST AMBITION?
It's important to note that while desire is a sin, ambition tempered
with duty is perfectly acceptable. Many bushi aspire to be
great leaders or revered teachers, while shugenja tend to yearn
for the life as a respected scholar or advisor. Maybe your character
doesn't have any specifi c goals, and is happy right now
with just serving his lord to the best of his ability. Once you've
discovered your character's goals, take a moment and decide
just how far he's willing to go to achieve them...

HOW RELIGIOUS IS YOUR CHARACTER?
Proof of the supernatural is evident to most samurai, but those
who do not directly deal with the mystic arts don't necessarily
fi nd themselves overly concerned with them. Some believe that
while the Fortunes and kami are all very well and good, in the
end one can only rely on his own abilities. Others spend hours a
day in prayer, constantly attempting to attune themselves to the
rhythm of the universe in search of true enlightenment.

IF YOU COULD, WHAT ADVICE WOULD YOU GIVE YOUR
CHARACTER?

One of the most important aspects of enjoying the role you have
chosen for your character is seeing just how distanced you are
from it. Does your character closely resemble your own attitudes
and mannerisms, leaving little to say? Maybe, upon closer
inspection, you think your character should change a thing or
two? This question isn't intended to fi nd faults in your character
with the intention of fi xing them. Instead, recognize the differences,
if any, between the character and yourself to help keep
you in character once the game starts.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 27, 2008, 02.29
Jag ber om ursäkt för några av de morbida detaljerna i texten nedan, men Rokugan (liksom det medeltida Japan som det hämtat mycket inspiration ifrån) har en viss fascination för döden och ritualer och det finns djupgågna traditioner i allt från dagligt liv till ceremonier av skilda slag. Seppuku, det traditionella självmordet för en samuraj, är en sådan ceremoni.

Seppuku/Hara-kiri
Seppuku och Hara-kiri är två ord för samma sak; då en samuraj misslyckats i sina plikter och vanäran är så stor att den fläcker inte bara honom själv utan även hans lord och hans familj förväntas han erbjuda sig frivilligt att begå rituellt självmord genom att skära upp sin mage, och på så sätt visa att han personligen tar fullt ansvar för sina handlingar. Ritualen sker så att man klär sig i vitt (den traditionella färgen för död och förändring), lindar ett tygstycke kring bladet på sin wakizashi för att enkelt kunna hålla den, läser sin eventuella dödsdikt och sedan med tre snitt skär upp sin egen mage. De flesta lyckas aldrig genomföra samtliga tre snitt (se Kaishakunin nedan). En samurajs liv tillhör hans lord dock, och det är i hans lords händer som hans liv ligger; även då samurajen förväntas erbjuda att ta sitt liv så kommer hans lord (troligtvis) fyra gånger av fem anse att han är värd mer levande. Tillfällen då seppuku dock bör betänkas är då man blivit tillfångatagen eller då ens daimyo dött och ens tjänst inte kan ärvas av hans ättlingar. I de fall då den som förväntas begå seppuku av något skäl inte kan genomföra ritualen själva, men i alla andra fall påvisar den värdighet och mod som förväntas, räcker det med att de istället för att använda en wakizashi gör en symbolisk gest gentemot sin mage med en ihopfälld solfjäder för att deras kaishakunin skall ge dem ett hedersamt och värdigt avslut.

Kanshi
Kanshi är då en samuraj begår seppuku i protest mot sin daimyos agerande; det är ett slutgiltigt val att lämna hans tjänst. Det är troligtvis så att samurajens Lojalitet och Personliga heder (två av Bushidos hörnstenar) kolliderar, och att han till slut inte kan finna sig i att tjäna en herre som han anser vara oärofull. Detta, om det blir känt, kan vara generande för båda parter.  

Kaishakunin
En Kaishakunin är en person vars uppgift är att hugga huvudet av en samuraj som begår seppuku, detta för att förhindra vanära eller att ritualen avbryts av samurajen då det är en mycket smärtsam ritual. En kaishakunin är såleddes en viktig person, då ytterst få klarar av att begå seppuku på egen hand, men det är en post som få samurajer villigt accepterar då det finns lite ära att vinna, men det är en evig vanära om man på något sätt gör fel. Den lilla ära som finns är om en samuraj med lägre status får vara kaishakunin åt någon med högre status. För att allt skall vara perfekt så ska man inte hugga av hela huvudet utan lämna det i en liten skinnflik, samt få kroppen att falla/luta frammåt om den dödes ansiktsuttryck skulle uttrycka något annat än glädje för att ha sonat sitt gångna livs synder.

Jigai
Jigai är en annan form av självmord, och saknar mycket av ritualen och hedern som finns runt seppuku-begreppet. Istället för att skära upp sin mage skär samurajen halsen av sig med en tanto eller annan form av kniv. Jigai förekommer vanligtvis bland hovkvinnor som upplevt eller begått en handling som lett till en skam så stor att de inte kan leva med den. Det är vanligt att en person som begår jigai knyter ihop sina ben för att kroppen inte ska hittas i en ställning opassande en samuraj.    

Moral of the story? Det finns ingen riktig moral of the story för den här, mest ville jag belysa hur absurt det Rokuganska samhället kan vara, i allt sitt tal om Heder och Ära. Se bara till att inte misslyckas alltför grovt när vi väl börjar spela så behöver vi nog inte belysa det här ämnet igen på ett tag ;)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet april 27, 2008, 17.31
Det som folk inte vet har jag inte ont av.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 30, 2008, 01.02
Ett par ord om dueller i Rokugan

I Rokugan förekommer det många olika former av dueller, men de två vanligaste är vapendueller (vanligtvis mellan två bushi) och magiska dueller (sk Taryu-jiai, mellan två shugenja). Det är en tradition som hjälper till att avgöra vem av två samurajer som har rätt i ett tvistemål. Alla dueller oavsett vad måste ha ett vittne, speciellt om det är en duell till döden.
Den som blir utmanad har den traditionella rätten av välja hur duellen skall utkämpas, men det är en rätt som används med vissa förbehåll; en bushi är förväntad att använda sin katana för att försvara sin heder och att välja att det ska vara en duell i knyppling kommer snarast att få honom utskrattad. Efter att den utmanade har valt vilken form av duell som skall ske är det upp till utmanaren att bestämma tid och plats. Om duellen är till döden så brukar man ge den andre tid att avsluta sina affärer och sätta sitt liv i ordning innan han behöver möta sina förfäder.
En samuraj verksam vid hovet har för det mesta en livvakt som tar hand om hans eller hennes dueller, dock så lider herren samma öde som sin yojimbo. Blir yojimbon skadad ska samurajen han skyddade åsamkas liknande skada och om livvakten dör så förväntas dess skyddsling begå seppuku.
Tillfällig magi anses vara "fusk" i en duell, antingen den läggs på en av deltagarna eller i området för att ändra på duellens förutsättningar. Nyttjandet av magiska föremål som inte är ett av vapnen som används likaså.  

Orsaker till dueller
Skälen till att duellera kan vara många och varierade. Det kan vara väldigt personligt och passionerat och det kan vara väldigt korrekt och stelt, men vad skälen har gemensamt är en att det måste finnas en meningsskiljaktighet eller förolämpning som bara kan lösas genom en duell. En vanlig orsak är att två svärdsmän helt enkelt vill jämföra sina tekniker och se vems skola som är bäst. Detta innebär dock inte att vem som helst som råkar ha en fallenhet för iaijutsu har rätten att gå omkring och utmana folk efter eget godtycke. En samuraj av hög status (två ranker mer än den utmanande) kan i ganska stor utsträckning ignorera utmaningar av någon som är under honom, såvida det inte finns någon seriös grund för duellen ("Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.")

Villkor
Villkoren för att vinna en duell kan variera; den vanligaste formen kallas för Ketsuki och slutar vid första blodsutljutelsen. Den symboliserar att den förste som träffar är den förste som dödar och används mest för att mäta sin färdighet med sin motståndare.
Ett annat villkor kan vara till någon av de inblandade ger sig.
Dueller till döden är den allvarligaste formen av duell, och för att delta behöver en klansamuraj tillåtelse från sin daimyo. Hans liv är trots allt inte hans eget att riskera.  

Iaijutsudueller
Kakita, Rokugans förste Smaragdmagistrat och grundaren av Kakitafamiljen i Tranklanen, var en mästare med svärdet och lade då imperiet var ungt mycket av grunden för hur dueller kom att fungera genom årens lopp. Han ansåg att sanningen skulle komma att visa sig genom nyttjande av svärdet och att den mest hedersamma formen av duell var iaijutsuduellen, lämpligt nog en konst han själv bemästrade. Iaijutsu är en rituell form av duellering, där de två kämparna står ansikte mot ansikte innan de i en snabb rörelse drar sina svärd och hugger mot sin motståndare. Beroende på vilka segervillkor duellisterna satt upp kan duellen efter de inlednade dragandet av vapen övergå till en vanlig strid eller helt sonika vara över. Iaijutsudueller utkämpas enbart med katana. (ett exempel på en Iaijutsuduell från filmens värld är slutscenen i Sanjuro http://www.youtube.com/watch?v=BAgc04WTTXE )

Kenjutsu
Kenjutsu är en helt vanlig strid med svärd, och är ett minst lika vanligt sätt att lösa en duell som iaijutsu är, dock så anses det vara burdust och ofint inom de högre sociala skikten i riket. Det är en del av kejserliga lagen att dueller skall lösas med iaijutsu, men långt ifrån alla samurajer har studerat vid en duellskola
(Ett exempel på en kenjutsuduell; http://www.youtube.com/watch?v=ff5r9lDNdAk&feature=related )

Andra vapen
Med alla andra vapen fungerar det precis som med Kenjutsu, det anses för det mesta bara vara ett sämre alternativ och mindre värdigt en samuraj, men Rokugan är en plats där styrka i mångt och mycket ger rätt. Så gott som alla klaner har sina egna varianter när det gäller att lösa konflikter mellan sina samurajer; Krabbklanen har en lång tradition av Sumai, en form av brottning medan många bushi inom fenixklanen favoriserar naginatan som vapen. Inom skorpionklanen är kenjutsu eller iaijutsu vanligast, men då Bayushi Bushi-skolan i mångt och mycket bygger på tekniker som använder sig av finter och försöker utnyttja motståndarens svagheter så ser man inte ner på användandet av andra, mindre traditionella vapen (t ex kedjevapen) som med fördel kan kombineras med skolans filosofi.

Moral of the story; har era karaktärer duellerat någon gång? Med vem och över vad? Vad blev effekterna? Var duellen sanktionerad och hade den trovärdiga vittnen?
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet april 30, 2008, 07.36
Pratas det tyska i Rokugan?!  :lol:
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet april 30, 2008, 10.40
Citat från: "Apanpapan"Pratas det tyska i Rokugan?!  :lol:

De är inte i Rokugan, de är i Tyskland fattruväl??!!?!?! :P
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 01, 2008, 11.49
I texten nedan behandlas i första hand bushiskolor, men ta bort vapen och militära manövrar så funkar det i stort sett även för hovmän och andra. Möjligtvis med mer hov och tempel inblandade.

Samurajskolor
De första samurajskolorna bildades då Rokuganska riket var nytt och då Kami fortfarande vandrade bland vanliga människor. Kami samlade människor omkring sig och skapade klaner, och till deras mest betrodda tjänare lärde de ut sina konster, må det vara stridskonster, förmågan att påverka det politiska spelet eller olika sätt att tala med naturens andar. Under dessa tidiga år fungerade skolorna enligt ett lärling-system, men med tiden då klanerna växte och likaså antalet samurajer som behövde utbildning så blev denna tradition lidande då det fanns få riktigt duktiga lärare. Lösningen blev att enskilda samurajer med gåvan att lära ut fick tillåtelse att öppna dojos, en fysisk skola dit samurajer sedan kunde ansöka om medlemsskap för att få ta del av klanens traditioner. Allt förändras dock över tid och under de 800 år som gått så har olika dojos, trots att de grundar sina läror i samma skola, utvecklat egna eller nya tekniker så trots att två samurajer tränats inom samma skola (men vid olika dojos) kan deras tekniker, kator, och generella inställning till bushido, världen och allt annat skifta något.
Över tiden som gick så uppstod ett visst hemlighetsmakeri kring de tekniker som lärdes ut vid en dojo, då det ofta förekom rivalitet mellan både hela skolor (t ex Mirumoto bushiskolan och Kakita bushiskolan) eller enskilda dojos. En dojo idag fungerar väldigt mycket som ett slutet sällskap, vars elever har som plikt att skydda dess heder och intressen, därav att många bushis tränas i en dojo som bekostas eller sanktioneras av deras familjs daimyo. Majoriteten av alla samurajer i Rokugan idag tränas vid en traditionell dojo.

((Poängen jag vill göra är en variant på det "öppna" skolsystem som finns i L5R-regelboken. Det finns dojos hos t ex Shosurofamiljen som lär ut Bayushi bushi-skolan, men oftast med något eget adderat, t ex en ändrad/ny teknik (en sk Path), andra/nya startingskills eller liknande. De erkänner självklart sitt ursprung i bayushiskolan men har väldigt lite med den att göra nuförtiden. Det kommer generellt att förekomma färre Paths som börjar i en skola och går över till en annan, men mer om det om det blir viktigt under spelandets gång. Dock så förekommer det utbyten mellan specifika dojos/daimyo men alla sådana överenskommelser är individuella och specifika för just den samurajen.Värt att notera är att det förekommer skolor som inte sponsras eller backas av någon klan, dessa attraherar oftast ronins eller samurajer från de mindre klanerna och överlever pga goda kontakter med bönderna i området. ))

Att gå med i en dojo
Att gå med i en dojo fungerar traditionellt på två sätt; antingen gör man det som barn för att ens föräldrar bestämt vart deras barn ska tränas och då behöver man inte göra något alls mer än att lyda. Föräldrarna kontaktar sin lord som ser till att den ansvarige för dojon får en formell förfrågan från honom. Ett samurajbarn flyttar till en dojo vid sju-åtta års ålder.
Beroende på dojons traditioner börjar sedan en varierande träning. Inte nog med att en samuraj ska lära sig hantera de vapen som är traditionella för skolan, han skall även lära sig etikett och andra färdigheter som är lämpliga för adelsmän. För de barn som utbildas till bushi, börjar vapenträning tidigt och så snart de tillåts ha skarpa vapen används dessa mot levande varelser, oftast hundar och kriminella från de lägre kasten.
De första åren i en dojo innebär generellt ett hundgöra för samurajen. Traditionerna varierar såklart från dojo till dojo, men ett par vanliga exempel är att det är de nya eleverna som får städa, laga mat och ta hand om allehanda tråkiga göromål, alla lektioner som kan ske utomhus sker utomhus oavsett väder. Vad en karaktär generellt lär sig under sina år vid en dojo symboliseras av hans Schoolskills och Techniques.  

Gempukku
Vid ungefär 15 års ålder genomgår ett samurajbarn sin gempukku, en traditionell ritual varefter han räknas som "riktig" samuraj med allt som hör därtill. Vid Gempukkun väljer han det namn han vill ha i sitt vuxna liv och markerar också slutet på sin utbildning. Han är nu i sin daimyos tjänst och kommer inte längre att bo vid dojon. Dock så kommer han att återvända både för att hedra sin sensei och för att få mer träning i framtiden.
Alla klaner och familjer har olika traditioner när det kommer till gempukku-ceremonin.

Att byta dojo
Att byta dojo är svårt men inte omöjligt. Antingen så är man såpass duktig att man lärt sig allt den första dojon har att erbjuda, och då är det generellt sett ok att man söker sin väg till visdom och upplysthet någon annanstans. Om man dock hoppar av i förtid så bränner man troligtvis de broar man har med sin gamla sensei om ärendet inte hanteras snyggt, t ex genom ens daimyo.
Att bli antagen vid en ny dojo fungerar på ungefär samma sätt; antingen så reser samurjen dit och imponerar så mycket på dojons högste sensei (en sk Soke) att han blir antagen på ren merit, eller så skaffar han sig ett rekommendationsbrev från någon inflytelserik person (t ex sin daimyo) samt skriver en formell ansökan. Sedan lämnas det upp till den nya dojons rektor att ta in honom eller inte.

((Spelteknisk detalj; byter man skola så får man inte några schoolskills eller schooltrait gratis; man måste lägga xp på det innan man ansöker så att man har grunderna. Man kommer inte heller behöva spendera åtta år med pre-gempukkustuff utan kan direkt lära sig teknikerna. Det skall också nämnas att det är ovanligt att man byter dojo utan ett riktigt gott in-characterskäl.))

Övrigt
För att en tradition ska överleva så måste det finnas folk som för den vidare. En del av samurajens "löfte" till dojon är att ära dess traditioner och det förväntas att de som är fullt utbildade i en dojos tekniker (har samtliga skoltekniker och känner till dojons traditioner och tankesätt) kommer att visa intresse av att, om så skulle krävas, bli rektor (Soke) eller sensei vid skolan om så skulle behövas. Det är på många sätt en heltidssysselsättning och kan mycket väl krocka med de sysslor som ens daimyo redan givit en (dock så brukar förfrågningar ske i samförstånd, då det ju ligger i daimyons intresse att dojons traditioner ska överleva.)

Status inom en dojo
Soke – Rektorn för dojon. Han tillsätter alla sensei och tar ett personligt intresse i de elever han anser vara lovande. Det är rektorn som ansvarar för de heliga rullar där skolans tekniker finns beskrivna, själva hjärtat i dojon. En Soke kan också kallas för O-sensei. ((Soken är Rank 5 och vet allt som är värt att veta om dojon och dess tekniker.))
Shihanke – Shihanke är skolans senseis, hur många som finns i en dojo beror på dess storlek. En Shihanke har oftast specialiserat sig på en eller två färdigheter eller tekniker som de lär ut. De är även skolans mest betrodda elever och tillsatta personligen av rektorn. Av tradition så är det en Shikanke som blir ny Soke då den förre gått bort. ((En Shihanke är troligtvis rank 4+ och överser ett visst område av vad dojon lär ut, be it tekniker eller specifika skills eller emfaser))
Shihan – Shihan är vanliga sensei som arbetar under en Shihanke inom samma område, de är inte heltids sensei utan fungerar mer som betrodda, ärade studenter. ((Vanligtvis rank 3+))
Renshi – Betrodda studenter som får undervisa klasser i schoolskills, men inte i tekniker. ((Rank 3+))
Uchi-deshi – Nyligen initierade i skolan. Rank 0-samurajer som ännu inte genomgått sin gempukku. ((Rank 0-1 noobs!!))

((Speltekniska detaljer; Då en karaktär når Rank 3 i sin skola, visat sig framstående inom en eller flera av skolans färdigheter (Skillrank 5+), har visat gott omdöme (Awareness 3+, Intelligence 3+) och undvikit att dra vanära över sig (inga kända Glory- eller Honor-sänkningar sedan han sist fick en ny Teknik) så kan han om han så vill tjänstgöra som Shihan sin dojo, vilket ger en viss Gloryhöjning och kan öppna många nya kontakter.))  

Moral of the story? Fnula lite på hur er dojo/sensei/uppväxt var. Ni har ganska stor frihet, och ta gärna inspiration från redan existerande dojo om ni har tillgång till några av böckerna.. annars får ni hittepå  Det måste inte vara jätteavancerat bara ni har ett hum hur era karaktärer ställer sig till sin dojo och skola. De är ju de människorna ni har spenderat större delen av er uppväxt.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 03, 2008, 02.01
Nedan följer ett par ord om Bushido

Bushido, vilket ordagrant betyder Krigarens väg, är en samling levnadsregler för hur en samuraj bör bete sig både på slagfältet och i vardagslivet. Att leva efter Bushidons regler är synonymt med att leva ett hedervärt liv, något som alla samurajer bör eftersträva. Lustigt nog så är ett av de vanligaste debattämnena under vinternhovens kalla dagar just "Vad är heder?", och efter 800 år så har folk fortfarande inte kommit överens. Det finns de som har långa utläggningar om bushidos bud, de som är tysta och de som enkelt säger "Om du måste ställa frågan så kommer du aldrig att förstå vad heder innebär."

Det var Akodokami, Lejonklanens skapare, som i sin bok Ledarskap lade grunderna för det som idag utgör de moderna bushidoregler som Rokugans samurajer i tanke och handling skall leva efter. Varje klan tog till sig sin egen tolkning av skriften och alla anser sig följa de delar som de anser vara själva kärnan i Bushido, krigarens väg.

Bushido har sju lärosatser:
Gi (Ärlighet)  – Ärlighet i Rokugan är något skiljd från ordets "normala" mening. En samuraj är ärlig, då det bara är ohederliga personer som måste gömma sig bakom lögner och svek. Dock så är det en ärlighet med modifikation, då en samuraj också har skyldigheter vilka stundvis kan gå emot den eftersträvansvärda ärligheten och då står han inför valet att välja Chugo (plikt och lojalitet) eller Gi.

Rei (Artighet)  – En samuraj oavsett i vilken situation förväntas ha ett korrekt uppförande, oavsett om det är mot en fiende, vän eller någon okänd. Som gäst så förlämpar man inte sin värd, och en samuraj hedrar en dräpt fiende om han kämpat väl ty en samuraj har inga fiender i döden. En del av detta innebär en stoisk hållning och att hålla masken även då känslorna svallar, då en samuraj förväntas ha kontroll över sina känslor i alla situationer.

Yu (Mod)  – Mod är en relativt simpel regel att följa. Var inte rädd att göra det rätta i alla situationer, ty för den fege finns det inget liv. Yu innebär också insikten och självkännedomen att inte vara övermodig eller dumdristig i sina företeenden.  

Meyo (Heder)  – Meyo är samurajens personliga heder. Den är för honom själv troligtvis den viktigaste av bushidons regler, då det är hans heder som på många sätt definierar hur han tar sig an de övriga regler. Kan en hedersvärd samuraj tjäna en hederlös daimyo t ex?

Jin (Medkänsla)  – En samuraj bör aldrig vara slav under sina känslor, men däremot så är det inte fel att känna vad som är rätt och fel, bara inte låta det överskugga ens omdöme. Jin handlar i mångt och mycket om insikten att förstå hur andra, mindre lyckligt lockade människor (t ex bönder) känner. Jin kan dock dras ganska långt i och med samurajens rätt att tillrättavisa de lägre klassernas beteende, och det är inte fel att från en samurajs synsätt utöva Jin genom att ta livet av en bonde som misskött sig, då man, enligt sitt sätt att se det, ger bonden en ny chans att reinkarneras till något bättre.

Makoto (Uppriktighet)  – Uppriktighet och ärlighet är inte riktigt samma sak, men i och med Makoto innebär det att en samurajs ord och handlingar sammanfaller. En samuraj behöver aldrig svära att hans ord är sant, för han är en samuraj och samurajer ljuger inte, då det vore ohedersamt och opassande.

Chugo (Plikt och Lojalitet) – Kanske den svåraste regeln att kombinera med de övriga. En samurajs plikt och lojalitet går åt flera håll. Han har plikter att skydda sin familj, och sin daimyo oavsett vad, och han förväntas ljuga och offra sin egen heder för att göra så. Han skall vara lojal mot sina överordnade, men också vara lojal mot de han har under sig och känna att de är hans ansvar.    

Så gott som hela skorpionklanens bushido baseras runt Chugo, då, som en berömd skorpionpjäs så fint förtäljer det; Utan lojalitet så kommer alla positiva egenskaper en tjänare har att kunna vändas emot dig. Varje styrka blir en svaghet utan lojalitet.  

Moral of the story? Fundera över er karaktärs syn på bushido och dess bud.. är bushido vägen till sanning och upplysthet, ett måste för att till nå ett nirvana? Eller är bushido ett politiskt nät skapat av de styrande på toppen för att fånga människor i fagra ord och tankar om att något stort väntar de som efterlever dess bud och offrar sig för andra? Eller är bushido bara en krycka som vissa samurajer måste ha för att de inte kan stå av sig själva? Eller något annat? Knock yourselves out :D  
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 05, 2008, 03.31
Ni får gärna, i den mån ni har tid och känner för det då ni inte arbetar på era karaktärers bakgrundshistorier, posta en liten beskrivning samt vad som är allmän känt om karaktären som en liten presentation här på tråden. Jag vet att vissa karaktärer har.. komplicerade förhållanden gentemot omvärlden och det känns bäst att låta spelarna själva beskriva vad ni andra känner till och inte. Bakgrunder mottages oxå tacksamt asap, som mail eller PM i första hand.  

Spontant så verkar det som att Maries karaktär är den ende som har arbetat för Soshi Yukisora i två års tid, övriga karaktärer har dykt upp rätt så nyligen (rätta mig gärna om jag har fel). Ni kan räkna med att ni har deltagit i att lösa ett par "fall" åt honom, och att dessa var scenarion i stil med "Roninbanditerna i kazemura", "Smugglarligan på Kinfloden" och "Tolkningen av lagtext 14, paragraf 63B" (den sistnämnda plotten var tråkigast ;).)

Ett par ord om er chef:

Soshi Baisotei Yukisora (Status 5.0 (Familjemagistrat), Glory 6.0)
Yukisora är från Baisoteisläkten, vars provins på den västra sidan av Kinflodens gränsar till Shosurofamiljens marker i söder. Familjen är relativt rik då den har rätten att beskatta delar av handeln som sker på floden. Familjen är också kända för att ha goda kontakter i Kyuden Bayushi och har låtit utbilda flera av sina samurajer i den finaste hovmannadojo som klanen kan erbjuda. Yukisora är ca trettiofem år gammal och bär full daisho trots att han egentligen är en tränad hovman och inte en bushi. Han är en av soshifamiljens mest framstående magistrater och har enligt ryktet aldrig misslyckats med att lösa ett fall. Ni har under er tid i hans tjänst märkt att han är en relativt simpel och okomplicerad man, som föredrar raka lösningar och hans skorpionträning kan snarare märkas i ett "nya tillfällen öppnar nya möjligheter"-tänkande än att han försöker vara finurlig och komplicerad. Han har tagit er i sin tjänst på grund av att ni alla har något att erbjuda och har sett till att använda era talanger där det har behövts, mestadels som observatörer (läs spioner) eller krigare. han anser att en samuraj alltid är i tjänst och bär mestadels klanen färger, samt en blodröd zorro-mask.

Yukisora har tilldelats en mindre by på soshifamiljens marker, där ni alla har varsitt litet hus och ni förväntas bo där när ni inte är ute på uppdrag (dock så finns det periodvis tid att hälsa på sin familj/dojo/vänner i andra delar av landet).
Titel: Bayushi Ryosei Seishiro
Skrivet av: Robin skrivet maj 07, 2008, 14.52
Bayushi Ryosei Seishiro

Har arbetat med Yukisora i drygt sex månader. Ni vet att han tog tjänst efter att Yukisora blev imponerad av hans sätt att ta hand om fyra banditer som han jagat i ett par veckor, och erbjöd honom en plats som Yoriki. Ni vet inte så mycket om detaljerna, men Seishiro vill inte prata om det.

Seishiro är en ung samurai, sjutton år, och tog sin Gempukku strax innan sin femtonde födelsedag. Seishiro bär en full daisho, och ena dagen går han klädd minimalistiskt, med enklast möjliga snitt på kläderna, endast klanmonen synlig. Nästa dag går han klädd som om han skulle till hovet och böja knä för Skorpionernas förkämpe, med utbroderade kläder av fint snitt. Han föredrar klanfärgerna i rött och svart.

Seishiro ser ganska bra ut, även om han fortfarande har lite barnsliga drag kvar, dock så har han en ovanlig mängd ärr för en så ung. Bl.a. så har han ett snett jack i pannan strax ovanför höger öga, samt ett ärr som börjar precis nedanför vänster öga och går snett nedåt, bort från munnen till slutet av kinden. I och med att det är vanligt med ångbad i Rokugan så har ni även sett ett otal sick-sackande pisk-ärr på ryggen, samt en del skärsår på bålen och vänster arm. Om ni har frågat honom om ärren så har ni fått tystnad tillbaka. Detta är inget han har pratat med någon om, såvitt ni vet.

Han bär en enkel svart mask, som täcker från nästippen och nedåt, den löper runt baksidan av hans huvud, och träs på likt en halv skidmask. Han bär axellångt mörkbunt hår, generellt sett samlat i en enkel hästsvans med ett brunt lädersnöre. Han är strax över en och sjuttio lång och är normalt vältränad.

Seishiro bär en full daisho, och har ärvt sin katana från sin mor, som gav upp sin Daisho när hon födde parets tredje barn, en dotter, för 3 år sedan. Katanan är smidd för länge sedan av en smed vars metoder gick i graven med honom. Svärdet har är smitt i blånerat vikt stål. Svärdet får en lätt blåaktig glans och ton när det dras i ljus, och är nästan helt glanslöst i mörker. Eggen är till skillnad från de flesta inte en vågig egg, utan är helt rak, med ett rankliknande mönster som löper från toppen till botten. Hjaltet är lindat med mörkgrått färgat läder, och tsuban (svärdsknappen) är gjord i svart stål. Tsuban är utformad som en sammanflätning av kanjis för krig & fred, och under lädret på hjaltet så finns det en inskription. Den som vill ha fred, bör alltid hålla sig redo för krig.

Hur är han då som person? Ni har märkt att han generellt sett är tystlåten, och brukar försöka hålla meningarna korta. Ibland så verkar han dock ganska arrogant, främst när det handlar om något som han är skicklig på ("Du kanske inte inser att du snidar om den pelaren till en sådan skulptur så kommer hela taket att rasa..."). Under ytan anar ni att det pågår både det ena och de andra, främst då ni har märkt att han då och då pratar med sig själv, något som har gett honom ett rykte om att vara lite rubbad, något som accentueras av arrogans blandat med tillbakadragenhet. Eftersom ni har accepterat honom som han är (förhoppningsvis), tycker Seishiro dock om er allihop, och om han någon gång har farit ut och förolämpat er har han ärligt och öppet bett om ursäkt efteråt. Han har även stor respekt för Yukisora och har aldrig farit ut mot honom.

Seishiro är sabotörtränad, och är skicklig med svärdet, dolken och händerna. Hans mor är en mästare på Jiu-jitsu, och innan hon gav upp sin daisho hände det att hon tränade klasser vid dojon. Hans far är även han en bushi, och tjänstgör som underofficer i Bayushi-daimyons armé. Fadern har även tjänstgjort i den tredje kejserliga legionen i tre år, men tilläts lämna detta uppdrag för 8 år sedan. Han har troligen mindre än ett decennium kvar innan även han pensionerar sig.

Slutligen, en bild. Morgonträning (credits Lady Entropy på DeviantArt).
(http://www.espen.se/pics/seishiro.jpg)

Seishiro på begravning (minus mask, kanske ska ändra på min maskdescription...)
(http://www.espen.se/pics/seishiro2.jpg)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet maj 07, 2008, 20.17
Nice prez.   :)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet maj 08, 2008, 09.51
Thanks :)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet maj 08, 2008, 16.36
Ny bild :)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 08, 2008, 19.18
Citat från: "Robin"Ny bild :)

Nice. Really. Nice. :)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet maj 08, 2008, 22.39
Hahaha. Emosamuraj. :D
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 08, 2008, 23.52
Citat från: "Apanpapan"Hahaha. Emosamuraj. :D

Vänta bara tills du möter Ivars karaktär ;-)

Nåväl. Efter många sömnlösa nätter sittandes vid MSN så har spelledaren och en av spelarna tillsammans utvecklat en hemmagjord bushiskola. Vad som beskrivs nedan är ett exempel på en skola som bara lärs ut inom en liten grupp, t ex en vassalfamilj, en specifik roningrupp eller dylikt slutet sällskap. Det finns nog bara en dojo om ens det. Se det gärna som inspiration för att gå igenom er egen skola och fnula på om ni vill att just er familj ska ha utvecklat en path/ha bytt ut någon av teknikerna den "vanliga" skolan lär ut och om ni har några idéer så kan vi diskutera saken. När man börjar trixa med sånt här så är det relativt lätt att saker går över styr och att försöka hitta nån slags balans i skolor då man utvecklar tekniker för ranker 4 & 5 är helt omöjligt imho, men därmed inte sagt att man inte ska försöka. Skolan nedan har i dagsläget bara två tekniker, och det kan tyckas att den har fasligt många bonusar, men notera oxå att de flesta av dem tar något för att ge något annat eller har vissa krav på färdighetsvärde, hög schoolrank etc.

CitatYamabushi School
Benefit: Strenght
Honor: 1.5
Skills: Battle, Defense, Heavy Weapons, Hunting, Kenjutsu, Stealth, Traps
Outfit: se övriga roninskolor

Rank 1: Bergets ande / Yamakihaku
Speltekniska detaljer: Yamabushin får en bonus på +1k0/Schoolrank på uthållighetsslag baserade på Stamina. Då han använder sig av färdigheten Battle adderar han alltid sin Waterring till resultatet. Denna bonus är dubblad om han befinner sig i bergstrakter.
Och sist men inte minst så kan karaktären, då han har Battle 5, ersätta den ordinarie Mastery abilityn med följande: "Once per combat, you may make a Reflexes/Battle Roll vs TN 20 after you or a comrade strikes an enemy succesfully. If you succeed you may roll two (nonexploding) dice. You can choose to add up to two of those dice to your own, or your comrades initiative."
Rank 2: Stå mot strömmen / Baiten tai ogawa
Speltekniska detaljer: Karaktären kan i början av en strid välja att flytta Xk0 tärningar från sin skada och istället addera dessa till sitt iniativslag för striden. Som mest får Schoolrank antal tärningar flyttas på detta vis. Fiender som Flankar karaktären får inte heller någon bonus då han håller dem på avstånd tack vare längden på sitt vapen. Då "Heimin gangup"-regler används adderar karaktären även sin insightrank till sitt Ref-värde för att räkna ut sin TNtbH. Tekniken fungerar bara med Heavy Weapons, Polearms, Spears och Bo-stav.  

Heimin gangup-regler
L5R är i mångt och mycket ett hjältespel där en samuraj skall kunna stå emot många sämre motståndare. Dock så eftersträvar jag någon form av realism (farligt ord i fantasyspel) och istället för att en bondehord ska göra sju-plus attacker som alla missar ändå så kommer regler för att helt enkelt springa över någon att fungera som följande;
•   Beroende på situationen så kan ett visst antal motståndare ganga up på en karakär
•   En karaktär väljer stance och slåss som vanligt, rullar init mot horden och gör sina eventuella attacker/försvarar sig.
•   Varje motståndare som "anfaller" drar bort 5 från karaktärens TNtbH, tills dess att TNtbH når noll, därefter gör resterande anfallare 1k1 i skada som går rakt in.
•   Beroende på vad situationen är får horden eventuellt slå nåt slags moralslag om för många av dem besegras.
•   Reglerna är tänkta för heimin, zombies och allmänna goons som är många till antalet och helt enkelt utnyttjar detta övertag för att springa ner samurajen.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 11, 2008, 02.32
Tack för en trevlig första spelning :)
För att i stort sett sakna "riktiga" hovmän i gruppen så har det så långt gått relativt bra och nu har de sista gästerna anlänt till vinterhovet, och likaså börjar året närma sig sitt slut. Nya vänner och bekantskaper har gjorts och ett par av pusselbitarna till vilka förändringar som kommer att ske i Soshiprovinsen har lagts på plats, dock med en osäker hand då det mestadels varit rykten som florerat. Vad som dock med säkerhet kan sägas är att flertalet av vassalherrarna som anlänt till hovet gjort så med anledningen att kämpa för vad de anser rätteligen vara deras.

Bokningsbara datum i maj tycks för stunden vara uteslutet, mina helger kommer att innefatta resor till stockholm och falkenberg, vilket iofs inte sabbar hela helgen, men jag vill helst ha 6-8h sessioner när vi kör, samt att alla ska vara med.

Bokningsbara speldatum är:
Fre 23/5 (Kvällen)
Sön 25/5 (14.00+)

Lör 31/5 (16.00+)
Sön 1/6 (12.00+)

Fre 6/6 (Kvällen)
Lör 7/6 (14.00+)
Sön 8/6 (12.00+)

Fre 13/6 (Kvällen)
Lör 14/6 (14.00+)
Sön 15/6 (12.00+)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: GrandPA skrivet maj 11, 2008, 18.19
En något seg förstaspelning med mycket namn att hålla reda på men vi hade ju blivit förvarnade. Var lite trött vilket gjorde det ännu segare. Men ändå en trevlig spelning. Ser fram mot mer våld på nästa spelning. :D

Fre 23/5 (Kvällen) pa (om det inte blir mutant)
Sön 25/5 (14.00+) pa (om jag inte ska spela med L-H)

Lör 31/5 (16.00+) pa
Sön 1/6 (12.00+) pa

Fre 6/6 (Kvällen) pa  (varför så sent?)
Lör 7/6 (14.00+) pa
Sön 8/6 (12.00+) pa

Fre 13/6 (Kvällen) pa
Lör 14/6 (14.00+) pa
Sön 15/6 (12.00+) pa

Med fetereservation för datum så långt in i framtiden.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 11, 2008, 18.24
Kvick uppdatering;
Fre 23/5 spelar jag och Marie L5R med Kari.
Sön 1/6 ska vi lira Mutant med Pasi.

Fredagar blir eventuellt sena för att jag kommer försöka ha kvar arbetsschemat jag har för tillfället. Ogillar även att spela på fredagar då trötthetsfaktorn generellt är högre, imho.  

Så följande datum är bokningsbara, med reservation då vad som helst kan hända i den spännande värld vi lever i;

CitatSön 25/5 (14.00+) pa (om jag inte ska spela med L-H)

Lör 31/5 (16.00+) pa

Fre 6/6 (Kvällen) pa
Lör 7/6 (14.00+) pa
Sön 8/6 (12.00+) pa

Fre 13/6 (Kvällen) pa
Lör 14/6 (14.00+) pa
Sön 15/6 (12.00+) pa
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet maj 12, 2008, 07.08
6/6 är röd dag! Sverige fyller år. 485 stycken. mao vi är lediga.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet maj 12, 2008, 08.25
Kanske skulle skriva i när jag kan också...

Fre 23/5 (Kvällen) pa (om det inte blir mutant), Ivar
Sön 25/5 (14.00+) pa (om jag inte ska spela med L-H), Ivar (samma som Pa)

Lör 31/5 (16.00+) pa, Ivar
Sön 1/6 (12.00+) pa, Ivar

Fre 6/6 (Kvällen) pa (varför så sent?), Ivar
Lör 7/6 (14.00+) pa, Ivar
Sön 8/6 (12.00+) pa, Ivar

Fre 13/6 (Kvällen) pa
Lör 14/6 (14.00+) pa
Sön 15/6 (12.00+) pa
Denna helgen är vätternhelgen så då kan jag inte. Eventuellt söndagen men om jag kan är jag ju helt fucked i huvet o kroppen...
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 12, 2008, 10.10
Citat från: "Ivar"6/6 är röd dag! Sverige fyller år. 485 stycken. mao vi är lediga.

Ja, du det var den ju ^_^ ok, 6/6 öppet för spel från då det passar folk? Helst inte före 14.00.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet maj 12, 2008, 10.47
Fre 23/5 (Kvällen) pa (om det inte blir mutant), Ivar
Sön 25/5 (14.00+) pa (om jag inte ska spela med L-H), Ivar (samma som Pa), Robin

Lör 31/5 (16.00+) pa, Ivar
Sön 1/6 (12.00+) pa, Ivar (NEJ NI KAN INTE. JAG FLYTTAR DÅ)

Fre 6/6 (Kvällen) pa (varför så sent?), Ivar
Lör 7/6 (14.00+) pa, Ivar, Robin
Sön 8/6 (12.00+) pa, Ivar, Robin

Fre 13/6 (Kvällen) pa, Robin
Lör 14/6 (14.00+) pa, Robin
Sön 15/6 (12.00+) pa, Robin
Denna helgen är vättern

Jag flyttar under helgen 31/5-1/6. 6/6 är bokad för L5R med Kari.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet maj 13, 2008, 17.02
re 23/5 (Kvällen) pa (om det inte blir mutant), Ivar, Pasi (det blir ingen mutant eller legends för den delen heller)
Sön 25/5 (14.00+) pa (om jag inte ska spela med L-H), Ivar (samma som Pa), Robin, Pasi (samma som pa och ivar)

Lör 31/5 (16.00+) pa, Ivar, Pasi (senare för jag ska åka till Göteborg)
Sön 1/6 (12.00+) pa, Ivar (NEJ NI KAN INTE. JAG FLYTTAR DÅ) Pasi (för att ha en ursäkt att inte hjälpa till med flytten)

Fre 6/6 (Kvällen) pa (varför så sent?), Ivar, Pasi (jag hatar sverige)
Lör 7/6 (14.00+) pa, Ivar, Robin, Pasi (senare för det kan vara då jag ska åka till Göteborg)
Sön 8/6 (12.00+) pa, Ivar, Robin, Pasi

Fre 13/6 (Kvällen) pa, Robin,
Lör 14/6 (14.00+) pa, Robin,
Sön 15/6 (12.00+) pa, Robin
Denna helgen är vättern
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet maj 16, 2008, 12.10
vilken dag spelar vi??

marie har inget internet så någon får fråga henne.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 16, 2008, 13.02
Jag postar nåt på söndag/måndag. Det lutar dock åt nån gång i juni då
en massa festande och andra kampanjer verkar komma ivägen för spelande under maj.

När vet ni om ni ska lira med lindbergh den 25/5?

Edit: 25/5 är det styrelsemöte och eventuellt så kommer en snubbe från medborgarskolan till geddon och ska gå igenom stuff, så spontant passar det datumet dåligt för en spelning, om vi inte vill ha ett 1-2+ timmars break. Sowwy.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet maj 18, 2008, 10.59
Vi spelar med lindberg på söndagen.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet maj 19, 2008, 09.42
Fre 6/6 (Kvällen) pa (varför så sent?), Ivar, Pasi (jag hatar sverige), Marie
Lör 7/6 (14.00+) pa, Ivar, Robin, Pasi (senare för det kan vara då jag ska åka till Göteborg), Marie
Sön 8/6 (12.00+) pa, Ivar, Robin, Pasi, Marie

Marie kan den helgen, så lör eller sön? Den dagen när Henke inte har fest i alla fall.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 19, 2008, 10.45
Vi lirar söndag 8/6, klockan 12.00 på geddon.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet maj 21, 2008, 13.14
"Ingen fiende är så harmlös att han bör undgå notering."
-   Shinrikos Små Sanningar


Det har framförts en önskan om en handout inför spelning två då det förekom en hel mängd namn och säkerligen kommer att förekomma en hel mängd till inom kort. Det har kanske varit lite onödigt svårt i och med alla vasallfamiljer som förekommer, men de är bara 8-10 stycken som räknas, så jag ska göra mitt bästa för att ni ska ha koll vem som är vem osv. Det kan förekomma nya namn nedan, räkna då med att ni (om er status tillåter det) kan ha samtalat med dem någon gång i trädgården eller under måltiderna i slottets tre salar.

Taisahinas Hov
Soshi Taisahina, Soshfamiljens Daimyo (Status 7, Glory 6 )
Soshi Hayashi, Hatamoto (hovman) (Status 6, Glory 5 )
Soshi Samejima Zenko, Hatamoto (Shugenja) (Status 6, Glory 5)
Soshi Higashiyama Miyagi, Hatamoto (Status 6, Glory 4)
Soshi Kanda Sosuke, Hatamoto (Bushi) (Status 6, Glory 4)

Soshi Ijiko, Ceremonimästarei Shiro no Soshi (Status 4 , Glory 7)
Soshi Kanda Hiraki , Vaktkapten i Shiro no Soshi (Status 3, Glory 6)
Soshi Chikanatsu , Biblioteksmästaren (Status 2, Glory 4)
Soshi Samejima Iseki, Shiro no Soshis Trädgårdsmästare (Status 2, Glory 2)
Soshi Nanami, Förste familjemagistrat (Status 6.6, Glory 5)

Vinterhovets gäster
Soshi Baisotei Iesada, Baisoteifamiljens Daimyo (Status 6, Glory 5)    
Soshi Higashiyama Kanezane, Higashiyamafamiljens Daimyo (Status 6, Glory 4)
Soshi Asanuma Kohito, Asanumafamiljens Daimyo (Status 6, Glory 3)
Soshi Nanbu Kazuko, Nanbufamiljens första dam (Status 5, Glory 4)
Soshi Samejima Nobuyoshi, Samejimafamiljens Daimyo (Status 6, Glory 4)  
Soshi Kanda Kimitaru, Kandafamiljens Daimyo (Status 6, Glory 4)
Soshi Tanakube Hiroshi, Tanakubefamiljens Daimyo (Status 6, Glory 3)
Konbo, munk (Status 0, Glory 2)

Ikoma Gennaisuken, Lejonklanens Ikomadiplomat (Status 4, Glory 5)
Iuchi Burilgi, Enhörningsklanens Iuchidiplomat (Status 4, Glory 4)
Daidoji Asaemon, Tranhandelsfurste från Nakamotofamiljen (Status 4, Glory 2)

Övriga tranor:
Daidoji Riniko – Asaemons dotter, 14 år
Daidoj Maiko – Äldre hovdam. Bossar över de lägre hovdamerna samt tjänarna.
DaidojiYaeko – Hovdam och Rinikos förkläde. Setsukos bästa kompis.
DaidojiYuriko – Hovdam och Rinikos förkläde.
Daidoji Seiko – Hovdam och Rinikos förkläde.

Övriga skorpioner:
Samejima Juzaburo, Mästerlig duellist, poet samt Nobuyoshis brorson ((jag beskrev honom nog som 14 år, han är nog snarare 16. Han väser inte för det ;) ))

Bödlarna på torget:
Nanbu Morihito, pre-gempukkustudent vid dojon
Soshi Torito, pre-gempukkustudent vid dojon
Soshi Kanaka, pre-gempukkustudent vid dojon
Higashiyama Samoko, pre-gempukkustudent vid dojon
Samejima Hirobei, pre-gempukkustudent vid dojon


Frågor eller förtydliganden? Det förekommer en massa personer, alla gästerna anlände ju med ett sällskap på runt 7-30 pers sådär beroende på status/status de hävdar att de har, så några namn kan ha fallit bort på vägen. Enjoy. (I mån av tid och ork kommer det lite fler flavour-texter snart, och då ska vi prata om mat. En guidad tur genom det rokuganska köket som består av mer än bara te, sake, sockrade/saltade risbollar och gammel rå fisk.)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet juni 04, 2008, 08.43
12.00 är himla tidigt, jag hade tänkt att jobba en sväng på söndag...
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juni 04, 2008, 20.58
Citat från: "Robin"12.00 är himla tidigt, jag hade tänkt att jobba en sväng på söndag...

Förslag på tid? Det är ok att senarelägga den för mig, såvida ingen har skjutit upp andra saker bara för att vi sagt tolv. Marie uteblir till 99% sannolikhet. Börjar ändå helst senast runt klockan 14.00 sådär.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet juni 04, 2008, 23.25
13.00 blir bra tycker jag.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juni 05, 2008, 16.37
Spelningen blir ungefär från 13-20. Käka innan så slipper vi ha en "riktig" matpaus och kan svulla godis och annat gott. Jag kommer försöka vara där vid tolv ändå, beroende på hur vild lördagen blir.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet juni 05, 2008, 17.57
Vad händer på lördag?
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juni 05, 2008, 18.01
Henke firar sin födelsedag hos Sebbe.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet juni 11, 2008, 07.14
När skall vi hugga huvudet av oskyldiga bönder nästa gång?
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juni 11, 2008, 18.03
Citat från: "Ivar"När skall vi hugga huvudet av oskyldiga bönder nästa gång?

"Det sägs att då näktergalen sjunger i Tanakubeprovinsen kommer inom en dag ett barn att födas. Likaså sägs det att då nattkråkorna sjunger kommer en man snart att dö. Kråkorna sjunger för mig inatt och min tid flyter bort i samma takt som lågan smälter ljuset framför mig. Imorgon möter jag  mina förfäder med huvudet böjt och med skam i sinnet. Jag blir den förste av min ätt att inte avsluta mitt liv i templet och jag är den siste att styra över Shiro Tanakube. På mina knän ber jag ödmjukast mitt folk och min familj om förlåtelse. De var mitt ansvar och det är dem jag svikit. Förlåt mitt misslyckande, ni finns i mina böner. Må ingen upprepa mina misstag.    

Tomhänt kom jag till världen
Barfota lämnar jag den
Att komma och att gå -
Livets enklaste handlingar

Soshi Tanakube Hiroshi, daimyo av Shiro no Tanakube, son till Soshi Tanakube Hoyu"
(Utdrag ur Tanakube Hiroshis dödsbrev, skrivet på nyårsnatten 819)


Jag återkommer med datum asap (ska planera min semester ikväll enligt planen). Förhoppningsvis blir det spelning veckan efter midsommar, eller veckan därefter, helgerna är dock lite uppbokade men jag återkommer.

Förbered er på en spelning innehållandes en trasig familj, smutsiga ronins, rädd lokalbefolkning, heliga fält, oändlig blåst, kala kullar, terrorism, ett och annat tempel, kalla varma källor, nariga läppar, swishande svärd, mystiska yamabushis och dödens tysta andedräkt som kommer krypandes över bergen. :)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juni 16, 2008, 23.51
Efter lite grävandes i diverse kalendrar är jag rädd att det enda öppna datum inom den närmsta framtiden är Torsdagen den 26:e. De kommande helgerna är bokade på min front och det planeras nån slags resa inom kort. Det är tyvärr en vardagsspelning, men hälften av gruppen har väl semester sagda datum? Annars får det tyvärr vänta till början av Juli.

Tors 26/6:
(tid efter hur folk jobbar)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet juni 24, 2008, 14.28
kan vi inte dricka öl på torsdag hos robin och spela spel? Det skulle vara coolt som fan.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet juni 24, 2008, 14.43
funkar för mig
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: GrandPA skrivet juni 24, 2008, 18.54
Låter nice.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juni 24, 2008, 20.52
Robin gick med på att vi var hos honom. Start klockan 18.00. Marie blir sen om hon kommer. Spelningen blir kort, nog inte längre än 22.00. Medtag egna anteckningar, pennor, tärningar och ett glatt humör.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet juni 24, 2008, 21.41
Und brewskies!
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juli 01, 2008, 00.07
((Nedan beskrivs i enkla drag råvaror som det rokuganska köket jobbar med, för att hitta egentliga recept så får ni gå till en asiatisk restaurang eller spana lite på internet. Eller hitta på egna. Maträtterna heter nog "ris med kött och grönsaker" om man översätter dem ändå ^_^. Texten nedan är inte heltäckande, och den viktiga poängen är egentligen vem som äter vad, och hur man beter sig respektive inte beter sig vid matbordet, detta för att ge en större dimension till de små sakerna som kan göra en skillnad i spelet. "It´s the little things that kill", som det så fint heter ;-).))

Det Rokuganska köket
Det rokuganska riket erbjuder ypperligga resurser då det kommer till matlagning. Från norr till söder förekommer en varierad terräng där det mesta går att odla eller jaga. Dock så finns det kulturella begränsningar på vem som äter vad.

Mat och dryck
Ris är den absolut vanligaste ingrediensen i det Rokuganska köket, och det förekommer ett flertal olika former beroende vart i landet man befinner sig. Det odlas vete, vilket i huvudsak används för att producera nudlar, även dessa av olika kvalisort där många klaner hittat sin egen variant. Grönsaker (t ex majs, bönor och broccolli), frukter (äpplen, plommon och meloner), nötter (t ex cashewnötter och jordnötter), svampar (beroende på säsong) och bär (t ex blåbär) och även tofu äta av alla rokuganer, och förekommer i många olika varianter av matlagning. I havsregioner blandar man även in alger. Värt att notera är att många byar odlar hirs och korn för eget bruk, men detta sker vid sidan om risproduktionen, vilket i stort sett är vad Rokugans ekonomi bygger på (skatten betalas t ex i ris eller mått av ris).

Fisk och skaldjur äts överallt längst med kusterna och de större vattendragen, möjligtvis med mer reservation i söder då havets motsatta strand är Fu Lengs rike och varelser som varit där kanske inte är vad de ser ut.
Samurajer undviker att äta rött kött, t ex från renar eller vildsvin, men detta hindrar inte jakt från att vara ett vanligt fritidsintresse hos de högre kasten. Det är dock vanligt att man lämnar köttet från större byten till byarna i närheten. Fågel (både vilda och från bondgårdar), fisk och småvilt a la harar/kaniner (vilket på något sätt blivit rött kött i en gråzon) är vanligt förekommande.

Till måltide dricks generellt té eller vatten. Det finns ungefär lika många smaker på té som det finns smaker i naturen, tid och plats avgör tillgängligheten.

Sake & Shōchū
Sake är både en ceremoniell dryck och Rokugans vanligaste berusningsmedel (runt 15 volymprocent starkt). Det finns i många sorter och kvalitéer och förekommer inom alla klaner och klasser, men man ser ner på överkonsumtion, särskilt om det stör ens person utövande av sin plikt. Munkar är inte menade att dricka ens i måttliga mängder, men det hindrar inte att det förekommer. Speciellt då sake förekommer inom vissa religiösa riter eller då man hedrar ett helgon eller en kami. Det är även vanligt att man sluter ett avtal med en kopp sake, och att dricka ut någon annas kopp är ett tecken på vänskap, speciellt om den personen är av lägre Status än vad du själv är.
Berusade personer försöker man artigt att ignorera men skulle det vara omöjligt finns det i de flesta städer en magistrat eller underkonstaplar som lärt sig hantera vapen för att oskadliggöra personen utan att skada honom (t ex en jitte.) Sake dricks varm eller kall beroende på årstid, kvalité och personlig smak.
Sakens "storebror" är en relativt svag spritsort (sällan över 25 volymprocent) som kallas för Shōchū. Den dricks inom alla klasser, i huvudsak i berusningssyfte. Vanligaste "drinken" är att blanda den med varmt vatten.

Mat inom olika klaner
Krabbklanen – Krabbklanen bor i södra Rokugan och vaktar muren mot Fu Lengs trupper. Deras konster i köket är inte lika utvecklade som deras krigskonster och det förekommer en generell tanke om att mat ska hållas enkel och ska vara snabb att tillaga. Man steker mycket av sitt kött, äter mycket nudlar och tack vare klimatet så långt söderut har man tillgång till många grönsaker som resten av imperiet saknar.
Tranklanen – Tranklanen har med sina långa kustområden blandat in mycket fisk och skaldjur i sin kokkonst. De äter fisk och ris, och resten av imperiet gör samma sak för att tranklanen sätter standarden. 
Drakklanen – Drakarnas berg erbjuder dåliga förutsättningar för ris, och deras bönder odlar främst spannmål som byts mot ris med närliggande provinser. Man importerar även fisk.
Lejonklanen – Äter mycket Tofu.
Fenixklanen – Äter lokala varianter på vad Tranklanen erbjuder.
Skorpionklanen – Klanen har stora odlingsmarker för både ris, bönor och annat, vilket ger en varierad kost.
Enhörningsklanen – Enhörningsklanen har i sina hemtrakter behållit mycket av den kultur de tog med sig från Den brännande sandens länder, och detta gäller även deras mat. Det äts mer rött kött och bakas bröd, även om man för det mesta är artig nog att inte bjuda sina gäster på sådant man vet att de inte vill ha.

Ätpinnar
Ätpinnar används av samtliga rokuganer oavsett vilket kast de tillhör. Har man tillgång till ett par så använder man dem, dock så skiljer sig kvalité, sätt och etikett något beroende på vilken social status man har. För överklassen förekommer ätpinnar av fint material och hög kvalité, dock så undviker man att använda samma par två måltider i rad om man kan undvika det, för de lägre klasserna beror det mer på tillgång, en eta kan lika gärna äta med händerna och en fattig heimin tillverkar lätt engångspinnar av bambu eller någon annan lämplig växt. Alla måltider, inkluderat soppa (man plockar ur matbitarna och dricker vätskan) äts med pinnar.
Två saker som bryter etiketten vid matbordet är dels att sticka sina pinnar rakt ned i en skål med ris (detta är en symbol för döden), och man lägger alltid pinnarna vid sidan av tallriken då man inte använder dem. Det förekommer oftast extra par med pinnar för att man skall kunna ta för sig utan att behöva använda de man äter med. Man låter aldrig mat vandra från ett par pinnar till ett annat par, då detta är hur man plockar ben ur askan efter en kremering och skulle detta ske vid ett matbord skulle stämningen drastiskt sjunka.

Ryorishi
En ryorishi är en Rokugansk kock, dock så är hans sysslor mer än att bara laga mat. Förutom det självklara, att kunna bedöma kvalité på råvaror och att veta vilka maträtter som traditionellt äts under vilken högtid, så är det vanligt att ryorishi är utbildade inom medicin och särskilt inom konsten att tillverka motgifter eller enklare, medicinala droger (vilket ju leder till att de även brukar ha en viss kunskap om hur man tillreder gifter). Hushållets ryurishi är en ytterst betrodd tjänare, antingen han är samuraj eller tillhör någon av de lägre klasserna (vanligtvis så är han en heimin, men hans position sätter honom ovanför de andra vanliga tjänarna i hushållet.)

(((Moral of the story? Finns ingen moral of the story. Ni kan ju fundera på om något av ovanstående är viktigt för era karaktärer. Det här var det tråkigaste jag skrivit sen jag pluggade statsvetenskap. Nästa post handlar nog om vapen eller krig! >.<)))
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet juli 08, 2008, 09.33
När får vi krossa drömmar och elaka ronins?
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juli 15, 2008, 15.43
Citat från: "Apanpapan"När får vi krossa drömmar och elaka ronins?

När spelledaren hittat en ny lägenhet. To be continued..
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet juli 16, 2008, 09.00
Vafan, har Helga sparkat ut dig?
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet juli 16, 2008, 09.53
Nja, mer att hon är på väg ut asap och lägenheten är lite för stor för mig ensam känns det som. Och jag hittar hellre nåt eget än att dela igen. Så, om någon känner nån som är intresserad av en relativt central trea och kan tänkas vilja byta den mot en relativt central tvåa så får ni gärna höra av er. ^_^
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet augusti 17, 2008, 13.05
OK, efter sju sorger och åtta bedrövelser så kommer här lite datum i september. Dessa är preliminära, då annat lätt kommer emellan (charlie kommer till sverige runt månadsskiftet, jag ska flytta i mitten av september osv), men let´s kolla kallendrarna och se vad vi kan göra av det. Tid bestäms efter vad folk kan, men förslagsvis tidig eftermiddag så man hinner luncha innan.

6/9 Lör
7/9 Sön

13/9 Lör
14/9 Sön

20/9 Lör
21/9 Sön

27/9 Lör
28/9 Sön
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet augusti 31, 2008, 20.10
6/9 Lör
7/9 Sön Robin

13/9 Lör Robin
14/9 Sön Robin

20/9 Lör Robin
21/9 Sön Robin

27/9 Lör Robin
28/9 Sön Robin
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet september 01, 2008, 15.08
6/9 Lör
7/9 Sön Robin

13/9 Lör Robin, Pasi
14/9 Sön Robin, Pasi

20/9 Lör Robin,
21/9 Sön Robin,

27/9 Lör Robin, Pasi
28/9 Sön Robin,
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: GrandPA skrivet september 07, 2008, 15.04
6/9 Lör
7/9 Sön Robin

13/9 Lör Robin, Pasi, pa
14/9 Sön Robin, Pasi, pa

20/9 Lör Robin, Pasi
21/9 Sön Robin, Pasi

27/9 Lör Robin, Pasi, pa
28/9 Sön Robin, Pasi, pa
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet september 08, 2008, 08.56
6/9 Lör
7/9 Sön Robin

13/9 Lör Robin, Pasi, pa, ivar
14/9 Sön Robin, Pasi, pa, ivar

20/9 Lör Robin, Pasi
21/9 Sön Robin, Pasi

27/9 Lör Robin, Pasi, pa, ivar
28/9 Sön Robin, Pasi, pa, ivar

med reservation då alla vill ha bokningar samtidigt o ingen annan har svarat på dessa....
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet september 12, 2008, 21.28
Vi siktar på spel lör 27:e, med start klockan 16.00 om det funkar för folk. Meddela asap om det är ändrat för någon.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet september 25, 2008, 17.12
Blir nog lite sen på lördag, mamma kommer ner till Borås.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet september 25, 2008, 19.57
Citat från: "Robin"Blir nog lite sen på lördag, mamma kommer ner till Borås.

Noterat. Blir man sen bjuder man på glass. Those are the rules!!
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: GrandPA skrivet september 28, 2008, 14.15
Inte världens längsta eller mest fokuserade spelning men ändå bra på sitt sätt. Nu börjar det ju hända saker på riktigt.

Och viktigast av allt vi fick ju döda folk.  :twisted:

Ett hugg är allt man behöver, tråkigt bara att skolorna lätt gör ens sätt att slåss väldigt stereotypt.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet september 28, 2008, 16.28
Jo, stridssystemet lämnar mycket att önska och man får liksom göra sin style-over-substance-tolkning av vad karaktären egentligen gör och ha lite invelelse. Stämningsfull överkurs är ju att "uppfinna" ett par hugg/stick/whatever-attacker som karaktären lärt sig i sin skola och sedan helt enkelt säga spela ut dem i striderna. Det ger ingen bonus, men det blir lite roligare än "jag hugger honom, chop". För inspiration till manöver-namn kan man läsa Fem Ringars Bok av Musashi, kolla på fäktscenerna i Bleka Dödens Minut eller D´artangans dotter, läsa lite Lone Wolf and Cub eller bara hitte på precis som man vill :)  

Och på det stora hela var det en trevlig spelning för mig också. :) Nya datum kommer snart.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet september 29, 2008, 13.54
Kasta kniv är skoj. Ska lätt bli en gimmick för min karaktär. Får köpa emfas på Aiguchi och Tanto. Och Jitte. Det borde vara billigare för så kassa vapen som knivar... ;)
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet oktober 01, 2008, 20.08
Nya datum: Det är som vanligt mycket spel i luften, och jag vet att det kommer utlandsresor och tentor i vägen för folk, men kolla läget  så ser vi hur det går :) Det är ok att bara prelboka, men uppdatera asap om det blir förändringar. Jag lirar helst inte fredagar, men det kan funka för kontinuitetens skull.

Fredag 17/10:
Lördag 18/10:  
Söndag 19/10:

Fredag 24/10:
Lördag 25/10:  
Söndag 26/10:  

Fredag 31/10:
Lördag 1/11:
Söndag 2/11:

Fredag 7/11:  
Lördag 8/11:
Söndag 9/11:

För övrigt saknar jag för stunden internet hemmifrån så det kommer ta ett par dagar att få respons på frågor och poster.
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Apanpapan skrivet oktober 17, 2008, 11.17
Fredag 31/10: Pasi
Lördag 1/11:
Söndag 2/11: Pasi

Fredag 7/11: Pasi
Lördag 8/11: Pasi
Söndag 9/11:
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: GrandPA skrivet oktober 20, 2008, 19.28
Fredag 31/10: Pasi, pa
Lördag 1/11:
Söndag 2/11: Pasi, pa

Fredag 7/11: Pasi, pa
Lördag 8/11: Pasi, pa
Söndag 9/11: pa
_________________
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet oktober 20, 2008, 23.15
Fredag 31/10: Pasi, pa
Lördag 1/11:
Söndag 2/11: Pasi, pa, Ivar
Konvent skall jobba men kan ta ledigt en av dagarna så får jag prata med receptionsansvarig om vilka pass jag vill jobba

Fredag 7/11: Pasi, pa
Lördag 8/11: Pasi, pa
Söndag 9/11: pa, Ivar
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Robin skrivet oktober 22, 2008, 11.36
Fredag 31/10: Pasi, pa
Lördag 1/11:
Söndag 2/11: Pasi, pa, Ivar

Fredag 7/11: Pasi, pa, Robin
Lördag 8/11: Pasi, pa, Robin
Söndag 9/11: pa, Ivar, Robin
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Ivar skrivet oktober 23, 2008, 09.03
Fredag 31/10: Pasi, pa
Lördag 1/11:
Söndag 2/11: Pasi, pa, Ivar

Fredag 7/11: Pasi, pa, Robin
Lördag 8/11: Pasi, pa, Robin
Söndag 9/11: pa, Robin
Titel: Hemligheter och Porslin - En L5R kampanj
Skrivet av: Getsen skrivet november 13, 2008, 00.25
Lite på samma sätt som ett leende efter tag bara består av tänder så försvann lystret över den här kampanjen och för stunden känner jag mig fruktansvärt oinspirerad och grå gällande Rokugans öden och äventyr. Jag är ungefär en vecka ifrån att börja jobba kvällsskiftet inför julrushen och kommer ha ännu mindre tid att vara på föreningen fram till jul/nyår och med lite tid och mindre engagemang känns det lika bra att lägga den här kampanjen på hyllan. Jag är inte omöjligt inställd till att spelleda något annat när andan faller på igen, men just nu så följer den frammåtanda som behövs endast tyngdlagen. Rakt ner.

Tack för tiden ni la ner, delar av era karaktärshistorier får mig fortfarande att le med en viss skräckblandad förtjusning, och de fångade det gamla talesättet "det finns inga samuraj-dramer som slutar lyckligt" mycket väl. Även ett tack till er som uppskattade flavour-texterna.

Om ni inte tröttnat på L5R efter det här så sitter Kari ganska ofta nere på armagedon och kan säkert tänka sig att spelleda igen om man mutar honom med en strid ström med banan-milkshake. Buss på!! ;-)

Peace.